• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar o direktoru Koridora: Taj ne ide na posao

Izvor Tanjug

Velimir Ilić optužuje direktora preduzeća Koridori Srbija da mu je privatni biznis važniji od državnog. Đurović je odbacio te tvrdnje.

Ministar građevinarstva Velimir Ilić optužio je danas direktora preduzeća Koridori Srbije Dmitra Đurovića da mu je privatni biznis važniji od poslova za koje je zvanično zadužen i da je nedogovorno postupio davajući Vladi pogrešne podatke.

Ilić tvrdi da je Đurović Vladi Srbije podneo "falš izveštaje" o iznosu penala zbog kašnjenja radova na Koridoru 11, kao i da nije izabrao nijedno od tri ponuđena rešenja za prevazilaženje problema sa hrastom koji se nalazi na trasi tog putnog pravca.

Prema rečima Ilića, uprkos nerešavanju problema sa hrastom, za sada nije plaćen ni dinar odštete zbog kašnjenja radova na Koridoru 11.

Ministarstvo građevinarstva je, kako ističe Ilić, direktoru Koridora Srbije uputilo dopis sa tri varijante rešenja problema hrasta, da bi odabrao najpovoljnije, objasnio je Ilić, dodajući da Đurović to "nije učinio mesecima".

"Ja njega ne mogu da nađem (Đurovića) pola sata dnevno u Koridorima. Šta on radi ne znam", rekao je Ilić.

Ilić tvrdi da se Đurović bavi privatnim biznisom, uz opasku da "čovek radi svoj posao i nema vremena to da odluči".

Na pitanje novinara koji je to Đurovićev privatan biznis, ministar Ilić je odgovorio: "Zna on to dobro".

Upitan da li je zatražio smenu aktulenog direktora Koridora Srbije, Ilić je odgovorio da ga "nije ni postavio i da ga on ne interesuje".

Ilić je poručio i da Đurović iz svog privatnog biznisa treba da plati penale za kašnjenje radova na Koridoru 11, ako do toga dođe, tvrdeći da čelnik Koridora Srbije treba da objasni i zašto ima i 70 miliona evra da plati u vidu penala za kašnjenje radova na putnom pravcu Koridor 10.

Evo šta je Đurović rekao na te optužbe:

Đurović je rekao da nije tačno da je Vladi davao pogrešne podatke o penalima plaćenim za kašnjenja i nepovučena sredstva za Koridor 11, a u tom javnom preduzeću kažu i da nije istina da se on bavi bilo kakvim privatnim poslovima od trenutka kada je imenovan za direktora.

Istina je, prema rečima Đurovića, da je Uprava za javni dug 3. oktobra ove godine podnela izveštaj u kome se vidi da je za kredit EBRD-a Srbija do danas platila ukupno 2,57 miliona evra, po osnovu provizije na nepovučena sredstva.

Takođe, istina je da je Uprava za javni dug potvrdila da je Srbija za kredit azerbejdžanske vlade do danas platila ukupno 1,5 miliona evra po osnovu provizije na nepovučena sredstva, izjavio je Đurović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, sva ministarstva, vlada i Koridori Srbije primili su taj izveštaj.

Đurović je kazao da Ilićeva izjava da Koridori Srbije i Đurović treba da odluče o sudbini hrasta koji koči gradnju Koridora 11, nije istinita, već da Ministarstvo građevinarstva i urbanizma treba da pokrene predlog izmeštanja dela trase E 763, kao i da obezbedi novac za preprojektovanje, dodatnu eksproprijaciju i izvođenje radova po novom projektu.

Koridori Srbije su 31. jula 2013. dobili od Saobraćajnog instituta CIP predlog izmene rešenja, rekao je on.

Na taj dopis, Koridori Srbije su, prema njegovim rečima, odgovorili 5. avgusta, s primedbama da Ministarstvo građevine mora da pokrene proces izmene projektne dokumentacije i da pomenuta tri projekta podrazumevaju dodatnu eksproprijaciju od 3.600 do 6.000 metara kvadratnih, za šta nije obezbeđen novac.

"Za donošenje dodatnih rešenja o plaćenoj eksproprijaciji potrebno je minimum godinu dana, jer treba tačno definisati zonu eksproprijacije, predvideti sredstva u budžetu za eksproprijaciju, doneti rešenja o eksproprijaciji i nakon roka žalbe isplatiti predviđena sredstva, za šta je potrebno minimum 12 meseci", istakao je Đurović.

Penali kompaniji Azvirt zbog situacije oko hrasta do današnjeg dana nisu plaćeni, ali postoji najava da će odštetni zahtev biti podnet, a sve to bi, kako je rekao, državu moglo da košta mesečno oko 150.000 evra odnosno 1,8 miliona evra ukoliko se radovi budu odložili godinu dana.

"Stari hrast bi državu mogao da košta oko dva miliona evra zajedno sa izradom projekta i dodatnim radovima", naveo je Đurović.

Koridori Srbije obavezni su da rade isključivo po zakonu i u skladu sa pravilima struke sve dok Ministarstvo za građevinarstvo ne obezbedi dodatna sredstva i ne dostavi novu projektnu dokumentaciju što svakako mora da podrazumeva i saglasnost Državne revizione komisije, dodao je on.

"Ministar Ilić bi morao da bude upoznat s tim da je odštetni zahtev Alpine na Koridoru 10 od 70 miliona evra, koje pominje, nastao u periodu 2010- 2012. odnosno pre mog dolaska na čelo Koridora Srbije. Ovaj odštetni zahtev je predmet trenutnog ispitivanja nadležnih institucija", zaključio je Đurović.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

www

Ovo je zalosno,placas penale zato sto ne koristis pare koje su ti odobrili. MA OVO JE ZA.EBANCIJA NA KVADRAT.

special image