• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTIČE ROK ZA UPLATU PRVE RATE POREZA NA IMOVINU: Ne zaboravite ovaj datum, kamata za kašnjenje paprena!

Autor Nevena Davidović

Ističe rok za uplatu prve rate poreza na imovinu.

 Rok za uplatu prve rate poreza na imovinu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Rok za uplatu obeveze za prvi kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2024. godinu isteče za nekoliko dana. Svi poreski obveznici, fizička i pravna lica, kao i preduzetnici najkasnije do 14. februara trebalo bi da izmire ovu obavezu prema državi.

Potrebno je uplatiti akontaciju koja je jednaka iznosu poreza za četvrti, odnosno poslednji kvartal prošle godine. Ukoliko se novim rešenjem za porez utvrdi veći iznos obaveze nego što je plaćena akontacija, razliku je potrebno uplatiti u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, prema Zakonu o porezima na imovinu. Za obveznike koji ne vode poslovne knjige, fizička lica, iznos poreske obaveze koju treba izmiriti na ime akontacije za prvi kvartal 2024. godine jednak je iznosu poreza za poslednji kvartal utvrđen rešenjem za 2023. godinu.

Prema Zakonu o porezima na imovinu, porez na imovinu se plaća tromesečno. Prva rata se uplaćuje do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta, a četvrta do 14. novembra. Kamata za kašnjenje iznosi 16,5 odsto. Osim zatezne kamate, poreski obveznici mogu da budu i prekršajno kažnjeni za neplaćanje svojih obaveza, a sankcija za taj prekršaj je 5.000 dinara za građane.

Redovnim i blagovremenim plaćanjem obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:27
"SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ" Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image