• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO KOŠTA PUTOVANJE NA MORE KOLIMA, PUTARINE POSKUPELE: Evo koliko novca je potrebno do Grčke, Hrvatske i Crne Gore

Autor Ivana Lazić

Ukoliko se odlučite da na odmor krenete automobilom važno je proveriti dve glavne stavke - cene goriva i putarine.

 Koliko košta odlazak na more automobilom Izvor: Profimedia/Sandrine Thesillat

Putovanje na odmor automobilom u nekim situacijama ispadne skuplje, ali pruža mnogo veću fleksibilnost putovanja i komfor. Putnici mogu sami da isplaniraju svoje rute i prilagode putovanje svojim potrebama i preferencijama. Tu je i više prostora za prtljag, u odnosu na putovanje avionom ili autobusom.

Kada se putuje autombilom važno je proveriti dve glavne stavke - gorivo i putarine. Zato je potrebno znati kako se kreću cene na benzinskim pumpama i koliko će vas koštati putarine. Naravno, uvek se treba informisati i neposredno pred polazak na put, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja. Trenutno su benzin i dizel najjeftiniji upravo u Turskoj, a u okruženju su cene najniže u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Najskuplje gorivo je u Italiji, Grčkoj i Albaniji.

Skuplje putarine

U Srbiji je od 1. aprila na snazi novi cenovnik putarina i one su skuplje za 50 do 200 dinara, u zavisnosti od deonice auto-puta, a za one koji koriste elektronsku naplatu (ENP) omogućeno je i šest odsto popusta. Ako se uputite u Grčku značiće vam informacija da putarina za putničke automobile od Beograda do Preševa košta 1.690 dinara, od Novog Sada je cena 1.960 dinara, a od Niša oko 700 dinara.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Crnoj Gori se putarina naplaćuje na dve deonice auto-puta: Sitnica-Herceg Novi i Bar-Podgorica. Prolazak kroz tunel Sozine košta 2,5 evra, a putnička vozila na deonici Meljine-Trebinje plaćaju tri evra. Prošle godine pušteno je 40 kilometara auto-puta kroz Crnu Goru. Putarina kroz Severnu Makedoniju nije se menjala u odnosu na 2022. godinu i plaća se na pet naplatnih rampi, gde na prvih četiri iznosi 1,5 evro, a na poslednjoj dva evra.

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, a pored auto-puta tu je i naknada za tunel Učka, kao i za most do otoka Krk. Detaljne informacije o putarinama u Hrvatskoj mogu se naći na zvaničnom sajtu Hrvatskog autokluba.

Ako se uzme da je prosečna potrošnja automobila na 100 kilometara od pet do sedam litara, okvirno se može izračunati da je za gorivo na ovoj relaciji potrebno izdvojiti oko 10 evra. Naravno, sve zavisi od vrste vozila, ali i stila vožnje, broja putnika i količine prtljaga.

Putovanje do mora koštaće vas okvirno (u jednom smeru):

Beograd – Rovinj (640 km): 65 evra gorivo, 35 evra putarina
Beograd – Herceg Novi (540 km): 55 evra gorivo, 10 evra putarina
Beograd – Halkidiki (700 km), 65 evra gorivo, 25 evra putarina

(Mondo/Biznis)

Pročitajte i ovo:

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jednostavno

Cena putovanja zavisi od vrste goriva, brzine kretanja, stila vožnje, od toga da li vozite noću ili danju, sreće koliko će vozila biti ispred vas tamo gde ih ne možete preteći, od toga da li rade kamere za kažnjavanje i još mnogo toga. Mene konkretno hiljadu km vožnje na plin košta 8.000 dinara + putarine ali svakako treba računati troškove amortizacije, tako da trošak od 100-tinak € nije puno ako se preveze 3-4 putnika, a može da košta puno više

special image