• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"IZVINITE ZBOG IZDAJE": Dok je predstavnik Crne Gore govorio u UN, na ulicama Podgorice odzvanjala jaka poruka!

Autor Nevena Davidović

Među 84 zemlje koje su usvojile Rezoluciju o Srebrenici, našla se i Crna Gora.

 Crna Gora u UN Izvor: RTS/PrintScreen

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče Rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova, što čini brojku od 43,5 odsto članica koje su bile "za" akt, a najviše bure u javnosti podigao je glas Crne Gore.

Među 84 zemlje koje su usvojile Rezoluciju, našla se i Crna Gora koja je početkom aprila podnela dva amandmana na Rezoluciju, i to:

  • da se rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donete protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država,
  • da se potvrdi nepovredivost Dejtonskog sporazuma.

Ovu odluku je saopštio premijer Crne Gore, Milojko Spajić, dok je Nemačka juče na glasanju na sednici Generalne skupštine UN pozdravile odluku Crne Gore.

"Pozdravljamo odluku Crne Gore"

"Priznanje važnosti regionalnog učešća grupa je pokazano da se odluči da se uvrste i amandmani u tekst, iako je rezolucija već bila sačinjena. Crna Gora je tražila da se podvuče da je krivična odgovornost za genocid individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini. Sigurni smo da će to pomoći da se spreče pogrešna tumačenja i cenim doprinos Crne Gore", rekla je nemačka predstavnica, Antje Ledertse na sednici.

"Pokazali smo saosećajan pristup žrtvama"

Predstavnik Crne Gore pri UN Damir Šabanović je rekao da je Crna Gora razmotrila i političke implikacije Rezolucije i da "veliku pažnju posvećuju dobrosusedskim odnosima".

"Crna Gora je pokazala saosećajan pristup žrtvama i ovoj osetljivoj temi aktivno pomažući mir i pomirenje i razvijajući prijateljske odnose i saradnju među narodima kao jedini održivi osnov za dalju budućnost", naveo je Šabanović i dodao da je "Crna Gora podnela amandmane kako bi se sprečila zloupotreba i pogrešno tumačenje".

"Rezolucija nepogrešivo osuđuje zločin i poziva države članice da se spreče budući genocidi i da se spreči veličanje ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i da odgovorni za genocid budu odgovorni za to. Na osnovu presuda suda o ovom događaju kao genocidnom zločinu i Rezolucije iz 2021. godine koju je usvojio Parlament u Crnoj Gori, razmotrili smo i političke implikacije", istakao je Šabanović.

"Vrednosti su u skladu Povelje UN"

Kako je dalje naveo, Crna Gora je kao država sagledala i Povelju UN prilikom donošenja odluke, ali je naglasio i prethodna dva amandmana koja su usvojena na nacrt Rezolucije.

"Kao multietničko društvo, Crna Gora veliki značaj polaže na kulturu i dobrosusedske odnose, i razume osetljivost i pitanja koja su od suštinske važnosti za koegzistenciju. Ove vrednosti nisu u skladu samo sa jednim od naših ključnih spoljnopolitičkih ciljeva, put u EU, već se odnosi i na principe iz Povelje UN, gde je reč o toleranciji i solidarnosti", dodao je Šabanović.

Dva dana protesta u Podgorici

Zbog glasa Crne Gore "za" Rezoluciju, spred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici i preksinoć i sinoć su se skupili građani u cilju izražavanja nezadovoljstva.

Veliki broj pripadnika policije sa opremom za razbijanje protesta su bili na protestima između zgrade Vlade Crne Gore i Ministarstva spoljnih poslova, dok su organizatori skupa rekli da "podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrednosti naše trodecenijske borbe".

Protesti su ponovljeni i sinoć, nakon glasanja na sednici Generalne skupštine UN, gde je 84 zemlje usvojilo nacrt Rezolucije o Srebrenici.

Okupljeni su ispred Vlade Crne Gore skandirali "Izdaja" i "Rusija", uz nošenje zastava Srbije i kraljevine Crne Gore i zastava Rusije.

"Izvinjenje Srbiji i Republici Srpskoj zbog senke izdaje"

"Srpska kuća" u Podgorici, krovna institucija srpske nauke, kulture, umetnosti i informisanja, uputila je sinoć izvinjenje građanima i rukovodstvima Srbije i Republike Srpske zbog, kako tvrde, "izdajničke" odluke Crne Gore da glasa za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

"Duboko se izvinjavamo što senka izdaje, bez naše krivice, pada i na naše lice, ali i sa osećajem izuzetnog ponosa delimo zajedničku radost srpskog naroda što su, uprkos neviđenim pritiscima i ucenama, Srbija i Republika Srpska, danas u UN ostvarile veličanstvenu moralnu pobedu", saopšteno je iz "Srpske kuće".

U izdvojenom tekstu na našem portalu pročitajte kako su glasale države članice Ujedinjenih nacija na sednici Generalne Skupštine.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:32
Priznanje na hrvatskom javnom servisu: Diplomatska pobeda Vučića!
Izvor: HRT
Izvor: HRT

(Blic/MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 121

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Đole

Crna Gora je mala, ali jako nečasna. Dela govore bivša braćo, reči su ništavne. Tužno.

Hajmo po redu

Ali ne sve ste pogresno shvatili... Nista Crna Gora nije kriva i nista ne odlucuje i nije njen Narod bio za nego njeno poltronsko, a vestern rukovodjstvo, a i Crna Gora je kao i Mi stalno i pritiskana, i ucenjena, tako da nemojte da zamerite pre nego sto dobro razmislite... Crnogorci su lepo rece Njegos po cojstvu, junastvu i postenju najcistiji Srbi to je tacno, i Crna Gora i Srbija su Jedno oduvek bili, a zapad je sa cokoladnim amerikancima siledzijski pocepao taj spoj, i proizveo razjarene tzv milogorce sa kajlama oko vrata, kojih ima dva posto... Tako da Crna Gora nije bila ,,za,, nego je to sve kao i pre toga tako kvazi siledzijski izrezirano, da bi izgledalo kao stvarno, sta je slucaj i sa mnogim zemljama na ovom nasem veoma negativnom primeru... Tek kada budemo kao nekada jaki i puni samopouzdanja i Srbija i Crna Gora ce sa celicnim od zida odvaljenim vojnicima a ljudinama, moci da dejstvuje u stilu dobrih kucnih a zastitnickih medveda Ratka i Radovana...

miloš

Igra mečka pred svačijom kućom.

special image