Slušaj vest

Procvat banjskog turizma u Srbiji udahnuo je život mnogim zaboravljenim turističkim draguljima naše zemlje, koje iz godine u godinu obilazi sve veći broj turista iz zemlje i sveta, a među takvim mestima našla se i Sijarinska Banja. Jedna od četiri banje koja okružuje Radan planinu, ušuškana u klisuri Banjske reke koja par kilometara nizvodno sa Petriljskom rekom čini reku Jablanicu, prepoznatljiva je po atraktivnim gejzirima tople vode koji su veoma retki.

Ovo prirodno lečilište, smešteno među brdima i poljanama obraslim gustom borovom i hrastovom šumom, ima čak 18 lekovitih mineralnih izvora i svaki je drugačijih karakteristika (temeperatura i fizičko-hemijski sastav). Temeprature ovih mineralnih voda kreću se od 32 do čak 78 stepena Celzijusa, što ih svrstava u jedne od najtoplijih voda naše zemlje.

Među njima su "Raj", čija voda u svom hemijskom sastavu sadrži i natrijum, fluor, hidrokarbonat i smešten je uz desnu obalu Banjske reke. Tu je "Glavni izvor", koji se najviše koristi u terapeutskom lečenju jer se putem kanala dugačkog trideset metara njegova voda sprovodi direktno u bazene kupatila, čak 0,9 litara u sekundi, praćena gasovima.

"Mali gejzir" izvire poput vodoskaka i to na svakih 12 do 17 minuta izbacujući tada između 170 i 210 litara vode. Nastao je prilikom jednog eksperimenta tokom bušenja kada su na dubini od dvanaeset metara naišili na ovaj izvor. Ovo periodičnno izbacivanje vode u naletima dešava se zbog velike količine nakupljenjih gasova koji podižu vodu sve dok zajedno sa gasovima ne izbije napolje.

Bolesni dođu na štakama, odlaze na nogama

O lekovitosti banje najbolje govori rečenica koja se najčešće može čuti od lokalaca, ali i onih koji su je posetili – ovde bolesni dolaze sa štakama, a odlaze bez njih.

Terapije se sprovde u Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju „Sijarinska Banja" – hotel „Gejzer". U okviru ovog kompleksa nalazi se moderna aparatura za različite oblike terapija: hidroterapiju, elektroterapiju, fizikalnu – kinezi terapiju, peloidnu terapiju, ihalacije…

Vode ove banje i terapije koje se primenjuju u ovoj specijalizovanoj ustanovi pomažu kod išijasa, lumbaga, spondiloze, više vrsta reumatizma, ginekoloških problema poput steriliteta i upale, anemije, šećerne bolesti, bolesti disajnih puteva, žuči, žučnih puteva, pankreasa i jetre, digestivnog trakta i kožnih oboljenja.

Smeštaj od 2 hiljada dinara

Smeštaj možete naći već od 2 hiljade dinara, koliko košta noć u porodičnoj kući, dok za prenoćište u vili sa bazenom, uključujući doručak, morate izdvojiti 2.400 dinara. Ceo bungalov, na oko 15 kilometara od centra Banje, možete rezervisati po ceni od 2.900 dinara, dok je najskuplji smeštaj ukoliko se odlučite da iznajmite celu vikendicu za šest osoba, i za to ćete morati da izdvojite 7 hiljada dinara za dan.

Nosilac smeštajnih kapaciteta u Sijarinskoj banji je Specijalna bolnica "Gejzer" koja ima 277 ležaja u sobama i apartmanima, a posetiocima su na raspolaganju zatvoreni bazeni sa mineralnim vodom i kupatila sa lekovitom vodom, navodi se u ponudi.

Za dnevni boravak ovde ćete morati da izdvojite između 2.400 i 3.000 dinara, noćenje u dvokrevetnoj sobi, sa doručkom, od 3.600 do 4.180 dinara, a ukoliko ste odabrali neki privatan smeštaj, a ovde poželite da koristite samo usluge iz spa ponude, za to sledi posebna doplata.

Pored izvora, raznovrsnih terapija i atraktivnih Gejzira, boravak u Sijarniskoj Banji predstavlja raj za ljubitelje lova i ribolova, kao i onih koji bi razonodu potražili na terenima za male sportove, u zatvorenim bazenima ili šah sali.

Oni koje put nanese u ove krajeve tokom jula, mogu uživati u "Gejzirskim noćima" tradicionalnoj turističkoj manifestaciji južne Srbije. Organizovan je kulturno-zabavni program, kao i sportsko-rekreativni deo, a posebna atrakcija je venčanje pod gejzerom. Mladenci sklapaju brak ispod gejzera, a medeni vikend dobijaju upravo u hotelu banje.

Odmah iza ove sledi manifestacija za sve sladokusce  "Zlatni kotlić Gejzera", gde se godinama unazad takmičari nadmeću ko će skuvati najbolju čorbu, dok mnogobrojni posetioci uživaju u dobroj zabavi i još boljim ukusima.

(Mondo.rs)