Nemačka je zemlja koja ima najkraće radno vreme u Evropi. Prosečna radna nedelja u ovoj državi traje 34,2 časa, prema podacima Svetskog ekonomskog foruma. Zanimljivo je da sindikati traže dodatno skraćenje radnog vremena. 

Prema istraživanju koje je uradila kompanija Forsa, 71 odsto ljudi koji rade u Nemačkoj želelo bi da ima mogućnost da radi samo četiri dana nedeljno. Takođe i polovina poslodavaca smatra da je izvodljivo da se "isproba" takvo radno vreme. Inače, nakon krize sa koronavirusom poslodavci širom sveta počeli su da testiraju radnu nedelju od četiri dana. 

Kraću radnu nedelju, odnosno do četvrtka, počeli su da praktikuju poslodavci u Španiji, Novom Zelandu, Japanu, ali i u Danskoj i na Islandu. Kompanija "Majkrosoft" takođe je testirala ovakav način rada. Rezultati su bili neverovatni - produktivnost radnika je porasla za čak 40 odsto. 

Što se tiče Srbije, radnici firme "Javor" iz Ivanjice, firme koja je u vreme SFRJ slovila za jednog od najvećih domaćih izvoznika u oblasti tekstilne industrije, imali su skraćeno radno vreme i to se pokazalo kao dobar izbor. "Skratili su radni dan sa osam na šest sati i rezultati su bili neverovatni. Produktivnost je porasla za 30 odsto, smanjio se broj bolovanja... Bilo je manje odsustva, radnici su bili srećniji. Mi smo bili pioniri u tome", ispričala je ranije predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić. 

(MONDO)