• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesić: Budžet Beograda će biti 78 milijardi

Izvor Tanjug

Sednica Skupštine grada na kojoj će se raspravljati o gradskom budžetu biće održana u ponedeljak, 23. juna, najavio gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

Vesiće je naveo da je ovo godina stabilizacije gradskih finansija, na kraju koje se očekuje da Beograd ima izbalansirane prihode i rashode.

Vesić je rekao Tanjugu da će budžet koji bude usvojen 23. juna, stupiti na snagu 1. jula.

Gradski budžet za 2014. godinu će, prema njegovim rečima, iznositi 78,1 milijardu dinara, od čega će 9,5 milijardi biti dodeljeno gradskim opštinama, što je razlika u odnosu na prošlu godinu.

"Prošle godine je planirani budžet iznosio 91,3 milijarde dinara, ali je ostvareno 76,6 milijardi, što znači da smo imali veliku razliku od 14,7 milijardi dinara. Toliko su bili veći rashodi u odnosu na prihode i ta se razlika popunjavala zaduživanjem Grada, a to je bila praksa i ranijih godina", naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, zaduživanje se tako iz godine u godinu akumuliralo i zato se danas Beogard nalazi u situaciji u kojoj nije u stanju da uzme ni dinar kredita.

Za razliku od prethodnih godina, rekao je on, budžet koji će se naći pred odbornicima 23. juna, pravljen je na drugačiji način, odnosno prvo su precizno isplanirani prihodi.

"Na osnovu prihoda smo planirali rashode, a to znači da će deficit biti veoma mali, oko dve milijarde i biće nadoknađen prodajom imovine Grada, a ne novim zaduživanjem", objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, sav novac od prodaje imovine ući će u prihod, a na kraju godine se ne očekuje deficit, već da Beograd ima izbalansirane prihode i rashode.

"Zato je ova godina za nas veoma važna, jer je ovo godina stabilizacije gradskih finansija koje su u veoma lošem stanju i to traje godinama", podvukao je Vesić.

Ove godine će, precizirao je on, biti vraćeno i oko 3,3 milijarde dinara kredita i glavnica, što će umanjiti zaduženje u odnosu na dosadašnje.

Tek od naredne godine, smatra Vesić, može se govoriti o drugačijem planiranju budžeta, jer kada budu stabilizovane finansije tada će moći da se planiraju i drugi rashodi, sa kojima ove godine to nije bio slučaj.

Govoreći o ulaganjima u prestonici, Vesić je rekao da će ove godine biti utrošeno oko 20 milijardi dinara za kapitalne projekte, što je važno jer će svi važni projekti značajni za grad biti nastavljeni.

Vesić je precizirao da tu misli na Trg Slaviju, izgradnju škole u naselju Stepa Stepanović, izgradnju vrtića, nastavak posla na unutrašnjem magistralnom prstenu oko grada...

Što se tiče novih investicija, poput deponije u Vinči, četiri nove podzemne garaže ili narednih faza izgradnje veletržnice, Vesić je rekao da će one biti građene iz javno privatnog partnerstva, a tu su već napravljeni koraci u pripremi dokumentacije.

Predstojeći budžet je, navodi gradski menadžer, realan i izvestan, a to znači da će korisnici budžeta i dobiti ono što je predviđeno, te da više neće biti praksa da grad obeća, na primer, neku subvenciju, i onda se na nju čeka po više meseci.

"Budžet je realan, prihodi su vrlo pravilno procenjeni i u tom smislu ćemo ono što budemo obećali zaista i isplatiti i to je nova praksa koja je jedina poštena i dobra kada su u pitanju drugi budžetski korisnici, jer ne treba ni ljude ni opštine ni bilo koga lagati i ubeđivati ih da će dobiti nešto što neće", naveo je on.           

            Vesić je rekao da je budžet već urađen i prosleđen odbornicima i opštinama, a podsetio je da se budžet usvaja u junu, jer je postojalo privremeno finansiranje, pošto je na čelu grada bio Privremeni organ.

Zbog toga su, objasnio je on, postojale dve odluke o privremenom finansiranju na po tri meseca, a druga odluka ističe 30. juna.

Vesić je dodao i da je, za prvih šest meseci ove godine, u okviru odluka o privremenom finansiranju, ostvaren potpuni iznos planiranih prihoda, što je retkost kada su u pitanju budžetske institucije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image