• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAČUN ZA STRUJU STIŽE ČAK I KAD NE POTROŠITE NIŠTA! Iz džepa vam se svakog meseca izbija oko 1.700 dinara, evo i zašto

Autor Ivana Vlajković

Na računu za struju se ne nalazi samo potrošnja ovog energenta.

 Šta se sve plaća kroz račun za struju Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Građani Srbije koji imaju vikendicu ili čitav mesec provedu van kuće, na odmoru, svakako će morati da plate struju, čak i ako nisu potrošili nijedan jedini kilovat, i to sve zbog naknada, poreza i akciza, kao i takse za RTS koju plaćaju apsolutno svi - samo jer imaju priključak.

Od 1. novembra struja je počela da se obračunava po novim, višim cenama, i to je zapravo bilo treće poskupljenje u protekloj godini. Poskupljenje od 9,28 odsto osetili su svi svi potrošači, nevažno da li su potrošili 1.000 ili nula kilovata, jer račune moraju da plate svi, čak i oni koji ništa ne troše, već samo imaju priključak u, recimo vikendici, u koju tokom meseca za koji plaćaju, nisu ni kročili.

Tako račun bez potrošnje može da bude i do 1.500 dinara. Recimo, potrošač koji ima 11,04 kilovata obračunske energije i trofazni priključak, za mesec u kojem ništa nije potrošio, ipak će platiti 1.280 dinara. U taj trošak ulazi obračunska snaga, što u praksi određuje broj uređaja koji istovremeno mogu da budu uključeni, a svaki kilovat plaća se 54,258 dinara - što je u ovom primeru 599,01 dinara fiksnog troška svakog meseca.

Potom, tu je i trošak garantovanog snabdevača u fiksnom iznosu od 160,67 dinara, što je zapravo naknada za distribuciju koja održava sistem. Na to dolazi još i akciza, PDV i taksa za javni servis koju potrošači svakog meseca plaćaju 299 dinara. Oni potrošači koji imaju veću odobrenu snagu, račun za nula potrošenih kilovata platiće još više.

Recimo, sa obračunskom snagom od 13,8 kilovata, račun će biti oko 1.470 dinara. Za još veću odobrenu snagu, 17,25 kilovata, račun će biti oko 1.700 dinara.  

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:02
STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(Nova/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ovan

EPS po mome skromnom misljenju je gubitnička firma jer ima armije prekobrojnih kancelarija trutova, plus ko zna koliko raznih nepotrebnih direktora. Jer tamo su se decenijama uhlebljavali i zaposljavali bez kontrole. I broj zaposlenih je rastao i postao ne održiv. A posto je to velika firma broj zaposlenih, ni jedna politicki vladajuca garnitura nije htela da krene u radikalnu reformu istog, zbog ogromnog potencijalnog broja glasača u EPS-u. A i kada imate veliku firmu sa tolikim brojem zaposlenih moguće su razne mahinacije ( to jest lopovluk) a da ne bude primetno zbog ogromnog kompleksnog sistema gde je tesko pivatati gde je šta šta.

Swärgestw

To u Austrija nema tako.

VV

Sve to ajde, ali napon je kod mene je loš stvarno loš i to od kako su izmeštali strujomere na kutije sa digitalnim brojilima na bander. Od tada napon katastrofa, do tada imao sam vrh struju osigurači glavni 63A i sve je bilo Ok.

special image