• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JUNEĆE MESO NAJJEFTINIJE U OVOM GRADU, HLEB PAPRENO SKUP U ZAJEČARU: Evo gde možete dobro proći ako krenete u kupovinu

Beograd nije najskuplji grad u našoj zemlji u svim kategorijama.

 GetOriginalImageById.jpg Izvor: Shutterstock

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, postoje velike razlike u cenama određenih proizvoda među gradovima u Srbiji. I dok su neka mesta najskuplja u celoj državi za određene proizvode, za neke druge su najjeftinija. Tako je, na primer, pirinač najskuplji u Kragujevcu i Pančevu gde kilogram prosečno iznosi oko 413 dinara, dok je u Sremskoj Mitrovici ista količina ove namirnice 217 dinara. U glavnom gradu pirinač košta u proseku 331 dinar po kilogramu. To barem pokazuje Mesečni bilten RZS za avgust mesec ove godine.

Prema zvaničnim podacima RZS, hleb T-500 najskuplji je u Zaječaru - 124 dinara, dok je u Kraljevu isti 107 dinara. Keks "petit ber" u Užicu je 436 dinara, a u Nišu 260, dok je juneće meso najskuplje u Sremskoj Mitrovici gde je kilogram 1.079 dinara, a s druge strane, u Kraljevu je 761. Najskuplje mesto za slaninu je Subotica gde košta 1.514 dinara, dok je u Nišu skoro duplo jeftinija i iznosi 883, prenosi N1.

Subotica je najskuplja i za viršle koje tamo koštaju u proseku 913 dinara po kilogramu, dok su u Zaječaru 671 dinar. Krompir najveću cenu ima u Beogradu - 132 dinara, a u Subotici je, s druge strane, 107, dok je rakija šljivovica najskuplja u Zrenjaninu - 1.124 dinara a najjeftinija u Zaječaru - 678 dinara. Pasta za zube najviše košta u Valjevo gde joj je prosečna cena 225 dinara po tubi, a najmanje je potrebno za isti proizvod u Pančevu - svega 160 dinara. Ostale namirnice i kako se kreću njihove cene po gradovima možete pogledati u publikaciji RZS na stranama 22 i 23.

Ekonomista Dragovan Milićević objasnio je nedavno za Euronews da su cene šarolike zbog različite ponude i potražnje po gradovima. "Cene zavise od toga kako je organizovana sama prodaja. Na većini pijaca imate samo nakupce, koji formiraju svoje cene. Što je manja ponuda i ima manje prodajnih objekata, veće su šanse da su proizvodi skuplji. To je pitanje konkurencije. U Valjevu je drugačija konfiguracija, jer u okolini ima više sela iz kojih stižu poljoprivredni proizvodi i uvek ima dobru ponudu, dok je Novi Pazar na neki način regionalni centar i mnogo više se ljudi iz okolnih mesta tu snabdeva, a nema tako razvijenu poljoprivredu i ponuda je manja. Potrošači nemaju veliki izbor i zato prodavci mogu da 'drže' visoke cene", naveo je Milićević.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:20
"POVEĆANA POTROŠNJA MOŽE BITI DEO KLINIČKOG SINDROMA!" Stručnjaci smatraju da je prekomerna kupovina POSLEDICA OVOG POREMEĆAJA
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image