• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE NAJSPORIJE FORMIRAO VLADU, A KO NAJBRŽE: Neslavni rekord drži Koštunica, Đinđiću trebalo 33 dana!

Autor Jelena Nikolić

Ministre Vlade Srbije Miloš Vučević predvodiće kao prvi među jednakima, najavio je tokom čitanja ekspozea, a tokom današnje sednice na dnevnom redu je i zvanično izglasavanje predloženih imena ministara i formiranje Vlade, na koju čekamo od izbora 17. decembra

 političari Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/YouTube/FondacijaDjindjic/Kurir/Nemanja Nikolić/Wikipedia

Budući premijer Srbije Miloš Vučević je 30. aprila predložio imena novih ministara u Vladi. Njegov kabinet će činiti 25 ministarstava i pet ministara bez potrtfelja. Ovaj tim, predvodiće kao prvi među jednakima, najavio je tokom čitanja ekspozea, a tokom današnje sednice na dnevnom redu je i zvanično izglasavanje predloženih imena ministara i formiranje Vlade, na koju čekamo od izbora 17. decembra prošle godine.

Rok da se to desi ističe 6. maja, pa za formiranje ovog organa vlasti, u okviru zakonskih okvira, nema još puno vremena.

Jedan od neslavnih rekorda drži Vojislava Koštunice kom je 2007. godine trebalo čak 114 dana nakon izbora da izabere svoj kabinet. Od izbora 2000. godine, formiranje druge Koštiničine vlade trajalo je najduže, i ta vlada je izabrana poslednjeg dana zakonskog roka od 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Izvor: YouTube/Printscreen/Medija centar Beograd

Izbori su te 2007. godine održani 21. januara a Vlada je izabrana 15. maja i to pola sata pre isteka roka.

Rekorder Mirko Marjanović

Mirko Marjanović je rekorder po pregovorima i sastavljanju Vlade posle izbora održanih u septembru 1997. godine i to čak 184 dana (izbori održani septembra 1997., ministri zakletvu položili 24. marta 1998.).

Premijer Zoran Đinđić 2001. godine napravio je Vladu za samo 33 dana, dok je 2004. godine Koštunici bilo potrebno 66 dana. 

Mirko Cvetković je ekspoze i kandidate za ministre 2008. godine predložio 57 dana od izbora, a Ivica Dačić 2012. godine za 82 dana.

Aleksandar Vučić je u prvom mandatu kao premijer 2014. sastavio tim za 42 dana, a u drugom 2016. godine za 109 dana.

Dvadeset i kusur godina, često raspisivanje izbora u našoj zemlji dovelo je promena u redovima vlasti, pa smo malo više u dve decenije za nama često imali situacije iščekivanja formiranja najviših državnih organa. Za svaki od njih, prema Ustavu i zakonima Srbije, postoje rokovi koji se moraju ispoštovati. Među našim političarima ima onih koji su te rokove "slepo pratili" a ima i "rekordera" nakon čijih pobeda na izbore se vlast formirala u rekordno kratkom roku.

Sve srpske Vlade u poslednjih 20 godina

Vlada Zorana Đinđića iz 2000. godine formirana je za 33 dana. Izbori održani 23. decembra iste godine, a Skupština konstituisana 22. januara 2001. Vlada Srbije izabrana je tri dana kasnije, 25. januara 2001. godine.

Izvor: Profimedia

Prva vlada Vojislava Koštunice iz 2003. godine formirana je nakon 68 dana. Izbori bili 28. decembra 2003., Skupština konstituisana 27. januara 2004. a Vlada izabrana 3. marta iste godine.

Na drugu Vladu Vojislava Koštunice 2007. godine čekali smo 114 dana. Izbori su bili 21. januara, Skupština konstituisana 14. februara, a Vladu smo dobili 15. maja.

Vlada Mirka Cvetkovića iz 2008. godine formirana je nakon 57 dana. Izbori su bili održani 11. maja, Skupština konstituisana 25. juna. a Vlada izabrana 7. jula.

Izvor: SPS

Vlada Ivice Dačića iz 2012. godine izabrana je posle 82 dana. Izbore smo imali na Đurđevdan, 6. maja, Skupština je te godine konstituisana 23. jula, a Vlada izabrana četiri dana kasnije.

Vlada Aleksandra Vučića iz 2014. godine formirana je za 42 dana i to nakon izbora koji su bili održani 16. marta, Skupštine koja je konstituisana 16. aprila, a Vladu smo dobili 27. aprila.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jesam krezub

Koga briga? Da je kakve sreće vladu ukinuti a na mestu skupstine posaditi travu i cvijece da pcelice skupljaju med.

Televizor

Gospodin premijer Vucevic je poreklom iz Crne Gore, osma ofanziva. Gledam spisak ministara i za sada Bosna ima vise ministara od centralne Srbije, koliko je ovo luda zemlja da vecina ministara nije rodjena ili nije poreklom iz Srbije, ovo je svetski fenomen. U sustini Drugi svetski rat kod nas nije bila borba protiv nacizma, vec borba dinarskog lobija da zbaci sa vlasti moravsko-panonski(centralna Srbija-Vojvodina) koji je do tada vladao. Najbolje je to opisao pravnik dr. Dragoljub Jovanovic, kada je Tito pozvao njega i jos neke politicare iz Srbije na razgovor u Beli Dvor. Dragoljub opisuje da su sedeli on i njegove kolege blizu zida, a nesto dalje partizani(svi iz Crne Gore i Like)koji su tek osvojili Dedinje igraju kolo i nose Tita na ramenima, Tito se okrece ka Dragoljubu i njegovim kolegama i vice:"Srbijanci, Srbijanci, Crnogorci vam otese hegemoniju". Danas su prekodrinci uspeli dobrano da skrajnu Crnogorce, sto je i razumljivo, Crna Gora kao samostalna ima svoju administraciju, pa sve manje i dolaze u BG.

ZIVKO

Kuda plovi ovaj brod

special image