• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTRAŽILI SMO CENE HRANE I PIĆA U GRČKOJ: Ako planirate "pametno" možete za male pare na letovanje

Autor Jelena Nikolić

Veliki lanci marketa su, na zahtev Vlade da snize ili ne povećavaju cene osnovnih namirnica, napravili listu proizvoda sa niskim cenama, pa ukoliko "pametno planirate" letovanje možete provesti i za manje novca

 Grčka, novac, euri Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Shutterstock

Kolike su cene hrane i pica u Grčkoj najčešće je postavljano pitanje pred svaku letnju sezonu, kada najveći broj turista iz Srbije krene na letovanje put ove zemlje. Veliki lanci marketa su, na zahtev Vlade da snize ili ne povećavaju cene osnovnih namirnica, napravili listu proizvoda sa niskim cenama, pa ukoliko "pametno planirate" letovanje možete provesti i za manje novca.

Ako odlučite da posetite neku od pijaca ili marketa, možete proći jeftinije nego od opcije hrananjenja po restoranima.

Tako, u marketu u Pefkohoriju, za kilogram paradajza morate izdvojiti 1. 65 evra, što je oko 193 dinara, dok je cena jednog krastavca 0, 39 centi. Crvena paprika košta 3, 49 evra, zelena 1,99, odnosno, 233 dinara. Za džak crnog luka, potrebno je izdvojiti 1, 19 evra, dok je krompir 0, 99 centi.

Pakovanje od 12 komada jaja košta do 3,50 evra, suncokretovo ulje do 2, 60 evra, maslinovo ulje 1 litar 7 evra. Dva litra maslinovog ulja mogu kupiti u marketima po ceni od oko 24 evra, a nešto više vam je potrebno ukoliko želite domaće, od lokalaca - cene se kreću do 40 evra.

Izvor: Mondo

Jogurt košta od 2,95 evra po litru, čuvena grčka verzija ove namirnice (u čašama) od 1, 45 centi, što u dinarima iznosi 170 dinara, mleko od 0,40 centi pa nadalje, a kad smo kod mlečnih proizvoda, grčka feta može se naći za cenu od 3,5 pa naviše, dok je "na meru" isplativije jer možete naći povoljnije ponude.

Pileća prsa u marketima koštaju od oko 70 centi za 100 grama, a svinjski vrat od oko 45 centi. Vakumirana sečena šunka od 1, 39 evra, odnosno, 162 dinara. 

Izvor: Mondo

Za 0, 69 centi (80 dinara) možete kupiti hleb, flaša vode košta od 0, 17 centi (20 dinara) za pola litre, odnosno, 0, 29 (34 dinara) za litar.

Lubenicom se možete osvežiti i to od 0,70 centi do 1,15 evra, ali na pijaci možete pazariti i polovinu/četvrtinu, pa onda samim tim i proći jeftinije. Za nektarine ćete morati da izdvojite 3,65 evra po kilogramu, trešnje 4,95, a za kajsije 2,28 evra.

Za pomorandže morate izdvojiti 1,20 evra po kilogramu, što je oko 95 dinara, a banane od 50  centi (odnosno 60 dinara) do 1,85 evra po kilogramu. Mleveno goveđe sveže meso po kilogramu košta 8,19 evra po kilogramu, a kilogram sveže piletine 2,95 evra.

Restorani i barovi na plažama

U restoranima je kafa oko 2, 50 evra, nes od 3 evra, kapućino oko 3, 50, a frape između 4 i 5 evra. Ovde odstupanje u cenama može biti primetno u barovima na plaži, ali I restoranima – postoje oni koji su “na glasu” pa imaju "jače cene". U piceriji možete za 13 do 15 evra u pojesti picu za dve osobe, popiti pivo za 4 evra i više (u zavisnosti od toga koji brend odaberete).

Jedan od omiljenih grčkih specijaliteta, giros, košta od 4,5 evra, a ukoliko se odlučite za porciju u restoranu, moraćete da odvojit eod 10 evra (na nekim mestima i više).
Za suvlaki (svinjski ili pileći) u piti morate izdvojiti od 4,5 evra, dok je kao porcija u restoranu nešto skuplji, od 10 evra.

Ušteda na plaži

Imate mogućnost da prođete jeftinije ukoliko odaberete "paket", pa tako na jednoj od plaža na Halkidikiju, kako smo se uverili, možete za 12 evra dobiti kafu, ceđenu pomorandžu, litar vode i pola litre ledenog čaja, a uz to se dobijaju 4 ležaljke.

Ako putujete u manjem društvu, možete za 4-5 evra dobiti suncobran, ležaljku, frape i vodu.

Što se osvežavajućih poslastica tiče, kugla sladoleda i mlečnog i voćnog je od 1,5 do dva evra. Kugla je ogromna izbor veliki.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana

Grčka nije puno skuplja od prošle godine ko neće niko ga ne tera oživela sam neprijatnost na dan odlaska grčki vozač je namerno uništavao moj kofer jedan savet koji putuju u Grčku platiti i osiguranje za imovinu i zdravlje srećan put pozdrav

Volos

Živimo u Volosu. Na pijaci a i u supermarket ima je paradajz 80 centi do 1.2 evra kg a 10 jaja u Slavenitis najboljem supermarket u Grčkoj 2.2 evra. Jeftinije je i svinjsko meso i sirevi nego bilo gde u ex. YU. Stalno imaju na sniženju oko hiljadu raznih proizvoda na rafovima i to pravih. Volos je jedan od najlepših gradova Grčke smešten u velikom zalivu a ispod planine Piliona koja čini poluostrvo. Klima fantastična tokom cele godine. Zimi samo par nedelja oko 5 do 10 stepeni a ostatak zime oko 20. A cene stanova duplo jeftinije neg u bg ili NS gde su ovi sve naduvali od cena do balona koji će pući ko mehur od sapunice

ime

Kilo mesa manje od 200 dinara. Voda flasirana 20 dinara. Vise se isplati ziveti na tom moru nego ovde.

special image