• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRE ULASKA U DOZVOLJENI MINUS OBRATITE PAŽNJU NA NEKOLIKO STVARI: Nikada ga ne koristite u ovom slučaju!

Autor Nevena Davidović

Minus po tekućem računu je najskuplji vid kreditiranja i neophodno je koristiti ga sa velikom opreznošću.

 Kako koristiti dozvoljeni minus Izvor: Shutterstock/Yuliasis

Većina banaka odobrava minuse po tekućem računu "po automatizmu", nakon prve primljene mesečne zarade. Neke banke naplaćuju jednokratnu naknadu za odobrenje dozvoljenog prekoračenja, tako da je potrebno obratiti pažnju i na cenu ove usluge, ukoliko je banka primenjuje.

Prema regulativi Narodne banke Srbije, dozvoljeni minus se odobrava u vremenskom periodu od maksimalno 12 meseci. Nakon isteka odobrenog minusa u tom vremenskom periodu, klijent banke je dužan da obezbedi pozitivan saldo na računu bar jedan dan, kako bi ostvario pravo na obnovu ovog vida kreditiranja u istom vremenskom periodu.

Koliko košta korišćenje minusa po tekućem računu?

Minus po tekućem računu je najskuplji vid kreditiranja građana, te je neophodno da ukoliko ga koristite, činite to sa velikom opreznošću i sa dobrim poznavanjem troškova ovakvog načina kreditiranja. Prvo pitanje koje treba postaviti službenicima banke je da li se plaća naknada za odobravanje dozvoljenog minusa? Ova naknada se kreće do nekoliko stotina dinara u nekim bankama, dok je u većini banaka ovakva naknada ne naplaćuje.

Detaljno se raspitajte u svojoj banci o efektivnoj kamatnoj stopi na korišćenje minusa po tekućem računu i ne ustručavajte se da promenite banku ukoliko je efektivna kamatna stopa za korišćenje minusa niža u drugim bankama. Treba imati u vidu da se kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava na dnevnom nivou i da je u interesu građana da što kraće koriste minus. Ukoliko svaki svoj prihod koriste za pokrivanje iskorišćenog dozvoljenog minusa, značajno će smanjiti troškove kamate.

Trudite se da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa. Vrlo lako se može desiti da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava da bar delimično pokrijete iskorišćeni minus. U tom slučaju ulazite u takozvani "nedozvoljeni minus", koji sa sobom vuče efektivne kamatne stope i preko 100% na godišnjem nivou. Ukoliko uđete u zonu nedozvoljenog minusa, može se desiti da vam banka u trenutku kada treba obnoviti pravo na dozvoljeni minus, isti ne odobri.

Kada i kako koristiti dozvoljeni minus?

Dozvoljeni minus po tekućem računu bolje je koristiti samo kada je to zaista neophodno. Nikada dozvoljeni minus ne treba koristiti kao dugoročni vid kreditiranja. On služi premošćavanju kratkotrajnom nedostatku novca (nekoliko dana). U tom smislu, vrlo je koristan u slučajevima kada kasni isplata zarade, kod vanrednih troškova koji se moraju odmah platiti i sl.

Vrlo je bitno da obratite pažnju i na sledeće: često će Vam službenici banke reći ili ekran bankomata prikazati "raspoloživo stanje na računu". Ovo stanje predstavlja zbir pozitivnog stanja na računu i dozvoljenog minusa. Zbog toga vodite računa da ne uđete u dozvoljeni minus misleći da samo trošite pozitivan saldo vašeg računa. I nikako ne zaboravite: kada god ste u mogućnosti, svojim prihodima podmirite delimično ili u potpunosti iskorišćeni dozvoljeni minus, kako biste plaćali što nižu kamatu za korišćenje istog. Kamata se obračunava dnevno.

Prednosti dozvoljenog minusa nad ostalim vrstama kreditiranja

Za razliku od klasičnih kredita, ovo je dinamični model kreditiranja: on je uvek raspoloživ i uvek ga je moguće podmiriti, bez naknada prevremenih otplata i posebnih procedura odobravanja. U odnosu na kreditne i charge kartice, minus po tekućem računu  ne obavezuje da svakog meseca isplatite deo duga, ali i ne ograničava da ne možete podmiriti veći deo duga od pripadajućeg za taj mesec. Kod većine banaka, minus po tekućem računu sem kamate nema dodatnih troškova (kao što su članarina, izrada i sl. kod kartica).

U odnosu na sve ostale vidove kreditiranja, uključujući klasične kredite i kartice, minus po tekućem računu zahteva najmanju administrativnu proceduru kako kod aktiviranja, tako i kod ukidanja.

Opasnosti kod korišćenja minusa po tekućem računu

Vrlo je bitno raspitati se kod nekoliko banaka o ceni korišćenja minusa po tekućem računu i o pratećim naknadama banke. Razlike između pojedinih banaka mogu biti velike. Jedna od najvećih opasnosti kod korišćenja dozvoljenog prekoračenja je "konstantno korišćenje minusa". Najvažnije je da znate da je ovo vid kreditiranja koji se koristi samo u kratkom periodu. Svako duže korišćenje minusa može puno koštati.

Nikada ne ulazite u dozvoljeni minus do gornje granice! Ovde leži opasnost da uđete u zonu nedozvoljenog minusa i plaćate duplo veće kamate. Ukoliko nemate mogućnost da izmirite obaveze po dozvoljenom minusu, razmislite o uzimanju kredita za refinansiranje ovakve vrste dugova. Kamate kod ovakvih kredita su drastično niže i ponekad mogu predstavljati jedino rešenje.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:16
KAKO PREŽIVETI JANUAR? Dve Nove godine, Božić, slave, zimski raspust, odmor, KAKO ISPRATITI SVE? Gavrilović: Banke su NUŽNO ZLO
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Kamatica/MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image