• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKUPLJE ODRŽAVANJE RAČUNA, PODIZANJE KEŠA, UZIMANJE ČEKOVA: Novi cenovnik banaka od septembra, prestaje dogovor sa NBS

Autor Ivana Lazić

Sporazum između NBS i poslovnih banaka prestaje da važi u septembru, što će podići cene bankarskih usluga.

 Banke poskupljuju usluge od septembra Izvor: Shutterstock/Pavel L Photo and Video

Od 1. septembra prestaje da važi dogovor između Narodne banke Srbije (NBS) i poslovnih banaka o "zamrzavanju" svih naknada i provizija.To praktično znači da će od tog datuma banke moći da povećaju cene svojih usluga.

Poslovne banke u Srbiji su od 1. septembra prošle godine (2022) smanjile naknade, odnosno vratile ih na nivo od 1. januara 2021. godine, kako im je preporučila Narodna banka.

Tada je postignut tzv. džentlmenski dogovor, pa su banke smanjile sve naknade za 30 odsto (ako su ih za toliko ili za više od 30 odsto povećale), a koje su podignute od 1. januara 2021. godine. Takođe, obavezale su se i da ih ne povećavaju narednih godinu dana, odnosno do 1. septembra 2023. godine.

Ovaj datum se bliži, a kako 24sedam saznaje, vrlo je moguće da će banke čim ovaj rok istekne podići naknade. To znači da će građani od 1. septembra plaćati skuplje vođenje (održavanje) platnog računa, korišćenje kreditne kartice, prenos novca putem trajnog naloga, uzimanje keša na bankomatu druge banke, korišćenje čekova i slično.

Doduše, postoji jedan "scenario“ po kom do poskupljenja neće doći.

"Samo ako NBS ne bude na neki način opet "intervenisala“ i preporučila bankama da ne podižu naknade, inače je to izvesno. Imamo visoku inflaciju, sve je poskupelo, troškovi rastu, pa je logično da poraste i cena bankarskih usluga", kažu za 24sedam u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu.

Da će od septembra naknade u bankama biti veće, potvrdili su nam u još nekoliko poslovnih banaka.

Ipak, to neće biti baš jednostrano i bez "amina“ centralne banke. Naime, NBS je prošle godine izmenila i propise, pa će banke morati da najave i pravdaju svako podizanje cene usluga centralnoj banci kao regulatoru tržišta. 

Pogledajte

03:34
EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju "CRNE LISTE"?
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/24sedam)

Pročitajte i ovo:

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

V.d.Raka i V.A.Lucky

Цене банкарских услуга ће отићи небу под облаке, ту више ни дигитрон не помаже !? Није чудно да цене банкарских услуга скачу.И,ја бих скакао да ми је толика цена ! За разлику од банкара,вампир зна за меру !?

Змај

Зато ћу лепо да угасим рачун а слепци нек се служе нечијим другим парама.

Nup

Treba to mislim država zakon osnovati samo jednu nacionalnu državnu banku zatvorenog sistema, sa njenim ispostavama sirom zemlje sve ostale zakon pogasiti ili da napuste trziste.

special image