• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veće državne plate ni normalne ni moralne

Nije ni moralno ni normalno da ljudi u sektoru koji stvara nove vrednosti i finansira penzije i državne plate, imaju 30 odsto niže zarade, kažu privrednici.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić izjavio je danas da je svaka ideja koja ide u pravcu vezivanja plata u javnom sektoru za plate u privatnom sektoru i njihovog izjednačavanja dobrodošla.

"Neprirodno je da javni sektor ima veće plate od preduzeća koja se bave proizvodnjom, trgovinom ili osnovnim paketom usluga, i na osnovu kojih se obezbeđuju porezi, a ti porezi se kasnije prelivaju na plate u javnom sektoru", rekao je Sertić Tanjugu.

On je naglasio da je od izuzetne važnosti uticati na javni sektor da promeni svoj način ponašanja, i da se efikasnost, odgovornost i svi drugi elementi koji prate dobro poslovanje preliju iz privatnog u državni sektor.

Govoreći o novom setu poreskih zakona, Sertić je istakao da je poslovna zajednica uvek zadovoljna kada se predlažu zakoni koji pojednostavljuju poslovanje, "a ono što je u ovom setu zakona od izuzetne važnosti, jeste što se administriranje vezano za poreske postupke smanjuje".

Ugledni biznismen Nikola Pavičić , počasni predsednik Tarket Sintelona, smatra da je ideja ministra finansija Mlađana Dinkića o usklađivanju plata u javnom sektoru sa onima i privatnom, odnosno u preduzećima koja stvaraju nove vrednosti i koja finansiraju ceo javni sektor, dobro rešenje i dugoročna mera.

On je ocenio da sadašnje stanje "nije ni moralno" - da zaposleni u privatnom sektoru koji stvaraju nove vrednosti i finansiraju penzije i plate državnih službenika, imaju 30 odsto niže plate.

Pavičić upozorava da se statistički podaci o platama u javnom i realnom sektoru već dugo godina unazad ne objavljuju zbog socijalnog mira.

"Te podatke moramo staviti na sto i to treba da bude glavni argument da se plate u javnom sektoru drže u granicama onoga što se ostvaruje u realnom sektoru", kaže biznismen.

"Ne možemo preko noći napraviti normalne odnose, ali u nekom vremenskom periodu, plate u privatnom sektoru treba da dostignu plate u javnom sektoru. Možemo mi to zvati zamrzavanje ili bilo kako, ali i budžet može da isplaćuje ono što se u budžet prilije iz tog privatnog sektora", naglasio je Pavičić u izjavi Tanjugu.

Kako je naveo, za pokretanje privrede, a time i povećanje prihoda u budžetu, potrebne su promene u finansijskom sektoru, odnosno niže kamate na bankarske kredite, kao i realna vrednost dinara jer "privreda ne može da raste sa ovako visokim kamatama i ne može da izvozi sa ovako jakim dinarom".

Generalni direktor Imleka Slobodan Petrović ocenio je da je predlog o platama dobar, ali da treba naći pravu formulu koja bi uzimala u obzir i kvalifikacionu strukturu zaposlenih.

"Normalno je da treba da se vežu za privatni sektor, ali na koji način i kako? Svakako ne samo time što neko kaže - oni imaju 30 odsto u proseku veće plate. To nije tako jednostavno. Slažem se da se veže, ali tu se mora naći formula", naglasio je Petrović u izjavi Tanjugu.

On je ocenio da u nalaženju rešenja za smanjenje budžetskih troškova treba kombinovati različite mere, a jedna od njih jeste "da se državna preduzeća dovedu u situaciju profitabilnosti, a ne da prave gubitke i tu su moguće ogromne uštede".

Što se tiče povećanja prihoda, Petrović je naglasio da je potrebno podići proizvodnju i bruto domaći proizvod zemlje, što sada onemogućavaju dve stvari.

To je Sporazum o pristupanju Evropskoj uniji, gde smo skinuli carine i zaštitne mere prema domaćoj proizvodnji, što jako negativno utiče na domaću proizvodnju, a nismo dobili pristupne fondove i druga stvar je kurs - dinar je precenjen, jak, dovodi do toga da se zatvaraju radna mesta u Srbiji i sve iz uvoza je mnogo jeftinije", naveo je on.

"Ako bismo te dve stvari promenili, imali bismo povećanu proizvodnju u Srbiji i to bi dovelo do podizanja BDP-a i prihoda u budžetu", istakao je Petrović.

Ideju ministra Dinkića zasad iz Vlade javno podržava samo njegova stranačka koleginica, Verica Kalanović.

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Kalanović kađže da je to dobra ali i samo jedna od mera iz reformskog paketa.

Kalanović je navela da sigurno jedna mera neće biti dovoljna, ali da neće biti "povlašćenih grupa i kategorija, niti nedodirljivih" i da "sistem mora da se posmatra sveobuhvatno" i dodala: "Najavljen je kraj restrukturiranja društvenih preduzeća. Čini mi se da preduzeća u restrukturiranju još uvek nisu svesna da će za godinu dana morati da postanu održivi sistemi".

"Dalje, moramo da idemo u reformu javnih preduzeća, ali i u borbu protiv sive ekonomije i povećanje prihodne strane budžeta. Javni sektor mora da deli sudbinu privatnog sektora jer od njega živi", naglasila je ministarka.

(MONDO/agencije, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan R

Ja se slažem da plate u privatnom sektoru trebaju da budu više nego u državnom. Znači, privatnici podignite plate svojim radnicima, koji su ionako na ivici preživljavanja dok se vi bogatite!

Marko

Kada bi svi u privredi isplacivali pune plate, statistika bi pokazala drugaciju sliku.Veliki deo privatnika isplacuje minimalac a na ruke dodaje novac i zato ova statistika nije dobra.Ja radim u privatnoj firmi i dobijam minimalac a na ruke mi gazda isplacuje jos 25000 dinara i ako prijavim gazdu nista se nece desiti samo cu ja dobiti otkaz. Isto tako kada bi se smanjila kradja i partijsko zaposljavanje u drzavi i kada bi se ukinule agencije bilo bi svima bolje.

Radovan III

Kada privatni sektor bude usaglašen na jedan transparentan način,da se zna šta je i koliko prekovremeni rad,rad subotama i nedeljama za "dž",otkazi za najmanju sitnicu i ne daj Bože da radnica zatrudni,a marže 100 i više posto za polukvalitetnu robu.E to je uništilo srpskog radnika,a nije ga uništio javni sektor.Sram vas bilo.Zakone doneti ili prepisati kao u Evropi i USA pa će biti boljitka.A ne ovaj jevašluk,a pri tome da verujemo onom što nam je "mahao" sa 1000 eura pre nekoliko godina.

special image