• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO je prvi grad u Srbiji koji će ZABRANITI RAD NEDELJOM?

Izvor mondo.rs Izvor Fonet

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno poput apoteka i benzinskih stanica.

 Kragujevac - predlog za zabranu rada nedeljom Izvor: MONDO/N. Petrović

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji u trgovini radi više od 200.000 zaposlenih od koji su 70 odsto žene.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Kragujevca Jugoslav Ristić izjavio je FoNetu da žene koje rade u trgovini, pre svega u maloprodaji, tokom meseca imaju samo dva slobodna dana.

Možda će vas zanimati

Osim u velikim trgovinskim lancima, u ostalim prodajnim objektima ne poštuju se zakonski normativi i pravo na četrdesetčasovno radno vreme u nedelji, mesečno imaju samo dva dana slodno, a za prekovremeni rad nisu plaćeni, rekao je Ristić, dodajući da takvo radno vreme veoma loše utiče na zdravlje zaposlenih.

Takvo radno vreme unišava život i zdravlje zaposlenih jer takav i toliki rad ostavlja tragične posledice i po zdravlje, pa zaposleni ne mogu da izdrže ceo radni vek.

Istovremeno, negativno se odražava i na porodicu jer ljudi nemaju vremena da joj se posvete, istakao je Ristić, zatraživši hitnu intervenciju države.

On je naveo da poslodavci često ucenjuju zaposlene i govore im "ako vi nećete ima ko hoće" i da su minimalne zarade katastrofalne.

Anketa

Da li bi trebalo ukinuti rad praznicima i nedeljom?

  • DA

    89.07% (6663)

  • NE

    9.2% (688)

  • NISAM SIGURAN, NEKA ODLUČE STRUČNJACI

    1.73% (130)

Da li bi trebalo ukinuti rad praznicima i nedeljom?

Rezultati


Zbog svega toga država mora da uredi tu oblast ako hoće da zadrži ljude u zemlji i ako hoće da ima zdrave ljude koji normalno rade i žive, rekao je Ristić.

Socijalno-ekonomski savet Kragujevca ima devet članova, po tri predstavnika sindikata, poslodavaca i lokalne samouprave.

Rad trgovina nedeljom zabranjen je u devet zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska, a nedavno je tu zabranu uvela i Crna Gora.

p

Komentari 62

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljubinka

Naravno da treba zabraniti rad nedeljom.dokle vise da nas ekspoloatisu za sitne pare i bez slobodnog dana.pa nismo mi u srbiji najgori nigde u svetu se ne radi samo kod nas.jadno i bedno.kazu trgovci traze da rade nedeljom aha vazi traze da rintaju ko lude ceo mesec za 27 hiljada.treba zabraniti pod hitno.

Snežana

Kada bi se uvelo obavezan rad za vikend i u državnim ustanovama,sa neplaćenim prekovremenim radom 10-o časovno vreme ,skaćene pauze i još mnogo toga što ima u privatnom sektoru, E onda biste videli kako se menja zakon o poslodavcima i radu za vikend. Mnogi mogu da me prozivaju,ali mi nemamamo još razvijenu kapitelističku svest i kulturu. Naši novopečeni poslodavci su u feudalizmu,što manja sredina sve gore jer inspekcija ne zalazi tamo od straha da" ne dobiju zaraznu bolest"

Lale

@Snežana Gresis,nasi poslodavci nisu u feudalizmu nego u robovlasnickom drustvu.

special image