• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Južni tok" neće ugroziti životnu sredinu

Izvor Tanjug

Gasovod "Južni tok" je u ekološkom pogledu jedan od najnaprednijih projekata u Evropi i neće ugroziti životnu sredinu u Srbiji, rečeno je danas na prvoj javnoj raspravi o proceni uticaja tog magistralnog gasovoda na okolinu.

Rigorozne mere, koje će biti primenjene u izgradnji gasovoda kao i tokom eksploatacije gasa, dovoljne su da ne bude narušeno postojeće stanje životne sredine, naglasili su predstavnici kompanije "Južni tok" i preduzeća "Srbijagas" na skupu u organizaciji Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Tehnički direktor "Južnog toka" Pavel Persicki je, pre predstavljanja Studije o proceni uticaja gasovoda na životnu sredinu, koju su uradili vrsni ruski i srpski stručnjaci u toj oblasti, istakao osnovne karakteristike budućeg magistralnog gasovoda kao i dobrobiti koje će taj veliki projekat doneti Srbiji.

Persicki je istakao da osnovna trasa tog gasovoda u našoj zemlji, dužine 422 kilometra, zaobilazi naseljena mesta i maksimalno "izbegava"  arheološke i druge lokalitete kulturno-istorijskog nasleđa u sve 24 opštine kroz koje prolazi.

Napominjući da će gasovodne cevi biti postavljanje na dubinama od 60 centimetara pa do 1,5 metara i više, od gornje njihove ivice, Persicki je naglasio da se naročito vodilo računa o zahtevanoj bezbednosti i pouzdanosti tog projekta.

On je posebno istakao da će poljoprivredno i drugo zemljište koje će biti kopano na trasi za postavljanje cevi, u širinama radnog pojasa od 45 ili 32 metra, biti posebno skladišteno, čuvano i vraćeno u prethodno stanje, tako da mu osobine ni na koji način neće biti promenjene.

Lokacije za kompresorske stanice, od Zzabara do Bačkog Dobrog Polja, birane su tako da budu na što većoj udaljenosti od naselja, rekao je Persicki i naglasio da je gasovod "Južni tok" infrastrukturni "projekat za Srbiju i Evropu", koji će našoj zemlji omogućiti direktne investicije vredne 1,9 milijardi evra.

Predstavnik za ekologiju u kompaniji "Južni tok2 Konstantin Medvedev je napomenuo da je prirodni gas, sa ekološkog stanovišta, najprihvatljiviji energetski resurs i naglasio da rukovanje njime nosi najmanje ekološke rizike.

On je, u ime svojih ruskih kolega, zahvalio partnerima na izradi te studije, "Srbijagasu" i Institutu "Jaroslav Černi2, kao i resornom ministarstvu, i dodao da je izabrana takva trasa gasovoda koja omogućuje da njegov uticaj na životnu sredinu, tokom izgradnje, bude sveden na nulu.

Kada gasovod bude u eksploataciji, biće obavljan neprekidan nadzor nad kompresorskim stanicama, po najsavremenijim standardima, rekao je Medvedev i naglasio da je "Južni tok"jedan od najnaprednijih projekata u Evropi što se tiče uticaja na životnu sredinu.

Predstavnik "Srbijagasa"  Dušan Medić detaljno je predstavio najvažnije stavke te studije, istakavši zaključak da ne postoji neki veliki uticaj gasovoda na životnu sredinu.

On je naglasio da su predviđene veoma žestoke mere kontrole tokom i nakon izgradnje gasovoda, napominjući da će svaki kompresor imati odgovarajući uređaj za merenje gasova i ukoliko nešto eventualno iskoči, oni automatski prestaju da rade.

Savetnik u Institutu "Jaroslav Černi"  prof. dr Prvoslav Marjanović istakao je mnoge pozotivne uticaje gasovoda "Južni tok"  na životnu okolinu i govoreći o toj studiji, napomenuo da u Srbiji nije bilo projekta koji je urađen u tom obimu i na takav način.

Studija o proceni uticaja gasovoda Južni tok na životnu sredinu biće sutra predstavljena u Zaječaru a u četvrtak u Beogradu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mxm

ja sam potpuno ugrožen odkad su postavili gasovoda pored mog kioska onda je izbio haos i smanjili su mi zarada, prodaja i promet.HVALA GAZPROMU ZA UGROŽAVANJE!

special image