Ruski sistem, odnosno sistema, kako je Rusi nazivaju, iako stara veština, dobro je rešenje za izazove koje nameće moderan način života. Jedan od glavnih majstora ove borilačke veštine je pukovnik Mihail Rjabko.

Za početak malo o ovom nadaleko cenjenom ruskom oficiru. Rjabko pukovnik jedinice za specijalne operacije ruske vojske, direktor i glavni instruktor Sistema štaba u Moskvi. Počeo je sa treninzima od svoje pete godine, a od svoje petnaeste je počeo da se bavi borilačkim veštinama. Posebno treba istaći to što mu je prvi učitelj bio jedan od ličnih telohranitelja nekadašnjeg vođe SSSR Josifa Staljina. Rjabko je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije gde je trenirao lično obezbeđenje resornog ministra a bio je i komandant taktičke jedinice za spašavanje taoca, protivterorističkih operacija, i neutralizaciju naoružanih terorista. Takođe je ratni veteran koji je bio u brojnim vojnim akcijama.

Youtube/ Systema Vasiliev /screenshot Obuka ruske vojske nož

 A sad nešto i o sistemi.

Ova borilačka veština donosi niz prednosti u odnosu na većinu drugih jer, između ostalog, nudi specijalizovane vežbe snage kombinovane sa kretanjem i disanjem različitom brzinom. Same vežbe su dizajnirane da koriguju položaj tela i razviju veliku izdržljivost, a osim toga služe da se otkriju i uklone negativne emocije. Nema udaraca, šuteva ili bacanja koji trajno uništavaju zglobove (onog ko ih izvodi).

Vežba se kako da se udarci apsorbuju, preusmeravaju i izbegavaju, radije nego da se blokiraju na krut način. Ta borbena tehnika teži da nauči čoveka niz osnovnih ideja i principa koji će mu omogućiti da improvizuje i da nađe spontana rešenja u borbi.

Ne bi trebalo da čudi da je baš jedna ovakva veština razvijena u Rusiji jer je poznato da neki od najboljih telohranitelja su upravo oni koji dolaze iz te zemlje. Već smo vam pisali o tome šta sve rade telohranitelji ruskog predsednika Vladimira Putina. Evo samo kratko podsećanje. 

Nekoliko meseci pre nego što Vladimir Putin napusti svoje rezidencije da bi se pojavio u javnosti bilo gde, njegov bezbednosni tim je već na terenu. Prvo, tim analizira sve moguće pretnje: kriminalne aktivnosti, društvene nemire, percepciju slike, pa čak i mogućnost prirodnih katastrofa, npr. zemljotresi ili poplave u regionu tokom potencijalne posete. Otprilike mesec dana pre posete predsednika, članovi tima stižu na mesto da usaglase svoj raspored obezbeđenja sa lokalnim vlastima i provere smeštaj u kome će predsednik boraviti. Sve je popravljeno do poslednje kvake, tako da tokom boravka predsednika nikakvi tehničari ili majstori ne bi morali da uđu u stambeni prostor.

IT inženjeri i tehničari bezbednosnog tima postavljaju ometače da blokiraju sve signale radio detonacije na lokaciji predsednika. Oprema koju održava predsednikov tim za nadzor pinguje sve pametne telefone i druge uređaje u neposrednoj blizini predsednikove lokacije kako bi kontrolisala svaku sumnjivu aktivnost. Za one među vama koji su zabrinuti za pitanja privatnosti – prema ruskim zakonima, predsednikovo obezbeđenje ima pravo da instalira i koristi hardver i softver bilo koje vrste za prisluškivanje, vrši pretrese, ima pristup bilo kojoj zgradi i organizaciji ili zapleni bilo koje vozilo – ako je bilo šta od ovoga potrebno sprovesti radi bezbednosti predsednika. Međutim, zaplena civilnih vozila dozvoljena je samo “u ekstremnim uslovima“ i ne postoji zvanična evidencija ni o jednoj takvoj situaciji.

(MONDO)