• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE PITA SE SAMO BANKA! "Tajanstveni igrač" odlučuje o sudbini vašeg stambenog kredita

Autor Ivana Vlajković

Procenitelj nekretnine odlučuje o stambenom kreditu.

 Procenitelj nekretnine odlučuje o stambenom kreditu Izvor: Shutterstock

Ako ste mislili da je najveći stres prilikom apliciranja za stambeni kredit samo odobrenje istog, varate se. Stres nastupa jedan korak ranije. Onog momenta kada smo odlučili da uđemo u sagu zvanu "kupovina sopstvenog krova nad glavom", upozorili su nas da na ovo obratimo posebnu pažnju. Odnosno, na ovu osobu.

Ova rečenica najbolje opisuje trenutno stanje na tržištu nekretnina. Cene se kreću od 150.000, 160.000 evra za sedamdesetak kvadrata, a kada to pretočite u kredit - dolazite do rate od oko 650, 700 evra na 30 godina. Taman kada pomislite da 'vaš ključ u ruke' zavisi samo još od banke, a na šta vi svakako ne možete da utičete, od bankarskog savetnika ili pak savetnice dobićete potvrdu o ulozi 'tajanstvenog igrača', odnosno osobe koja vam može u 15 minuta odlučiti sudbinu kredita, a to je procenitelj nekretnine.

U pitanju su nezavisni procenitelji, koji nemaju veze sa bankom, i imaju zadatak da procene da li je cena za koju ste se rukovali sa prodavcem realna. Da bliže pojasnimo, ova stavka je nezaobilazna prilikom odabira kredita i može koštati i do 100 evra. Procenitelj je tu da premeri nekretninu za koju ste se odlučili, proveri da li se kvadratura poklapa sa onom koja je upisana u katastru, zabeleži stanje zatečene nekretnine... u suštini - oceni da li je dogovorena cena nešto što se isplati banci da odobri.

Zašto je njegova uloga tako bitna? Pa vrlo jednostavno, ako procenitelj zaključi da stan vredi manje od dogovorene cene sa prodavcem, banka daje samo 80 procenata traženog kredita.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:31
RANIJOM OTPLATOM KREDITA SE ŠTEDI NOVAC?Ekonomista: Idealno je da to uradite u prvim godinama, OBAVEZNO DOBRO PROČITATI UGOVOR
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(Informer/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nik

Procenitalj.. uvek spreman za dogovor..

Kimi

Nadjite mi zemlju u Evropi gde rata za prosecan stan,znaci ne neka Jelisejska polja Westminster ili tako nesto nego prosecan stan u glavnom gradu, iznosi kao prosecna plata na 30g.

special image