• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRODAJE SE BORBA, MINISTARSTVO PRIVREDE OBJAVILO JAVNI POZIV: Vrednost kapitala firme 1,7 milijardi dinara

Autor Ivana Lazić

Prema podacima sa sajta Ministarstva, NIP Borba AD, sa adresom Trg Nikole Pašića 7 spada u mala preduzeća i ima 38 zaposlenih.

 Zgrada borbe Izvor: Google StreetView/Screenshot

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije Novinsko-izdavačkog preduzeća Kompanija Borba AD Beograd, Stari grad.

Prema podacima sa sajta Ministarstva, NIP Borba AD, sa adresom Trg Nikole Pašića 7 spada u mala preduzeća i ima 38 zaposlenih, a direktor je Andrija Jorgić.

Ukupna vrednost kapitala firme procenjena je na kraju 2022. godine na 1,7 milijardi dinara. Ukupna aktiva preduzeća na kraju 2022. iznosila je približno 1,9 milijardi dinara, dok je godinu dana pre bila 2,1 milijardu dinara. Republika Srbija ima 32,85397% kapitala, a ostali akcionari 67,14603%.

Među ostale akcionare spada i Štamparija Borba sa 6,75% ukupnog kapitala, za čiju prodaju je jesenas takođe objavljen javni poziv.

Podsetimo, poziv za iskazivanje zainteresovanosti za privatizaciju objavljen je pre godinu dana i za samu Štampariju Borba, a preduzeće se nalazi i na spisku Ministarstva privrede za moguću privatizaciju u ovoj godini.

Prema podacima sa sajta Companywall, u NIP Borba AD udele imaju i Grad Beograd sa 21,32% i NID kompanija Novosti AD Beograd sa 19.05%. Na istom sajtu stoji i da su računi NIP Borba u blokadi.

Na sajtu APR-a navedeno je da je privredno društvo osnovano 31. decembra 2002. godine i aktivno.

U zabeležbi od 2005. godine stoji da mu je na osnovu rešenja Trgovinskog suda u Beogradu tada pripojena Savezna javna ustanova Borba Beograd, DP Borba-Plasman Beograd, DP Transport Borba Beograd, ZP Borba za pružanje usluga doo Beograd i Ekonomska politika DD Beograd.

Prvi broj lista Borba izašao je 1922. godine u Zagrebu. Kuća Borba pokrenula je na desetine štampanih izdanja, a za list su pisali i velikani srpske književnosti kao što su Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Dobrica Ćosić, Slobodan Selenić i mnogi drugi.

Ugašen je 2009. godine, a 11 godina kasnije pokrenut je časopis Borba koji ima i onlajn izdanje, a bavi se temama iz kulture. Časopis je besplatan i deli se od ruke do ruke, a članovi redakcije su studenti.

Na sajtu časopisa napominje se da Borba ima neprocenjivu arhivu tekstova uljučujući i prve primerke Borbe, Vremena, Politike, Sporta, Novosti, Ekonomske politike, kao i više od 200.000 fotografija i biblioteku sa preko 30.000 naslova.

(E kapija, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image