• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SA OVOM KILOMETRAŽOM SE NAJBRŽE PRODAJE POLOVNJAK! Ne čekajte predugo: Čim pređe "stotku", vreme je da menjate auto

Autor Ivana Lazić

Tržište polovnih automobila je u Srbiji veoma razvijeno, a broj vozila koji se može pazariti putem jedne vrlo popularne platforme premašuje 73 hiljade "polovnjaka".

 Pređena kilometraža kod polovnih automobila Izvor: Youtube/screenshot/cnbc

Pređena kilometraža na polovnom automobilu, dosta govori o stanju motora i celokupnog vozila, a ma koliko ga dobro vi održavali, ukoliko je prošao previše, kupca će to odbiti.

Onlajn platforma za prodaju vozila Karvau, podelila je kilometraže na kojima polovni automobili gube najviše na vrednosti i postaju neprivlačni za kupce, naglašavajući da ipak nije dobro biti u vlasništvu jednog automobila isuviše dugo.

Naši podaci pokazuju koliko je važno da se automobili prodaju brzo. Previše čekanja na prodaju može rezultirati padom u vrednosti vozila, objasnio je Pol Barker, urednik platforme Karvau. "Naravno, mnogo faktora utiče na vrednost, poput modela i modifikacija na vozilu, ali je kilometraža i dalje presudna", dodao je on.

Sa kojom kilometražom je najbolje prodati automobil?

Prodaja automobila sa 50 do 60 hiljada pređenih kilometara je najbolja moguća opcija, s obzirom da većina proizvođača vozila daje fabričku garanciju koja obuhvata ovu kilometražu. Po prelasku ovog broja kilometara obično dolazi i do prvih značajnijih servisiranja četvorotočkaša, koji mogu značajno opteretiti budžet, što je razlog više da svoje vozilo prosledite narednom vlasniku.

Druga metrika koja se često uzima u obzir varira između 90 i 110 pređenih kilometara, budući da pojedini proizvođači (obično skupljih, luksuznijih automobila) garantuju da će vozilo perfektno funkcionisati i kada brojač kilometraže "otkuca" stotku. Sve preko toga potencijalnih kupcima može predstavljati psihološku prepreku u kupovini.

Tržište polovnih automobila je u Srbiji veoma razvijeno, a broj vozila koji se može pazariti putem jedne vrlo popularne platforme premašuje 73 hiljade "polovnjaka". Od ukupnog broja automobila, onih sa pređenih 150 i više hiljada kilometara ima čak 42 hiljade! Razlog za to jeste činjenica da se takva vozila mnogo teže prodaju, čak iako su dobro održavana i u perfektnom stanju.

Stručnjaci iz Progresiva ovaj fenomen objašnjavaju percepcijom kupaca, premda u njihovim glavama vrednost vozila opada nakon dostignutih 160 hiljada kilometara. Ono što prodavcu (eventualno) može olakšati prodaju polovnog vozila koje je mnogo prešlo jeste servisna knjižica u kojoj su zabeležena sva redovna i vanredna održavanja vozila, na osnovu kojih bi kupac mogao zaključiti da je četvorotočkaš vredan tog novca.

Bonus video:

Pogledajte

02:01
Dobre vesti o putnicima nakon sudara autobusa sa automobilima u Nišu
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Novosti, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Ma, tesko cete prodati vozilo kad predje tek stotku, jer tada se ne kvari, a sve govorite danas cu, sutra cu i nikako jer jednostavno vas dobro sluzi. Na oko 200 hiljada zamenite set kvacila, flying wheel (plivajuci zamajac) i onda kazete gde sad da ga menjam, taman ga sredio. I tako to ide. ;-) Ljudi previse para bacaju na "odrzavanje" vozila, odrzavajte sebe, ***** vozilo. Nemojte menjati ulje na 6000-8000 nego na 15000+! Ne nasedajte na price o "redovnom odrzavanju". Bitno je samo da ima rashladne tescnosti!

Joker

@Mrcela ako fabrika preporucuje na 15k da se menjaju ti menjaj na 10k i nemas brige. To je mozda godisnje jedno vise menjanje ulja a znaci autu iako ti mislis suprotno

special image