Ekonomija

RADNICI NA LIZING: Bilo je zloupotreba, novim zakonom se uvodi red

Autor . Izvor Tanjug

Zakon o agencijskom zapošljavanju, popularno znanom kao "radnici na lizing", vrlo brzo treba da uđe u skupštinsku proceduru, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar Đorđević kaže da su se dosadašnji propisi time škrto bavili, vrlo malo u Zakonu o radu, a da je cilj novog zakona da svi radnici budu dovedeni u isti položaj.

"Imali smo mnogo zloupotreba jer je zakonn bio, da tako kažem, prost u tom pogledu. Sada toga više neće biti", rekao je ministar.

Na panelu održanom na predstavljanju Bele knjigeSaveta stranih investitora, Đorđević je rekao da do sada Srbija taj zakon nije imala, a da je ideja da svi radnici imaju ista prava i da se spreči nelojalna konkurencija.

NA CRNO SVE MANJE RADNIKA

Ministar Đorđevć je rekao da novi Zakon o bezbednosti na radu treba da unapredi bezbednost a da je broj onih radnika koji u Srbiji rade "na crno" sve manji. Inspektorat za rad nastavio projekat "Reci ne radu na crno"a inspekcija će imativeća ovlašćenja a već ima 20 odsto više nadzora nego lani.

Naglasio je da treba osigurati da svi igrači na tržištu poštuju zakone, a da je Vlada već odlučila o povećanju broja inspektora i proširenju njihove nadležnosti.

Đorđević je rekao da se u skladu sa digitalizacijom koja je jedan od prioriteta Vlade u ministarstvu na čijem je čelu radi na uvođenju sistema za digitalno arhiviranje dokumenata, kao i da je u Ministarstvu uvedeno fleksibilno radno vreme.

Istakao je važnost odluke Vlade da se pozabavi ekonomskim migracijama i podsetio da je osnovano i koordinaciono telo za sprečavanje ekonomskih migracija.

A ŠTO SE VAŠE BANKE NE "DIGITALIZUJU"?

Povodom generalnih zamerki Saveta stranih investitora na papirologiju i birokratiju u Srbiji, Đorđević je rekao da će Vlada Srbije raditi na smanjenju papirologije, ali je preporučio i stranim investitorima u Srbiji da to isto učine.

"Prebrojao sam da ovde imate osam banaka (u FIC), i sve one kada se, recimo, zatvra račun traže da se potpiše 'sto papira', u dva primerka, sa pečatom... pa onda još sv to i digitalno. To nije po našim propisima već po vašim interni. A što se vaše banke ne digitalizuju?", "vratio" je kritiku ministar.