• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SE DEŠAVA SA PRODAJOM STANOVA U BG - Stručnjaci su već upozoravali: Promena na tržištu nekretnina - na ovo se čekalo

Autor Ivana Lazić

Trend pada prodaje stanova u drugom tromesečju 2023. dodatno se produbio i najizraženiji je u Beogradu.

 Pad prodaje stanova cene rastu Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Cenestanova u Srbiji u drugom tromesečju 2023. nastavile su rast za 11,19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u poređenju sa prvim tromesečjem 2023. porasle za 1,82 odsto. U Beogradu su cene stanova u drugom tromesečju ove godine porasle za 11,39 odsto u odnosu na isti period prošle godine, u regionu Vojvodine 11,25 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 13,95 odsto, saopštio je Republički geodetski zavod.

Cene stanova u novogradnji su na nivou cele države porasle za 8,30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su cene u starogradnji porasle za 12,80 odsto međugodišnje.

Istovremeno, trend pada prodaje stanova u drugom tromesečju 2023. dodatno se produbio i najizraženiji je u Beogradu, a ukupna vrednost prometovanih stanova u Srbiji u drugom kvartalu ove godine manja za 120 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je saopštio RGZ, ukupna vrednost prometovanih stanova u drugom kvartalu ove godine iznosila je 961 milion evra naspram 1.081 miliona evra u istom periodu 2022.

Pad broja kupoprodaja stanova u drugom tromesečju ove godine je najizraženiji u Beogradu, od 24,6 odsto međugodišnje (16,6 odsto u prvom tromesečju), dok je najmanji pad u broju prometovanih stanova zabeležen u regionu Šumadije i Zapadne Srbije (-9,6%
međugodišnje u drugom kvartalu ove godine, nakon pada od 12,7 odsto u prvom kvartalu 2023. godine).

Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u prvom tromesečju 2023. su se stabilizovale u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, a manjem broju evidentiranih kupoprodaja stanova po svoj prilici doprinosi smanjenje udela kupoprodaja stanova finansiranih kreditima (sa 18 odsto u prvom tromesečju 2023. na 16 odsto stanova kupljenih na kredit u drugom tromesečju 2023), što je posledica rasta kamatnih stopa, navodi RGZ.

Tražnja za stanovima, iako je po svoj prilici takođe smanjena, nije opala u meri u kojoj bi za posledicu imala eventualan pad cenaKako je saopšteno, RGZ indeks cena stanova za Republiku Srbiju u drugom tromesečju 2023. iznosi 155,90 što predstavlja rast u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je iznosio 153,11.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija, navodi se u saopštenju RGZ.

Pogledajte

04:15
OPREZ! KUPCI STANOVA SVE VIŠE ŽRTVE PREVARA! Advokat: Najveći rizik nose stanovi u izgradnji, A ZAŠTITA JE MOGUĆA NA OVAJ NAČIN
Izvor: Kurir televiz
Izvor: Kurir televiz

(Mondo)

Pročitajte i ovo:

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Upoznat

Nisam siguran da će cene padati već naprotiv zato što investitori imaju dovoljno kapitala da ne rade ništa par godina a u međuvremenu će se smiriti kamatne stope i krenuće prodaja, jedan kreditni ugovor multiplikuje još 3 do 5 prodaja.....tako da kupcima savet ako imaš keš kupuj ako čekaš kredit onda lagano...

Gaja

Kvadrat u izgradnji 500 e cena 2500...pa mnogo je rodjaci...Razumem i pranje i sve

Kes_je_mama

Kupijem stan u NS i ne dajem vise od 1100 evra po kvadratu.

special image