Kancelar Nemačke Olaf Šolc je u velikom intervjuu koji je dao za Zeit prokomentarisao situaciju u Ukrajini.

"Kada Rusija okonča sukob u Ukrajini, trebalo bi joj dati šansu da ponovo posluje sa Nemačkom", rekao je u ponedeljak nemački kancelar Olaf Šolc.

On je ponovio da Moskva neće pobediti. "Ruskoj vladi koja okonča neprijateljstva potrebna je šansa da ponovo pokrene ekonomsku saradnju, u nekom drugom trenutku kada je to moguće", kazao je Šolc u Berlinu na sastanku Istočnog komiteta za nemačko poslovanje (OA), trgovinskog udruženja fokusiranog na odnose sa Istočnom Evropom.

"Sada nije to vreme. U ovom trenutku, odnosi koje imamo se smanjuju - dodao je i naglasio "EU sada pooštrava sankcije, ali Rusija će ostati najveća zemlja na evropskom kontinentu nakon što se sukob reši. Zbog toga je veoma važno da se pripremimo za to vreme".

Šolc je opisao trenutni sukob kao pokušaj predsednika Rusije, Vladimira Putina, da ponovo stvori Rusko carstvo koje, umesto toga, uništava budućnost zemlje, i optužio je Moskvu za zločine nad ukrajinskim civilima. "Rusija ne sme da pobedi, a ni neće pobediti", kazao je Šolc poslovnoj grupi.

(MONDO)