• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD: Slušajte MMF i nastavite s reformama

Izvor Tanjug

Srednjoročni izgledi za rast Srbije su povoljni, ako se održi makroekonomska i spoljna stabilnost i ekonomske reforme odmaknu, podržane relativno dobrim potencijalom ljudskih resursa i ubrzanjem procesa pristupanja Evropskoj uniji.

U izveštaju za 2015/2016. godinu o tranziciji u zemljama u kojima je banka aktivna, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ocenjuje da Vlada Srbije treba da nastavi reforme kako bi se postiglo dugoročno održivo fiskalno prilagođavanje, i konstatuje da je Srbija u pogledu fiskalne konsolidacije prošle godine postigla bolje rezultate od očekivanih.

Počeo oporavak

Srbija je, kako navodi EBRD, prošla kroz tri recesije u proteklih šest godina, ali je u 2015. godini ostvarila oporavak. EBRD očekuje da će stopa rasta u 2016. godini biti veća, u skladu sa povećanjem investicija, umerenim rastom izvoza i oporavkom privatne potrošnje.

"Dosledno sprovođenje strukturnih reformi predviđenih programom Međunarodnog monetarnog fonda, pre svega reforma javne uprave i državnih preduzeća, predstavlja ključ za postizanje dugoročno održivog fiskalnog prilagođavanja i poboljšanje izgleda za rast", navodi EBRD u dokumentu objavljenom na zvaničnom sajtu banke.

Ključni prioriteti vlasti u Srbiji za 2016. godinu bi, smatra banka, trebalo da budu efikasno izvršenje javnih investicija, koje su, kako se dodaje u izveštaju, podbacile u 2015. godini, dok bi priprema i implementacija javnih investicionih projekata trebalo da bude ubrzana radi pružanja podsticaja dugoročnom rastu.

Unapređenje saobraćajne mreže, poput koridora 7 i 10, trebalo bi da bude ključni pokretač privrednog rasta, sa pozitivnim dugoročnim efektom na direktne strane investicije i spoljnu trgovinu, ocenjuje EBRD u izveštaju sačinjenom krajem prošle godine.

Takođe, kako dodaje ova međunarodna finansijska institucija sa sedištem u Londonu, potrebno je da se vlasti u Srbiji pozabave problemom nenaplativih zajmova, čiji je nivo visok čak i po regionalnim standardima.

Preko potrebna fiskalna prilagođavanja će, prema EBRD-u, u bliskoj budućnosti zadržati privredni rast Srbije na skromnom nivou, a izvoz će nastaviti da bude glavni pokretač rasta, podržan oporavkom tražnje u članicama Evropske unije.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

86

Dokle god se mi vezemo za mmf nema buducnosti. Ulazite u svoju zemlju,razvijajte turizam,privredu i zastitite seljake. Ne dozvolite da mi mladi idemo,dajte nam podsticaje i uslove da vodimo,radimo biznis i zivimo normalno. Ne trazimo puno,samo 500e u dzepu!

sima

Penzosi pod zemlju a normalni ljudi preko grane rezultati SNS

milutinac

Opste je poznato da ni jedna zemlja na ovoj zemaljskoj kugli koja je bila u ekonomskih problemima a pridrzavala se pravila i saveta MMF-a NIKAD NIJE izasla iz krize. A nas "prijatelji" savetuju da nastavimo sa "reformama MMF-a ". A nama ne da je gore....vec odumiremo....ovakvim tempom za 30-40 godina nece se imati ko da "reformise". Koga bre vi za....vate ?!!

special image