• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studiranje - najveći udar na kućni budžet

Izvor mondo.rs

Prosečna školarina za samofinansirajuće studente na našim državnim fakultetima je oko sto hiljada dinara, dok je prosečna plata gotovo upola manja.

 Studiranje - najveći udar na kućni budžet Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Jasno je da je školovanje studenta sve veće opterećenje za porodični budžet.

Osim da se izbore za što bolji uspeh i da očuvaju budžetski status, studentima je sve veći izazov kako da obezbede sredstva za sve ono što čini studentski život, piše portal RTS-a.

Dekanu Mašinskog fakulteta u Beogradu javio se mejlom bivši student, koji je svojevremeno iskusio šta znači izgubiti budžetski satatus, i ponudio pomoć kolegama.

"Molim Vas da se javim kod vas, tehničkoj službi Mašinskog fakulteta u Beogradu da, ako mogu, zaradim neki dinar čisteći sneg oko fakulteta i po trotoarima. A te pare bih dao nekoj koleginici koja je samofinansirajući student i koja nema para da plati školarinu", priča dekan Mašinskog fakulteta Milorad Milovančević.

Ukoliko nije redovan student, školska godina na državnim fakultetima u Srbiji košta od 55.000 do 240.000 dinara. Za studije na privatnom fakultetu treba izdvojiti od 1.200 do 5.000 evra.

Ali, izdacima tu nije kraj - jer svaki fakultet ima svoj cenovnik usluga - prijava ispita, overa semestra, izdavanje potvrda, izdavanje diploma i još mnogo toga ponaosob košta od200 dinara do 300 evra. A te usluge plaćaju i budžetski i samofinansirajući akademci.

Studenti iz Kragujevca pričaju da troškovi nisu mali. Tako je akademcima iz ovog grada, kako kažu, da bi prijavili više od tri ispita potrebno minimum 1.500 dinara, a za aposlventski staž još 800. Ukoliko nisu položili ispit iz trećeg puta mladi Kargujevčani moraju da plate i naknadu od 1.000 dinara.

Kragujevački studenti uglas kažu da je računica jasna, a dekani i da je treba preispitati.

"Cenovnici usluga pri studiranju na fakultetima našeg univerziteta po meni, iz ugla Mašinskog fakulteta, morali bi dobro da se pretresu i da se kolege dobro zamisle da li je baš sve tu kako treba", ukazuje dekan Mašinskog Fakulteta u Beogradu Milorad Milovančević.

U Francuskoj je upisnina za sve studente, bez obzira da li dolaze iz Francuske ili neke druge zemlje, od 200 do 12.000 evra.

U većini evropskih zemalja školarina je od hiljadu do pet hiljada, a u Velikoj Britaniji i više od 5.000 evra.

U Bugarskoj i Crnoj Gori su ispod 1.000 evra, dok ih prema istraživanju, nema u Grčkoj, Nemačkoj i skandinavskim zemljama.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dr

Fakulteti samo za bogate.a ovi nam i dalje pričaju bajke...

smesno

Na budzetu smo, a ipak placamo knjige, praktikume, raznorazne takse i ko zna sta sve. Toliko se potrosi na te "sitnice" da ti pamet stane. Onda ispada da smo na budzetu svojih roditelja ili se sami izdrzavamo radeci negde. :)

izmet

vazno je da je penzionerima godisnja karta za bus plus 400din. a studenti nemaju za uzinu!

special image