• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Referentnom stopom na inflaciju

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je danas referentnu kamatnu stopu sa 10 odsto na 10,25 odsto.

Kako se navodi u saopštenju NBS, Izvršni odbor je referentnu kamatu povećao za 0,25 procentnih poena kako bi sprečio prelivanje na inflaciona očekivanja i doprineo makroekonomskoj stabilizaciji.

Napominje se da je od maja, u skladu sa projekcijama NBS, usledio porast medjugodišnje inflacije koji je posledica dolaska nove poljoprivredne sezone i rasta uvoznih cena.

Prema NBS, očekuje se dalji umereni rast medjugodišnje inflacije usled efekta niske baze, cena poljoprivrednih proizvoda, kao i rasta regulisanih cena u drugoj polovini godine.

Pod dejstvom ovih faktora godišnja inflacija će se privremeno kretati iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, navodi se u saopstenju.

Izvršni Odbor NBS je istakao da će stepen restriktivnosti monetarne politike ključno zavisiti od kretanja u domenu fiskalne politike, odnosno od brzine donošenja, intenziteta i implementacije programa
fiskalne konsolidacije, uz nastavak aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se doneti nova odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. avgusta 2012. godine.

Inflacija u Srbiji u junu, merena indeksom potrošačkih cena, bila je 1,1 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Međugodišnja inflacija u junu bila je 5,5 odsto, dok je za prvih šest meseci ove godine bila 5,2 odsto.

U junu je u odnosu na maj najveći rast cena zabeležen kod rekreacije i kulture - 3,3 odsto, nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana - 1,8 odsto, hrane i bezalkoholnih pića - 1,6 odsto, transporta - 1,4 odsto, restorana i hotela - 0,8 odsto, kod troškova za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva - 0,5 odsto, alkoholnih pića i duvana - 0,2 odsto, koliko je bilo povećanje i kod odeće i obuće.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale. Indeksi potrošačkih cena se definišu kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image