Ekonomija

Nove milijarde u Moravski koridor, BDP u minusu samo 1,8%

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predlogom rebalansa budžeta, koji računa sa padom BDP-a manjim od 2%, dodatno je izdvojeno 3,3 milijarde dinara (28 miliona evra) za nastavak izgradnje Moravskog koridora, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Mi smo i 3,3 milijarde dinara izdvojili dodatnih para za nastavak izgradnje Moravskog koridora. Dakle, nastavljamo i sa investicijama, nastavljamo sa izgradnjom puteva, infrastrukture koja nam je veoma važna i od toga nećemo odustati", rekao je Mali na predstavljanju reballansa javnosti.

"Ono što je predsednik Vučić govorio, obećanje koje smo dali, gledaćemo da budemo još bolji od projekcije koje je dao MMF, a to je -3%, mi idemo sa -1,8%. Dakle, ubedljivo najniža stopa pada, ili najviša stopa rasta naše ekonomije u odnosu na skoro sve zemlje u Evropi", rekao je Mali.

On je podsetio na ekonomske reforme iz proteklog perioda i ukazao da su naše javne finansije zdrave i stabilne, i da upravo zato i MMF i Srbija očekuju da ćemo relativno lakše podneti krizu i brže iz nje izaći nego okolne zemlje, ali i većina iz EU.

"VRAĆAMO SE 2021. NA 7,5%"

"Siguran sam da će se Srbija već polovinom 2021. godine, ali sigurno do kraja naredne godine, vratiti na visoke stope rasta i dostići 7,5% po projekciji MMF", kaže ministar finansija Siniša Mali I navodi da brzina našeg oporavaka takođe zavisi i od brzine oporavka zemalja EU. Navodi da je rast u Srbiji u poslednjem kvartalu 2019. bio 6,2%, u januaru ove godine je stopa rasta BDP bila 6,5%, a u februaru 5,6%. Naglasio je da bi Srbija 2020. završila sa ubedljivo najvećim rastom u poslednjih 10- 30 godina samo da nije bilo pandemije korona virusa.

Projekcija MMF koja se odnosi na rast BDP-a Srbije za 2021. godine je 7,5 odsto, podsetio je Mali, dok je projekcija deficita u rebalansu budžeta 6,9 odsto dok je projekcija javnog učešća u BDP-u ispod 60 odsto.

Rebalans budžeta koji uključuje sve ekonomske mere su urađene tako da se sačuva makroekonomska stabilnost a s druge strane pomogne onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, rekao je Mali.

Ministar Mali se u izlaganju nije osvrnuo prognozu Svetske banke, koja je procenila pad Srbije samo za 0,6%, ali ni drugioh ekonomskih analitičara, poput prognoza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije da bi taj pad mogoa da bude 5% u dobrom a čak 10% u lošem slučaju.

MALI: NE MORATE BAŠ DA LETUJETE VAN ZEMLJE

U rebalansu bueta su uključena sredstva za turističke vaučere vredne 2 milijarde dinara za 400 hiljada novih vaučera.

"Stav Vlade Srbije ali i velikog broja eksperata i epidemiologa i svih koji rade na korona cvirusu je da gledamo da kao građani Srbije ne putujemo mnogo u inostranstvo tokom letnjih meseci", rekao je Mali.

Proteklih mesec dana hiljade i hiljade naših sugrađana vratili su se sa raznih destinacija, ukazao je Mali govoreći o eventualnom putovanju građana van zemlje tokom leta i dodao:

"Nemojte da ponavljamo tu situaciju ponovo. Jedina smo zemlja koja nije naplaćivala te povratke iz inostranstva u Srbiju, i sa Balija i sa Kube i drugih destinacija. Desetine miliona evra je to platila Er Srbija i država Srbija da ne bismo ponovo došli u tu situaciju".

Rebalansom budžeta je zato predviđena pomoć vidu turističkih vaučera koji su namenjeni građanima kako bi proveli leto u domaćim hotelima, rizortima, etno kućama, seoskom turizmu.

Prethodno je već, podsetio je, dodeljeno iz budžeta 160 hiljada vaučera za turistička putovanja po zemlji.