U prva tri meseca ove godine najtraženija zanimanja u Hrvatskoj bila su konobar i trgovac, podaci su sa oglasa na platformama za zapošljavanje, koji potvrđuju promenu potražnje za radnom snagom do koje je u Hrvatskoj došlo kako zbog jačanja sektora usluga, posebno turizma i ugostiteljstva, tako i zbog masovnog iseljavanja.

Prema oglasima, ovog se trenutka u Hrvatskoj traži više od 2.000 konobara. Potraga će se sigurno intenzivirati zbog turističke predsezone i sezone, piše Danica.hr. Najviše konobara, očekivano, traži se na obali, ali neobično je da je to zanimanje među najtraženijima i na severu.

Na širem području Koprivnice, Bjelovara, Čakovca i Varaždina traži se oko 100 konobarica i konobara, a plate koje se nude u širokom su rasponu. Zanimljiv je bio oglas u Koprivničkim Bregima, gde ne zapošljavaju one s fakultetom. Mogu imati samo osnovnu ili najviše višu školu.

Početna plata je 865 eura bruto. Na području Bjelovara, isto tako traže konobara sa završenom osnovnom školom, a nude mu početnu platu od 840 eura bruto. Dakle, minimalac. S druge strane, i jedan restoran na području Varaždina, tačnije u Vidovcu, takođe traži konobara ili konobaricu na neodređeno, a u obzir dolaze i penzioneri.

Nude platu između 1.200 i 1.300 eura neto. Odnosno, duplo veću nego onu u Bjelovaru. Primanja su očigledno i glavni razlog što sve više ugostitelja u Hrvatskoj za posao konobara angažuje strance.

BONUS VIDEO: 

kako uštedeti novac Tiktok/lukasbattle

(MONDO/I.V.)