Mađarski premijer Viktor Orban objasnio je zašto je napustio prostoriju kada je na sastanku Evropskog saveta u Briselu glasano o početku pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji.

"Proveli smo osam sati za pregovaračkim stolom na sastanku Evropskog saveta u Briselu i razgovarali o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji. Stav Mađarske je jasan: 'nije spremna za početak pregovora o pristupanju'", rekao je Orban u video snimku koji je objavio na društvenim mrežama i dodao:

"Odluka o pokretanju pregovora pod ovim okolnostima potpuno je besmislena, iracionalna i netačna i Mađarska neće promeniti svoje mišljenje. S druge strane, ostalih 26 država članica je insistiralo na ovoj odluci. Stoga je Mađarska odlučila da ide na svoju način i da nećemo učestvovati u ovoj lošoj odluci", rekao je.

Mađarski premijer Viktor Orban napustio je salu kada je odlučeno da se počnu pregovori sa Ukrajinom. "Tokom donošenja odluke, Orban je napustio salu", potvrdio je čak i Plenković novinarima. Na pitanje da li je to u skladu sa pravilima odlučivanja Evropskog saveta, Plenković je odgovorio potvrdno. Iz diplomatskih izvora se zna da je Orban "trenutno bio odsutan iz sale na unapred dogovoren i konstruktivan način".

Lideri država članica odlučili su u četvrtak, prvog dana samita, da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, odobrili status kandidata za Gruziju, a pregovori sa Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj meri uskladi sa kriterijumima za članstvo, objavio je predsednik Evropskog veća.

BONUS VIDEO:

Vučić odlikovao Orbana najvećim državnim ordenom Video plus

(MONDO)