• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazil "uvozi" 4.000 lekara iz Kube

Izvor Fonet

Brazil je saopštio da će da zaposli hiljade kubanskih lekara koji će raditi u oblastima u kojima je zdravstvena usluga slaba ili nikakva.Kuba na izvozu lekara zaradi gotovo triput više nego od turizma.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja navodi se da je potpisan sporazum sa Sveameričkom zdravstvenom organizacijom o zapošljavanju 4.000 kubanskih lekara, koji će doći u zemlju do kraja godine.

Prvih 400 dolazi u Brazil u narednih nekoliko dana, javlja AP.

Vlada se odlučila na ovaj korak nakon što nije uspela da privuče dovoljan broj brazilskih i drugih stranih doktora u okviru programa "Više lekara", čiji je cilj slanje profesionalaca da rade u urbanim i ruralnim područjima na tri godine.

Vlada je osmislila ovaj program nakon masovnih uličnih protesta, kada su demonstranti zahtevali bolje javne usluge.

U akciju je bilo uključeno 3.500 manjih gradova i naselja,a ukupno se tražilo oko 15.000 lekara. Prijavilo se samonjih 1.300, od čega 1.000 domaćih i 300 stranih.Strani lekari imaće mesečnu platu od 4.080 dolara, a kadaje reč o kubanskim, njihova promanja ići će u Havanu, a onda će kubansko Ministarstvo zdravlja odlučivati koji deo će pripasti lekarima, a šta će ostajati državi.

Svi strani lekari provešće prve tri sedmice na kursevimaupoznavanja brazilskog zdravstvenog sistema i portugalskog jezika, saopštilo je ministarstvo, prenosi AP.

Kuba svake godine upisuje na medicinski fakultet mnogo višestudenata nego što joj je potrebno, jer lekari i drugomedicinsko osoblje obezbeđuju značajan devizni priliv.

Prema podacima kubanskog Ministarstva zdravlje, prošlegodine je u 66 država radilo ukupno 36.868 kubanskih lekara i drugog medicinskog osoblja.

Od tog broja, skoro 30.000 ih je bilo u Venecueli, koja je zauzvrat slala Kubi 92.000 barela nafte dnevno, što nagodišnjem nivou vredi oko 3,2 milijarde dolara.

Prema oceni relevantnih stručnjaka, izvoz medicinskog osoblja Kubi donosi godišnji prihod od oko šest milijardi dolara, a zvanično prva privredna grana, turizam, u 2011.godini zaradila je oko dve i po milijarde dolara.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image