Slušaj vest

"Nema mira na Balkanu ako Srbija ne uđe u EU", ovom rečenicom premijer Mađarske Viktor Orban na predstavljanju plana predsedavanja Mađarske Evropskom unijom u Briselu je dobio ovacije podrške u sali.

"Politika proširenja je takođe značajan deo mađarskog programa. Prema Orbanu, integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU je ključno pitanje. Posebna pažnja se mora posvetiti Srbiji, jer se Balkan ne može stabilizovati bez njenog uključivanja. Nekoliko zemalja ispunjava uslove neophodne za pridruživanje, ali nedostaje politička akcija. EU je dala obećanje ovim zemljama pre 20 godina. Vreme je da ga ispuni", rekao je mađarski premijer.

A, šta je pred zemljama Zapadnog Balkana, među zahtevima, ostalo da se ispuni?

Što se Srbije tiče, jasno je, tvrdi Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike - dijalog, spoljna politika i vladavina prava.

"S jedne strane, dobro je da se priča o proširenju i da se Srbija stavlja u prvi plan. Međutim, treba imati u vidu ko to čini. Ne treba zaboraviti način na koji EU gleda Orbana, kao "crnu ovcu". Ne treba se zavaravati mogućnošću da on ubrza naš put ka prijemu u EU", izjavio je Subotić za MONDO.

Da je važno pominjati Srbiju u društvu evropske porodice smatra i poslanica Evropskog parlamenta (EP) iz redova Patriota za Evropu Anamarija Viček, koja smatra da je važno pominjanje proširenja bloka i apostrofiranje važnosti Srbije u sigurnosnom i geopolitičkom smislu.

Screenshot 2024-08-29 160735.jpg
Printscreen/RTS 

Sa gorepomenutim političarima saglasan je i Aleksis Cipras, sada predsedavajući Potkomiteta za Zapadni Balkan Parlamentarne skupštine Saveta, koji je naglasio da EU neće moći da se suoči sa izazovom da ostane relevanti faktor odlučivanja ukoliko se ne proširi na Zapadni Balkan.  

On je ocenio da će, ukoliko saradnja EU sa Zapadnim Balkanom ne bude uspešna, posledice po stabilnost EU biti ozbiljne, a da je sadašnja kriza usled ratova u Ukrajini i na Bliskom Istoku alarm da se obezbedi stabilnost.

Čemu onda možemo da se nadamo?

Uz ove ohrabrujuće poruke stigla je i jedna, za koju Strahinja Subotić smatra da je možda i najdragocenija.

"Ako gledamo čemu Srbija može da se nada do kraja godine, to je potencijalno otvaranje klastera 3, jer je Emanuel Makron to podržao i, iako nije bila na agendi, tu temu vratio u fokus prvi put nakon Banjske", izjavio je za naš portal.

srbija_eu_evropska_unija_stefan_stojanović-03.jpg
MONDO/Stefan Stojanović 

Osim ovog pozitivnog signala, imamo i reformsku agendu koju je Srbija usvojila i, prema prvobitnim očekivanjima, trebalo je do kraja godine da legne prva branša tog novca i da se na taj način pomogne pristupni put naše zemlje.

A, onda, kao i do sada, pred nama je da ispunimo uslove koji su svih ovih godina pregovora, više nego jasni.

"Neispunjavanjem sopstvenih planova, koje smo sami postavili, a ne dobili od Evropske unije, pokazujemo da nismo marljiv učenik koji radi domaći zadatak. Uslovi su jasni, evo već 10 godina, koliko pregovaramo", dodao je Subotić.

Ipak, da nema nema stabilne EU bez Zapadnog Balkana saglasan je i on, a na pitanje koja zemlja za sada ima jajveće izglede da prva uđe u evropsku porodicu odabranih, kaže da je za sada Crna Gora, dok je Srbija drugoplasirana u toj trci.

"Drago mi je što sve institucije EU zapravo potvrđuju da nema stabilne Unije bez prijema zemaljla Zapadnog Balkana. Za sada se prognozira da Crna Gora ide ubrzano ka tom putu, mi smo negde drugoplasirani. Nadam se buđenju našeg sportskog i takmičarskog mentaliteta, da se probudimo, krenemo u ispunjavanje uslova i preuzimanja prvog mesta. Svi signali su tu", zaključio je Subotić razgovor za MONDO.

Fon der Lajen - EU jaka ako integriše Zapadni Balkan

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ukazala je na značaj integracije Zapadnog Balkana u EU i poručila da će imenovati novog komesara EU za proširenje koji će biti posvećen tom pitanju jer proširenje u novom sazivu EK mora da bude "posao sa punim radnim vremenom, koji omogućava nepodeljenu pažnju".

Ursula fon der Lajen
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia 

"Ako je učiniti Evropu ekonomski konkurentnom i sposobnom da se brani, ako je to naš osnovni cilj, onda integraciju Zapadnog Balkana u EU vidim kao kritično važnu. U doba geostrateških rivalstava, veća EU daje nam jači glas u svetu", rekla je Fon der Lajen na Bledskom strateškom forumu.

(Mondo.rs)