• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BANKE GRAĐANIMA DAJU VELIKE KREDITNE POVOLJNOSTI: Deo troška preuzimaju na sebe, namenjeni jednoj grupi građana

Autor Ivana Lazić

Sa aktuelnom isplatom penzija za januar, koja je počela ovih dana, i s kojim stiže povećanje od 14,8 odsto, prosečna penzija će iznositi 390 evra.

 Krediti za penzionere Izvor: Shutterstock/Pavel L Photo and Video

Sve banke sada imaju specijalizovane ponude za penzionere, koje dopunjuju zajmovima i dodatnim specijalizovanim ponudama. Nude i posebne "zelene” kredite za penzionere, one za energetsku efikasnost. Uz pomoć kredita banke najstariji mogu da zamene prozore i vrata, izoluju zidove, kupe opremu za grejanje, toplotne pumpe, solarne panele… Specifičnost ove vrste zajmova je što novac ne ide njima na ruke, već se isplaćuje na račun dobavljača prema predračunu, a penzioneri preuzimaju opremu ili materijal.

Najstariji u ovakvim slučajevima mogu da računaju i na povrat novca od čak petine uzetog kredita, jer banke ovakve aranžmane rade u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama koje finansiraju "zelene” projekte kod nas.

Prosečna penzija 390 evra

Sa aktuelnom isplatom penzija za januar, koja je počela ovih dana, i s kojim stiže povećanje od 14,8 odsto, prosečna penzija će iznositi 390 evra. Jeste da je inflacija poslednjih godina bila pozamašna, ali država je povećavala primanja najstarijih, pa su one, prema rečima ministra finansija, u poslednje dve godine kumulativno povećane za 56,1 odsto. S prosečnim primanjima od 204 evra mesečno, pre 12 godina ova kategorija građana bila je, u smislu otplate kredita, mnogo rizičnija za banke.

Rizik da naši najstariji sugrađani ne vrate kredit postoji i dalje, ali ne zbog visine njihovih penzija, već zbog godina života. Sve banke su taj problem rešile tako što su ti krediti pokriveni životnim osiguranjem. Novina je da su sve banke taj trošak formalno preuzele na sebe, tj. one ga penzionerima ne naplaćuju, bar zvanično. Ali taj trošak ulazi u cenu zajma, što se vidi i po kamati koju najstariji moraju da plate, a koja je za nekoliko procentnih poena viša nego kod stanovništva koje je još u radnom odnosu.

Gotovinski dinarski kredit najstariji mogu da dobiju po kamati od 14,5 pa do 17 odsto nominalno, dok s pratećim troškovima, kao što su održavanje tekućeg računa, efektivna kamata ide i do 19 procenata godišnje. Poređenja radi, prosečna kamata na gotovinske zajmove je oko 14 odsto.

I za penzionere, u pogledu roka otplate kredita, važe opšti uslovi koje je propisala Narodna banka za sve gotovinske zajmove, a to je da se otplaćuju najviše na 71 mesec, tačnije šest godina manje jedan mesec.

Bonus video:

Pogledajte

02:45
ISPLATI LI SE PREVREMENO VRAĆANJE KREDITA? Gavrilović iz Efektive: Razne su kombinatorike, nekad je bolje INVESTIRATI TAJ NOVAC
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Politika, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

🥺

Kolika je najniza penzija koju ima trecina mozda i vise penzionera?Stalno se pise prosek,a znamo koliko ima visokih penzija.

special image