• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Farmaceuti tužili Komisiju za konkurenciju

"Galenika" i "Hemofarm" tužile su Komisiju koja im je propisala kaznu zbog sklapanja nedozvoljenog ugovora sa veledrogerijama 2008. godine.

Kako je Tanjugu izjavio pravni zastupnik te dve kompanije advokat Branislav Bjelica, tužbom koja je upućena Upravnom sudu traži se poništenje odluke te komisije, odlaganje naplate kazne do odluke Upravnog suda i obustavljanje kompletnog postupka protiv te dve kompanije.

Pojedini mediji preneli su da je posledica sklapanja ugovora bila narušavanje konkurencije na tržištu lekova, odnosno mešanje proizvođača u cenovnu politiku veletrgovaca, što je imalo za cilj eliminaciju manjih veledrogerija.

Bjelica je podsetio da je Komisija za zaštitu konkurencije u januaru ove godine donela odluku da novčano kazni 15 kompanija, među kojima su "Hemofarm“ i "Galenika“ zbog sklapanja nedozvoljenog ugovora 2008. godine.

Zbog takvog sporazuma, Komisija od "Hemofarma" traži 396 miliona dinara, a od "Galenike" 158 miliona, objasnio je Bjelica.

Ugovor je sklopilo 15 kompanija među kojima su, pored te dve kompanije, "Farmasvis", "Zdravlje" Leskovac, "Jugoremedija", "Slavijamed", kao i veledrogerije "Velefarm", "Jugohemija-farmacija", "Vetfarm", "Unihemkom", "Farmalogist" i "Feniksfarm".

Ugovor su sklopile i kompanije "Srbolek", "Habitfarm" i "Vetprom hemikalije", koje su sada u stečaju.

Bjelica je rekao da je tužba protiv Komisije podneta 3. marta, a da je krajnji rok da Upravni sud donese odluku dva meseca.

Prema njegovim rečima, razlog za podnošenje tužbe jeste to što je mogućnost izricanja kazne proizvođačima i veledrogerijama istekla još 31. decembra 2011. godine, odnosno da je odluku o kažnjavanju Komisija donela posle zakonskog roka koji je istekao 26. januara ove godine.

Bjelić je precizirao da su ugovori sklopljeni 2008. godine, a da je krajni rok da komisija naplati kaznu tri godine, što znači da je taj rok probijen.

Komisija je, kako je kazao, postupak vodila retroaktivno, odnosno primenjujući zakon iz 2009. godine, a da su ugovori sa veledrogerijama sklapani 2008. godine.

Takođe, Bjelica je precizirao da već postoji pravosnažna presuda Prekršajnog suda kojom su "Galenika“ i "Hemofarm“ još ranije oslobođeni od prekršajne odgovornosti.

Kako je naveo pravni zastupnik "Galenike" i "Hemofarma", svi proizvođači lekova i veledrogerije su već od 2009. godine izmenili odredbe za koje je komisija procenika da krše propise.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image