• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS: Dodatni šalteri ali i plaćanje provizije

Izvor Tanjug

Elektroprivreda Srbije (EPS) je postavila dodatne šaltere za reklamacije, ako građani primete bilo kakve nelogičnosti i nepravilnosti na računima za struju. Lakše plaćanje kod banaka, ali građani plaćaju naknadu.

Otklonjeni su problemi koji se tiču prebacivanja preplaćenog novca sa starih na nove račune za struju, a do kraja septembra će biti obezbeđene i dodatne usluge za potrošače, rečeno je danas na konferenciji za novinare u EPS-u.

Direktor novoformiranog preduzeća "EPS snabdevanje" Dejan Vasić istakao je da se sledećeg meseca ne očekuju bilo kakve veće gužve na naplatnim mestima EPS-a u distribucijama.

EPS-u skupo da plaća proviziju za račun


Udruženje bankarskih klijenata Efektiva zatražilo je da država i rukovodstvo EPS snabdevanja u što kraćem roku omoguće ponovnu uplatu računa za struju bez naplate bankarske (i poštanske) provizije. Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, bankarski sistem u Srbiji je jedini profitirao i ostvario dodatni profit zamenom snabdevača strujom, EPS Snabdevanje umesto elektrodistribucija. "U prethodnom periodu, plaćanje računa bez dodatnih troškova, odnosno provizije bilo je moguće u celokupnoj poštanskoj mreži Srbije i u nekim bankama, a pored toga račun se mogao platiti preko banke i trajnim nalogom bez dodatnih troškova", podseća se u saopštenju. Iz EPS-a i Snabdevanja odgovorili su da "ne mogu da omoguće plaćanje računa za struju na šalterima pošta i banaka bez provizije jer Agencija za energetiku od njih traži racionalizaciju poslovanja preduzeća EPS snabdevanje, a da se plaćanje provizije umesto potrošača smatra neopravdanim troškovima".

Računi za struju će na šalterima EPS-a u distribucijama moći da se plate bez provizije, koja neće važiti ni za plaćenje platnim karticama, dok će banke i pošte obračunavati proviziju pri uplati računa za električnu energiju, rekao je Vasić.

Zaključeni su ugovori sa Poštom i bankama Poštanska štedionica, Intesa Komercijalna i Srpska banka, kako bi potrošači nove račune za struju, koje izdaje "EPS snabdevanje", mogli da plate i kod njih, a omogućeno je i plaćenje računa platnim karticama, s tim što se radi na uvođenju 120 umesto dosadašnjih 90 terminala za platne kartice, rekao je Vasić.

On je naglasio da će potrošači ubuduće dobijati samo jedan račun za struju i to od "EPS snabdevanja", a ukoliko imaju stare dugove za struju dobiće i obaveštenje od distribucija, koje su do 1. jula bile zadužene da izdaju račune.

Iz EPS-a poručuju da zbog promena vezanih za izdavanje računa za struju, koje su nastale od 1. jula zbog formiranja "EPS snabdevanja", potrošačima nije dva puta obračunavana struja za isti vremenski period, ali da je zbog eventualnih nejasnoća građanima na raspolaganju veći broj šaltera za reklamacije.

Najviše primedbi građana od 1. jula bilo je zbog gužvi na šalterima, prebacivanja preplaćenog novca sa starog na novi račun za struju, nemogućnost plaćanja karticama, a sada se pritužbe tiču nemogućnosti elektronskog uvida u stanje na računu i slanje računa mejlom, precizirao je Vasić.

On je dodao da je u toku i postavljanje bankomata uz neke šaltere u distibucijama, kako bi se olakšalo građanima da plate račune, a u toku je i priprema softverskih aplikacija kako bi građani mogli da imaju elektronski uvid u stanje na računima.

Direktor za distribuciju u EPS-u Željko Marković saopštio je da je u okviru najnovijeg reprograma za dugove za struju od 15. avgusta sklopljeno 54.320 sporazuma, za dugove ukupno vredne oko 2,6 milijardi dinara.

Najviše sporazuma o reprogramu 52.659 je zaključeno sa garđanima, sa preduzećima koja su na niskom naponu 1.636, a 34 sa onima na visokom naponu, kazao je on i dodao da je najviše sporazuma sklopljeno u privrednom društvu Elektrosrbija Kraljevo, zatim u Jugoistoku Niš, Centru i Elektrodistribuciji Beograd.

On je podsetio da potrošači još 2,5 meseca, do 30. novembra, imaju priliku da sklope reprograme i da se očekuje još veći odziv za reprogramiranje starih dugova, koji mogu da se plate do čak 120 mesečnih rata.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Uf

A kako da platim? Dzaba im rate kada nemam nikakva primanja! Cetvoro radno sposobnih, godinama na birou...neka gase!

gasi

A kako to da je struja poskupela 10% a racun (jul i avgust koji se razlikuju za 12 kilovata) veci za 600. SA 2600 na 3200.

special image