• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USKORO STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE OD 10.000€! Namenjena je jednoj grupi građana

Autor Ivana Vlajković

Država će uskoro dati 10.000 evra za pokretanje biznisa na selu.

 Država će uskoro dati 10000 evra za pokretanje biznisa na selu Izvor: rts.rs/printscreen

Počele su prijave mladih za kupovinu seoskih kuća, a uskoro stiže dodatna pomoć države koja se tiče sela u vidu sredstava za pokretanje biznisa. Ta pomoć države biće u iznosu do 10.000 evra, a namenjen je žiteljima sela koji reše da pokrenu ili prošire sopstvene najrazličitije poslove.

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, rekao je ranije da će rebalansom budžeta biti izdvojena dodatna znatno veća sredstva. "Ubrzo startuje i program. Za pogranične delove Srbije ta sredstva će biti i veća. Srbija mora da radi i nijedan njen deo ne sme da ostane prazan", naveo je Krkobabić.

Pitali smo ga i kakvo je interesovanje, odnosno, koje biznise su u prethodnom periodu pokretali oni koji su rešili da razvijaju sela. "Najrazličitije vrsta poslova. Njima je ostavljeno da se u skladu sa svojim znanjem i veštinama, opredele", naveo je on. Pored poslova vezanih za poljoprivredu, (voćnjaci, vinogradi, povrtnjaci, pčelinjaci itd), tu su i različiti stari i novi zanati, etno-turizam. I što je posebno zanimljivo - grade se vodenice.

"Već je stiglo stotinak zahteva za obnovu vodenica. Prisutna su i nova zanimanja karakteristična za 21. vek - IT i rad od kuće (programeri, marketinški stručnjaci). Široka je lepeza čime se bave i od čega žive novi stanovnici naših sela", naveo nam je ministar.

Pravo na ovu dodatnu pomoć za razvoj sela, prema objašnjenju ministra, imaće fizička lica sa određenim zanimanjem koja bi mogla da podigne produktivnost sela. Uglavnom se odnosi na zanate i proizvodnju proizvoda koji su značajni za lokalnu zajednicu.

"Pripremili smo Program pokretanja privrednih aktivnosti. Do 10.000 evra dodeljivaćemo zainteresovanima koji imaju korisne ideje za unapređenje života na selu. Reč je o fizičkim licima sa određenim zanimanjem. Pre svega mislimo na obnovu i revitalizaciju zanatstva kao privredne grane (obnova starih zanata ali i novih čiji su proizvodi neophodni članovima lokalne zajednice). Zalažemo se za promenu odnosa prema zanatstvu kao privrednoj grani koji je značajna za opstanak seoskih sredina", rekao je ministar.

Zainteresovanost za seoske kuće, inače, postoji u svim krajevima Srbije, ali prednjači AP Vojvodina, gde su naselja i katastri uređeniji. Najviše kuća je useljeno u Somboru - čak 151, a selo - rekorder je Bačko Petrovo Selo sa 82 kuće. U tom selu je otvoren i dečji vrtić. Ističem selo Željušu, na jugoistoku Srbije, gde je 12 kuća useljeno samo u jednoj ulici. Kuće smo dodelili i u Medveđi i Bujanovcu ali i u selima Knjaževca, Dimitrovgrada, Pirota.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:31
RANIJOM OTPLATOM KREDITA SE ŠTEDI NOVAC?Ekonomista: Idealno je da to uradite u prvim godinama, OBAVEZNO DOBRO PROČITATI UGOVOR
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(Blic/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image