• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZARADA I DO 200.000 DINARA MESEČNO! Ovaj posao je odlično plaćen u Srbiji, ali retko ko hoće da ga radi - Ovo je razlog

Autor Ivana Vlajković

U Srbiji negovateljice i gerontodomaćice mogu da zarade i do 200.000 dinara.

 Negovateljice u Srbiji mogu da zarade do 200000 dinara Izvor: Shutterstock

Negovateljice i gerontodomaćice u Srbiji mesečno mogu da zarade i do 200.000 dinara, a u inostranstvu i do 3.800 evra. Međutim, u našoj zemlji nema dovoljno zainteresovanih za ovaj posao.

Negovateljice i gerontodomaćice brinu o starima neprekidno 24 časa dnevno. "Ovaj posao se u Srbiji plaća od 350 do 500 – 600 dinara po satu, koliko vredi noćni rad. I ako to deluje mnogo, reč je o veoma teškom poslu za koji osim znanja treba imati i debele živce. Lica o kojima brinemo su najčešće nepokretna, neophodna im je danonoćna nega, previjanje dekubita, kupanje, davanje terapije, hranjenje, zamena pelena. Na sve to treba dodati da oni često imaju i Alchajmera pa mogu biti vrlo destruktivni i agresivni, često se s posla vratim u modricama i izgrebana. Imala sam slučaj jedne bake koja je palila sve čega bi se dohvatila, a kada dođe sebi želela je da se ubije. Mi za njihovo stanje moramo imati razumevanja, jer je njihova bolest prosto takva, a kada se sjedini sa starošću još je teže", priča Zora S. (58), Čačanka koja se ovim poslom s pauzama bavi već nekoliko godina.

Kaže da sarađuje sa još nekoliko žena koje se naizmenično po kućama menjaju, jer je psihički nemoguće izdržati ceo mesec. "Može da se zaradi pristojan novac i ovde u Čačku, međutim zarada je u inostranstvu veća. Nedavno je poznanica otišla u Nemačku prihvatila je da pazi pokretnu 88-godišnju vitalnu baku za 1.800 evra, s plaćenim smeštajem i ishranom. Imala je ponudu za dementno i nepokretno lice od 3.800 evra, ali je odbila jer je i tamo to težak i stresan posao", priča sagovornica.

Navela je da u nekoliko puta išla u zemlje Evropske unije i da je tamo ostajala od jednog do tri meseca. "Bilo je slučajeva da su žene uzimale neplaćeno i odlazile u inostranstvo, ali kada su shvatile koji je to obim posla i šta sve treba da rade, odustajale su. Najbolje se nalaze medicinske sestre, ali ih je sve manje jer za iste pare i ovde nalaze lakše poslove. Retki su slučajevi u Srbiji da poslodavac pristaje da negovateljicama uplati i radni staž, osiguranje. Bio je samo jedan slučaj da znam da je žena iz Beograda prijavila negovateljicu svoje majke ovde u Čačku i to u svojoj firmi, pa joj je išao radni staž i plata na račun. Snalazimo se same, od zarade uplaćujemo sebi sutra za penziju", kaže Čačanka.

Oglasni prostor prepun je objava sa ponudama za posao negovateljice. Po interesovanju i komentarima bi se reklo da i negovateljica ima dovoljno. "Ovo je četvrti put da objavljujem oglas za negu oca koji se oporavlja posle operacije ugradnje veštačkog kuka. Pristanu, rade nekoliko dana pa se predomisle. Jasno je da toliki novac nudim jer posao nije lak, a iziskuje brigu 24 sata. Ne živim u Čačku, ne mogu više da odsustvujem s posla da bih našla negovateljicu za oca koji želi isključivo da živi u svojoj kući. Očeva penzija je vrlo pristojna, a ja dodajem još dva puta toliko da neko adekvatno brine o njemu", rekla je Milana R. koja živi i radi u Beogradu.

(MONDO/Kurir)

Možda će vas zanimati



Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Isidora G.

Potražite me ili se ovde javite Gospodjo Zoro

Samo Kazem

Mislim da su ipak nasi ljudi gadljivi na pare pa nece da rade za velike pare. Moje pitanje je kako to da svaka osoba koju znam a da je otisla u nemacku ima max platu oko 1600 eura, a kod nas vi pricate da su plate po 3000-4000?

Ena

@Samo Kazem Upravo tako, ja imam oko 1850€ neto, razlikuje se iz mjeseca u mjesec. Bonusi, radne nedelje, prekovremeni. Ni ja ne poznam ni jednu njegovateljicu zaradjuje toliko. Mozda u nekim domovima da ima 3000 ali bruto. Postoje jos firme koje iznajmljuju radnike , takozvane Zeitarbeit firme, e tu je veca plata,ali si stalno u drugim domovima, gdje te sef posalje. A da , od prosle godine dobijamo 13 platu u dva dijela. U principu, bez medicinske skole, nije bas neka zarada kao njegovatelj, tezak posao, ali jos uvijek se moze, bolovanje 6 nedelja placeno, godisnji 30 dana, praznici dupla satnica...itd

special image