• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smetnje na vezama UPS i Ministarstva trgovine

Ministarstvo trgovine bez konsultacija sa zakonitim predstavnicima privrede dostavilo Skupštini izmene Zakona o trgovini, tvrde u Uniji poslodavaca Srbije. Iz Ministarstva kažu da su svi koji su želeli dostavili primedbe.

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine odbacuju kritike, ističući da su na vreme pozvali sve zainteresovane da daju primedbe i sugestije.

U saopštenju UPS navodi se da, za razliku od Ministarstva finansija i privrede koje ima stalne konsultacije i sastanke sa privredom u želji da joj pomogne da izađe iz recesije i da se poboljša privredni ambijent, Ministarstvo trgovine za pet meseci rada nove vlade nema takav manir.

Ministar i njegovi najuži saradnici izbegavaju da se sretnu trgovcima i razmatraju goruća pitanja, tvrde u UPS.

Zbog takvog ponašanja resornog ministarstva započeli su, kako navode, direktnu komunikaciju sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, kako bi se amandmanima na predložene izmene Zakona o trgovini popravio bar deo tog zakona.

U saopštenju UPS se dodaje da najveća udruženja malih trgovaca, kao i srednje i velike kompanije u grani trgovine mesecima traže sastanak sa ministrom trgovine (Rasimom Ljajićem) na kome bi se raspravljalo u svojevrsnoj "giljotini propisa u grani trgovine".

Prema njihovim navodima, time što je Ministarstvo uputilo Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o trgovini bez konsultacija sa reprezentativnim predstavnicima privatnog sektora u grani trgovine nastavljena je praksa iz perioda prethodne vlade.

U UPS ističu i da je prekršen dogovor poslodavaca i sindikata sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, da svi predlozi izmena i dopuna zakona koji se direktno odnose na poslovanje preduzeća, moraju prethodno dostaviti Socijalno-ekonomskom savetu na mišljenje u okviru javne rasprave.

U obrazloženju predloženih izmena navodi se da su tokom uobličavanja zakonskog predloga konsultovane Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda.

Iz UPS su poručili da privredne komore predstavljaju "paradržavne organizacije koje ne mogu zastupati realne interese privatnih kompanija, pošto nisu nezavisne od države i besmisleno je da bilo kakve državne organizacije pregovaraju sa državom o zastupanju interesa privatnog kapitala".

To praktično znači da se država dogovora sama sa sobom, kao što je to bilo nekada u socijalističkoj Jugoslaviji, kada nije bilo privatnih investitora, pa ni potrebe da se njihovo mišljenje čuje i ispoštuje to što oni rizikuju na tržištu i ulažu sopstveni kapital u Srbiji, navedeno je u saopštenju Unije.

U predlogu izmena i dopuna Zakona o trgovini, pored nekih dobrih rešenja, lokalnim samoupravama se daje mogućnost da samostalno odlučuju o radnom vremenu trgovinskih radnji, čime se značajno komplikuju uslovi za njihovo poslovanje.

Iz UPS su negodovali i zbog toga što predložene izmene ne predviđaju mogućnost naplate štete od nelegalnih trgovaca i ne uvodi rigorozne sankcije za nelegalne trgovinske radnje i pojedinace koji trguju na crno.

To znači da će se na krijumčarenje, šverc i nelegalnu preprodaju robe i dalje gledati mlako, čime se nanosi nepopravljiva šteta i državi i preduzećima u grani trgovine koja posluju legalno i redovno izmiruju obaveze prema državi, smatraju u UPS.

Odsustvo učešća zakonitih predstavnika privatnog sektora u javnoj raspravi o promenama Zakona posebno je protivno običajima i zakonima u Evropskoj uniji na koju se ministar spoljne i unutrašnje trgovine često poziva u svojim javnim nastupima.

U Ministrastvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija odbacili su kritike UPS, navodeći da su na vreme pozvali sve zainteresovane da daju primedbe i sugestije na postojeći Zakon o trgovini koji se primenjuje dve godine.

Načelnik Sektora za trgovinu Željko Rakić rekao je za Tanjug da su iznenađeni reakcijom UPS-a i podsetio da su svi značajniji trgovci, udruženja potrošača, Privredna komora Srbije, Američa privredna komora, Savet stranih investitora... bili pozvani da daju sugestije.

"Mnogi od njih su poslali svoje sugestije i primedbe koje su, manje-više uvažene", kazao je Rakić i naglasio da je Ministarstvo uvek otvoreno za razgovore sa svim trgovcima, proizvođačima, udruženjima.

On je naveo da je preko Odbora PKS za trgovinu 35 trgovaca dalo svoje mišljenje o izmenama i promenama Zakona o trgovini među kojima su i članice UPS-a.

"Mišljenje i komentare je dao i Goran Kovacević, predsednik Udruženja za trgovinu UPS i zato su optužbe iz UPS potpuno ireleventne i zbunjujuće", rekao je Rakić.

On je podsetio da se usvajanje u parlamentu izmena i dopuna Zakona o trgovini očekuje početkom februara i da je njihov cilj da se unapredi konukurencija, omogući dolazak novih trgovaca na srpsko tržište i uklone administrativne barijere.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image