• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gubimo 25 miliona evra godišnje na otpadu

Izvor MONDO/Agencije

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović rekla je danas da Srbija ne treba da dopusti da drugi zarađuju na njenom opasnom otpadu.

Ona je napomenula da godišnje gubimo između 20 i 25 miliona evra zato što izvozimo opasni otpad.

Otpad posle u fabrikama u centru Beča biva prerađen bez ijedne štetne emisije po okolinu, dodala je ona, ističući da Srbija ne treba da dopusti da drugi zarađuju na tome. Sa postrojenjem za prepradu opasnog otpada u Srbiji, možda bi postali i centar za region po tom pitanju, napomenula je Mihajlović.

Ona je rekla da fabrika za preradu opasnog otpada u centru Beča izgleda kao "apoteka", i da ukoliko se tako nešto uradi u Srbiji, neophodno je da bude urađeno sa najboljom tehnologijom.

"Građani moraju da znaju da neće biti napravljeno ništa što bi ugrozilo zdravlje ljudi i životnu sredinu. Ovakva obrada opasnog otpada je mnogo čistija od onoga što trenutno imamo, jer više ni ne znamo gde se opasni otpad nalazi", kažeMihajlović.

Ona objašnjava da u Srbiji postoji oko pet hiljada deponija, i kaže da "niko ne može da garantuje da na tim deponijama možda nema i opasnog otpada, bez obzira na inspekcije koje ne mogu da prekontrolišu nekoliko tona velike deponije".

Mihajlović je rekla i da su izmene i dopune zakona o upravljanju otpadom već pripremljene, i najavila je da će se veoma brzo naći pred Vladom i usvojene u Skupštini do kraja godine.

Ministarka se opet osvrnula i na slučaj Srbijagasa i navela da bi Vlada mogla brzo da usvoji program reformisanja te kompanije, pošto je premijer Dačić javno rekao da to preduzeće ne može više ovako da funkconiše.

"Taj program je odavno napravljen, samo je bilo pitanje postizanja političkog konsenzusa da on bude i usvojen i da se s tim krene. Ja mislim da ova Vlada mnogo radi i da se trudi i ne bih da svi budemo krivi zbog jednog Srbijagasa", rekla je Zorana Mihajlović.

Dodala je da će prvo uslediti reprogram dugova prema bankama, a zatim i organizaciono restrukturiranje i te će odluke biti donete na sednici Vlade.

"To preduzeće ne samo da ima 1,2 milijarde duga, već i 40 milijardi dinara obaveza prema dobavljačima, a moglo bi da bude najprofitabilnije u zemlji. U Srbijagasu ima ozbiljnih unutrašnjih problema i tu stvari ne funkcionišu. Time mora da se bavi državni vrh i tu nema mesta pričama o personalnim sukobima, ili o sukobu Istoka i Zapada kao što sam čula", rekla je Zorana Mihajlović.

Navela je da će problem HIP Petrohemije biti rešavan u narednih mesec i po dana na sistemski način.

Zorana Mihajlović je rekla da Elektroprivreda Srbije neće isključiti struju tom preduzeću uprkos velikom dugu, jer Petrohemija ne sme da stane.

Zorana Mihajlović danas je u Gradskoj upravi Pančeva nekoliko sati razgovarala s građanima o problemima koje imaju, a tiču se nadležnosti ministrastva koje ona vodi.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image