• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska do 2018.

Izvor MONDO/Agencije

Gasna interkonekcija između Bugarske i Srbije, dužine 150 kilometara, trebalo bi da bude završena do 2018. godine, kako bi prve količine gasa krenule 2019. godine, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Antić je, posle potpisivanja Protokola s bugarskog ministrom ekonomije Božidarom Lukarskim, rekao da je od 150 kilometara te gasne interkonekcije 60 odsto na teritoriji Srbije.

"Reč je o dvosmernoj gasnoj interkonekciji čiji će godišnji kapacitet biti 1,8 milijardi metara kubnih sa mogućnošću proširenja kapaciteta", kazao je Antić nakon prethodno završene plenarne sednice drugog zasedanja Zajedničke Srpsko-bugraske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju.

Prema njegovim rečima, Bugarska ima definisano finanasiranje tog projekta iz EU, a Srbija će nastojati da obezbedi sredstva takođe iz fondova EU.

Antić je rekao da su radne grupe u oblasti energetike Bugarske i Srbije u prethodna dva dana definisale dodatne elemente tog projekta.

Prvi deo projekta izgradnje gasne interkonekcije između Bugarske i Srbije, kako je rekao Lukarski, završen je u Bugarskoj od 2007. do 2013. godine, dobijene su dozvole i završeni projekti, tako da je Bugarska spremna da nastavi rad na tome.

Antić i Lukarski istakli su važnost diverzifikacije gasne konekcije, a odgovarajući na pitanje o eventualnom učešću u Turskom toku, Antić kaže da je Srbija potpuno otvorena za projekte koji mogu da omoguće više gasnih konekcija.

Antić je, međutim, naveo da je Srbija mala država i ne donosi i ne može da utiče na strateške odluke, navodeći da Turski tok zavisi od Rusije i Turske koje su potpisale gasni aranžman i od drugih država kroz koje bi prolazio, kao i od EU.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Urke

Tako je, uvalite se u kredit za izgradnju i uzimajte skuplji gas, odlican potez, americka preporuka..

Zerborus

@Urke У суштини се слажем. Само једна мала исправка. Не уваљују они себе, него вас у кредите!

nole

A pumpace vazduh

special image