To preduzeće je saopštilo da je 2009. godine država prodala "Galeb grupi" preduzeće "Zavarivač" u Vranju, koje je potom bilo na putu oporavka, ali ga je zatim država uzela nazad, ali je "Galebu" ostavila dugove.

Dok je "Zavarivač" pripadao "Galebu", piše u saopštenju, "ugovoreni su poslovi u Rumuniji i Nemačkoj, podignut je kredit od Fonda za razvoj, isporučeni su neophodna oprema, delovi i sirovine iz programa 'Galeba' u Šapcu, a onda je, uz razne zakulisne radnje, usledio raskid ugovora o kupoprodaji, uz nezakonito proglašavanje restrukturiranja u 'Zavarivaču' i onemogućavanje naplate naših potraživanja".

"Galeb grupa" ocenjuje da je to "primer državne pljačke" od šest miliona evra, od čega su 2,8 miliona krediti, a oko četiri miliona evra druga potraživanja i oduzete akcije.

U saopštenju se kaže i da državna firma "Zavarivač" koristi bez naknade mašine "Galeba" i odbija da ih vrati.

Vlada Srbije je 2. februara, 2012. preporučila Fondu za razvoj da preknjiži kredit na stvarnog dužnika, ali Fond to nije učinio, piše u saopstenju.

"Galeb grupa" navodi da su joj banke dale rok do kraja maja da vrati kredite, a ako to ne ucini, prodaće imovinu "Galeba" čime će bez posla ostati 500 ljudi.

Preduzeće je zato pozvalo premijera Vučića, Vladu Srbije, Ministarstvo privrede, Agenciju za privatizaciju i Fond za razvoj da ga oslobode plaćanja kredita koje koristi državna firma "Zavarivač" i time omoguće reprogramiranje ostalih kredita.

"Galeb grupa" proizvodi i u 18 zemalja izvozi električan alat, mašine i opremu za industriju i najveći je domaći proizvođač fiskalnih uređaja, signalnih sistema i drugih.

U saopštenju piše da je ta firma od 2009. godine za poreze i doprinose uplatila državi 23,8 miliona evra, a pre raskida ugovora o privatizaciji "Zavarivača", "Galeb" je godišnje državi uplaćivao po 5,8 miliona evra.