• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE HRVATSKI MODEL OTPLATE KREDITA PRIMENLJIV NA SRBIJU? Ovaj zakon bi smanjio udar na mesečni budžet građana

Autor Ivana Lazić

U Hrvatskoj se od 2014. godine primenjuje zakon koji ima za cilj da ublaži mesečne "udare" na kućni budžet građana.

 Banka Izvor: Stterstock/Pavel L Photo and Video

Trenutna vrednost euribora se približava granici od 4 odsto, koja je poslednji put zabeležena tokom ekonomske krize 2008. godine. Zbog rasta euribora, rastu i mesečne rate kredita, a sve veći broj građana se suočava sa teškoćama u otplati. U Hrvatskoj se od 2014. godine primenjuje zakon koji ima za cilj da ublaži mesečne "udare" na kućni budžet građana.

Marina Petrov, viša analitičarka makroekonomije i tržišta kapitala iz Bloomberga Adria, kaže da je Zakon o potrošačkom kreditiranju u primeni od 2014. godine, ali da je tek sada sa rastom euribora dobio na značaju.

Petrov objašnjava za Euronews Srbija da kada dolazi do promene uslova kod varijabilnih kamatnih stopa (usled rasta Euribora), kamatna stopa ne može biti uvećana za više od jedne trećine prosečne ponderisane stope na stambene kredite u toj valuti, koju objavljuje Hrvatska narodna banka.

"To onemogućava bankama da celokupan rast Euribora brzo prenesu na korisnika, jer Hrvatska narodna banka objavljuje stope dva puta godišnje, a rast stopa je postepen pa se sama prosečna ponderisana stopa sporo menja. Ova klauzula ide u korist dužnicima jer je Euribor značajno porastao u prethodnom periodu, a prosečna ponderisana kamatna stopa je i dalje relativno niska", rekla je Petrov.

Ona kaže da to omogućava dužnicima postepeno prilagođavanje iznosa mesečnih obaveza u slučaju kada varijabilni deo kamate raste i da je zakon tek sada sa rastom Euribora dobio na značaju.

Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac rekao je za Euronews Srbija da je tu reč o usporavanju matematičkog rasta.

"Hrvatska je deo EU koja ima mehanizme na koje se oslanja ta uredba, pretpostavljam da postoji centalni fond na nivou EU koji može da se koristi za tako te stvari, da se banke servisiraju. Mi smo ostrvsko bankarstvo, nemamo veću regiju koju pokrivamo, nemamo evro nego dinar, a vezujemo se za evro, drugačije je tržište, ne možemo ga posmatrati kao ‘oni imaju ovo mi nemamo ovo’, jer su oni i švajcarac vodili i rešili, mnogo veći problem su imali sa (kreditima u) švajcarcima nego mi", kaže Uzelac.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić rekao je da država može da olakša, ali ne da se iz budžeta interveniše i pokriva neka razlika u tom sklopu rata ili da se nešto zahveta prema bankama da one preuzmu, jer bi u oba slučaja to apsolutno mešanje u tržišne odnose i neko to mora da plati na kraju.

Pogledajte

01:27
DVE ZEMLJE SU U TOP 50 SVETSKIH EKONOMIJA, A TO PROLAZI ISPOD RADARA?! Bankar: SAD i dalje vodeća sila, ali bude se i neki drugi
Izvor: Kurir televiizija
Izvor: Kurir televiizija

(Mondo/Euronews)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image