Uživo

 RUSI ZAUZELI HERSON, KIJEV POD ŽESTOKOM PALJBOM: Odjekuju eksplozije, pogođena toplana, nema grejanja 

Pratite sukob Rusije i Ukrajine, sve najnovije vesti iz minuta u minut na jednom mestu!

Sedmi je dan sukoba u Ukrajini, predgrađa Kijeva poput Rusanivke, Kurenivke, Bojarke i Zuhalnji koja se nalazi pored međunarodnog aerodroma Kijev, sinoć su bila ponovo pod udarom žestoke vatre.

Američki predsednik Džo Bajden u obraćanju Kongresu komentarisao sukob Rusije i Ukrajine i obratio se Vladimiru Putinu i njegovim saradnicima.

Detaljan izveštaj šestog dana sukoba možete pročitati u našem blogu uživo.

0:03

Četiri ruska aviona ušla u vazdušni prostor Švedske


Četiri ruska borbena aviona na kratko su danas ušla u švedski vazdušni prostor iznad Baltičkog mora, saopštila je švedska vojska, a oglasio se i ministar odbrane Peter Hultkvist koji je osudio ovaj potez ruskog ratnog vazduhoplovstva, javlja Rojters.

Dva ruska aviona Su-27 i dva Su-24 ušli su u Švedsku kod ostrva Gotland u Baltičkom moru, navele su Oružane snage Švedske, dodavši da su švedski avioni JAS 39 poslati da spreče narušavanje vazdušnog prostora.

23:41

Srušio se helikopter koji je poslat u potragu za nestalim avionom Mig 21

Rumunski helikopter, koji je danas poslat u akciju potrage i spasavanja za vojnim avionom Mig 21 LanceR, srušio se kod obale Crnog mora, a sva petorica vojnika koja su bila u letelici su poginula, naveo je Konstantin Spinu, portparol Ministarstva odbrane Rumunije, navodi Rojters.

23:40

Značenje misterioznih simbola na ruskim tenkovima

Misteriozni simboli naslikani na ruskim tenkovima izazvali su veliku pažnju javnosti, a pojavilo se i nekoliko teorija o tome šta bi ti simboli trebalo da znače. Rusko Ministarstvo odbrane sada je objavilo na zvaničnom instagram nalogu fotografije koje mogu rasvetlili šta znače slova kojim su obeležene jedinice ruske vojske.

22:30

Pogođena toplana u Kijevu

U onlajn objavi, savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko rekao je da je toplana možda uništena u raketnom udaru u blizini železničke stanice u Kijevu, zbog čega su delovi Kijeva verovatno ostali bez toplote tokom niskih temperatura.

22:23

Ubijeno 220 civila u poslednja 24 sata

Više od 220 civila ubijeno je u poslednja 24 sata, saopštila je Kancelarija UN za ljudska prava. Od ponoći 1. marta ubijeno je ukupno 227 ukrajinskih civila, saopštila je Kancelarija UN za ljudska prava. Dodaje se da je 525 ljudi povređeno.

22:21

Rusi zauzeli Herson

Herson je pao u ruke ruske vojske, postavši prvi veliki ukrajinski grad koji je došao pod rusku kontrolu od invazije prošle nedelje.

Gradonačelnik Igor Kolihajev rekao je da se danas sastao sa ruskim komandantom koji planira da uspostavi vojnu upravu u tom gradu.

21:11

Raketni udar u blizini železničke stanice u Kijevu

Snažan raketni udar u blizini železničke stanice u Kijevu možda je prekinuo snabdevanje grejanjem delova prestonice, rekao je savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Kijev trenutno ima niske temperature. Eksplozija je prijavljena nešto pre 19 časova.

21:06

Ambasador Ukrajine u Srbiji pozdravio odluku Srbije

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič pozdravio je odluku Srbije koja se pridružila članicama Ujedinjenih nacija i osudila rusku agresiju nad Ukrajinom:

"Ogromno hvala srpskom narodu na čvrstoj podršci ukrajinskom narodu! Zahvaljujem predsedniku Vučiću zato što je srpska Vlada na strani istine i pravde!", napisao je on na Fejsbuku.

20:51

Čuju se sirene za vazdušni napad u Odesi i Umanju

Sirene za vazdušni napad čuju se u Odesi i Umanju u Ukrajini.

U Kijevu se u sredu uveče, začula velika eksplozija. Kako je naveo savetnik ukrajinskog minstra unutrašnjih poslova snažna eksplozija čula se u blizini železničke stanice u Kijevu. Ubrzo posle ove vesti, francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je da ruske snage bombarduju Kijev.

20:29

Rusija proterala američkog ambasadora

Rojters: Rusija proterala američkog ambasadora

20:22

SAD uvode nove sankcije protiv Rusije i Belorusije

Bela kuća je u sredu predstavila novi niz ekonomskih mera protiv Rusije i savezničke Belorusije, osuđujući Belorusiju jer je "omogućila Putinovu invaziju na Ukrajinu“.

Među novim merama uključena su nova ograničenja koja proširuju politiku kontrole izvoza u Belorusiju, za šta je američka administracija rekla da će "ozbiljno ograničiti mogućnost Rusije i Belorusije da pribave materijale koji su im potrebni za podršku njihovoj vojnoj agresiji protiv Ukrajine", prenosi CNN.

19:55

Abramovič novac od prodaje Čelsija daje žrtvama rata

Roman Abramovič, ruski milijarder koji je čak 19 godina bio vlasnik kluba iz Londona, odlučio se na šokantan potez. Zbog rata Rusije i Ukrajine koji traje i svega što je taj sukob pratilo, Abramovič je doneo odluku da proda dobar deo svoje imovine, a tu spada i fudbalski klub koji mu je donosio mnogo prethodnih godina. Odlazeći vlasnik Čelsija, Roman Abramovič, oglasio se saopštenjem.

19:29

Zelenski pohvalio odluku GS UN

"Pohvaljujem odluku Generalne skupštine UN sa neviđenom većinom glasova da donese rezoluciju sa snažnim zahtevom Rusiji da odmah zaustavi izdajnički napad na Ukrajinu. Zahvalan sam svima i svakoj državi koja je glasala za. Izabrali ste pravu stranu istorije", naveo je na Tviteru ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

19:27

Rusko ministarstvo: U operaciji u Ukrajini poginulo 498 vojnika


Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika, a ranjeno njih 1.597. Vesti o nebrojenim žrtvama u redovima ruske vojske su dezinformacija, rekao je novinarima predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kada je reč o gubicima u redovima ukrajinskih nacionalista i vojske, Konašenkov je rekao da je preko 2.870 poginulih i oko 3.700 ranjenih.

19:06

Pregovori se odlažu za sutra

Rusija i Ukrajina će navodno tokom druge runde pregovora razgovarati o prekidu vatre. Prema ranijim izveštajima, druga runda razgovora biće održana u Bjaloveškoj šumi u regionu Bresta u Belorusiji.

18:23

Srbija se pridružila osudi napada u UN

Na sednici Ujedinjenih nacija, izglasana je rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom.

Za je glasalo 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35

Srbija je bila među državama koje su glasale "za"

17:55

Ambasador Ukrajine uporedio Putina sa Hitlerom

Ambasador Ukrajine pri UN Sergij Kislica uporedio je ruskog lidera Vladimira Putina sa Hitlerom.

Govoreći u UN, on je rekao da ruska invazija na Ukrajinu ima za cilj "da se Ukrajini liši samog prava na postojanje".

"Pre više od 80 godina, drugi diktator je pokušao da konačno reši pitanje drugog naroda. Nije uspeo, svet je odgovorio odlučno i jedinstveno", rekao je on, aludirajući na Drugi svetski rat i nemačkog diktatora Adolfa Hitlera.

Takođe, Ukrajince je nazvao "žrtvama nacista", a Ruse "savremenim obožavaocima nacista", pa istakao da je "ironija što ih ubijaju po drugi put".

17:47

Otkriveno gde će se održati pregovori

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije objavila je da je "lovačka kuća" spremna da primi delegacije Ukrajine i Rusije.

Oni su objavili i fotografije prostorije i stola za kojim će se odviti druga runda pregovora sukobljenih strana.

17:39

"Putin je ratni zločinac!"

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da veruje da su postupci ruskog predsednika Vladimira Putina prema Ukrajini već kvalifikovani kao ratni zločin.

"Ono što smo već videli od režima Vladimira Putina o upotrebi municije koju su oni već bacali na nevine civile, po mom mišljenju, već se u potpunosti kvalifikuje kao ratni zločin", smatra premijer Džonson, prenosi Rojters.

Izvor: Twitter/screenshot/supertanskiii

17:32

Skandalozno obraćanje Hilari Klinton

Hilari Klinton uporedila je rusku vojnu operaciju u Ukrajini sa invazijom Sovjetskog Saveza na Avganistan 1979. godine, rekavši da bi sličan ishod mogao da bude postignut pomaganjem u naoružavanju otpora Kijeva baš kao što je Vašington podržavao borce mudžahedina protiv svog hladnoratovskog rivala.

"Bilo je i drugih neželjenih posledica, kao što znamo", dodala je sa osmehom - očigledno misleći na činjenicu da je naoružavanje radikalnih islamista u Avganistanu dovelo do stvaranje Al-Kaide, pa onda i napada 11. septembra u SAD - "ali činjenica je da je veoma motivisana, a zatim finansirana i oružana pobuna, u suštini oterala Ruse iz Avganistana."

Celu njenu izjavu pročitajte OVDE!

17:07

Ukrajina potvrdila novu rundu pregovora!

Šef ukrajinske partije "Sluge naroda" David Arahamia, koji je deo ukrajinske delegacije za pregovore sa Rusijom, potvrdio je da će biti druge runde pregovora, prenosi nv.ua

16:51

Njih Putin želi na čelu Ukrajine?

Ukrajinski mediji prenose da ruski predsednik Vladimir Putin ima nove planove za Ukrajinu.

"Rusija želi da proglasi bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, svrgnutog tokom antivladinih protesta 2013-14 novim liderom Ukrajine", objavio je sajt Ukrajinska pravda, citirajući ukrajinske obaveštajne službe, a prenosi BBC.

Prethodno, Velika Britanija je u januaru saopštila da Moskva planira da postavi promoskovsku figuru na čelo ukrajinske vlade. Kao potencijalni kandidat Kremlja spominjao se tada Jevhen Murajev.

16:43

Haos u francuskom muzeju zbog Putina

Muzej u Parizu uklonio je voštanu figuru ruskog predsednika Vladimira Putina nakon što su je oštetili posetioci u znak protesta protiv invazije Ukrajine.

Muzej Grevin sada razmatra da zameni voštanu skulpturu, koja je nastala 2000. godine, modelom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

16:37

Ukrajinci se dogovorili sa Rusima u Konotopu

Uprava grada Konotop na istoku Ukrajine, u regiji Sumi vodila je pregovore sa ruskim snagama i postigla dogovor s njima da neće ulaziti u grad, rekao je načelnik regionalne vojne uprave Sumi Dmitro Živicki.

"Razgovor u Konotopu između Rusa i predstavnika vojne uprave trajao je 12 minuta. Dogovor je sledeći: o smeni vlasti ne može biti govora. Zainteresovani su za zakon i red. Ruske snage neće ući, ukrajinska zastava je tamo gde i treba da bude", rekao je Živicki na svom kanalu na Telegramu.

Kako je naveo, postignut je dogovor da ukrajinske snage neće pucati na Ruse i da neće biti provokativnih akcija ni sa jedne strane: "Osim toga, ruske snage će osigurati nesmetan prolazak komunalnih vozila, vozila hitne pomoći i vozila koja prevoze hranu i humanitarni teret", rekao je Živicki.

16:34

Kamala Haris: Ponavljam, nećemo slati trupe!

Potpredsednica SAD Kamala Haris rekla je u sredu da su "sve opcije na stolu" dok SAD procenjuju ekonomske sankcije uvedene Rusiji i ponovo je naglasila da SAD neće slati trupe da se bore protiv ruskih snaga u Ukrajini, prenosi CNN.

-"Ono što ćemo nastaviti da radimo je da budemo oštri sa našim saveznicima u smislu preispitivanja onoga što radimo sa sankcijama. Iskreno, sve je na stolu za razmatranje", rekla je Harisova za NBC.

"Ono što nećemo da uradimo i to takođe mora da se kaže, kao što je predsednik neprestano govorio, nećemo stavljati američke trupe u Ukrajinu da se bore protiv Rusa na zemlji ili u vazduhu. Ali mi smo odlučni u našoj spremnosti da branimo naš NATO savez i naše saveznike, svaki pedalj teritorije NATO-a, i nastavićemo to da činimo", dodala je američka potpredsednica.

Kamala Haris
Izvor: Printscreen/Twitter/JoeBiden

16:20

Pogođen TV toranj u Harkovu

Ukrajinski mediji javljaju da su Rusi gađali televizijski toranj u Harkovu. Toranj i dalje stoji, ali je deo opreme uništen, zbog čega ne rade pojedine TV stanice.

Prema rečima Nikole Černotickog, predsednika odbora Nacionalne javne televizijske i radio kompanije Ukrajine dva projektila su ispaljena na toranj.

16:09

Delegacije se uskoro sastaju?

Ruska delegacija putuje na razgovore sa ukrajinskim kolegama, javlja beloruska novinska agencija Belta.

Lokacija razgovora još nije potvrđena.

16:05

Ispovest Ukrajinca iz Harkova

Aleksij Demčenko (27), kompjuterski programer iz Harkova, oglasio se za britanski "Gardijan" iz Harkova gde je već danima svedok borbi sa ruskom vojskom i napada koji su rezultirali i pogibijom njegovih sugrađana.

"Trenutno samo pokušavamo da izdržimo. Iskreno rečeno, ovde je pakao. Ima mnogo vazdušnih udara. Pogađaju kuće, zdravstvene ustanove, parkove. Živim u centru Harkova. Juče smo videli vazdušne napade i krijemo se u spavaćoj sobi jer je to najbezbednije mesto u kući", otkrio je on.

Istakao je i da se "ljudi neće predati", a celu njegovu izjavu možete da pročitate OVDE.

15:58

EU uvodi zabrane za RT i Sputnjik

Savet EU odlučio je da od danas obustavi distribuciju ruskih državanih medija RT (Russia Today) i Sputnjik na teritoriji cele EU.

Sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlašenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savetu EU.

U Briselu ocenjuju da su RT i Sputnjik važni instrumenti u "podsticanju i podršci ruske agresije" protiv Ukrajine i da predstavljaju "značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU".

15:57

Mariupolj opkoljen, stotine mrtvih?

Zvaničnici u gradu Mariupolju na jugoistoku zemlje kažu da strahuju da bi veliki broj ljudi mogao biti ubijen nakon nekoliko sati neprekidnog granatiranja grada. Zamenik gradonačelnika Sergej Orlov rekao je da je deo grada uz reku u kome živi 130.000 ljudi, uključujući i njegovog oca, skoro potpuno uništen.

"Ne možemo da izbrojimo broj žrtava tamo, ali verujemo da je stotine mrtvih. Ne možemo da odemo tamo da uzmemo tela", rekao je on za BBC

"Ruska vojska ovde koristi sve svoje naoružanje – artiljeriju, višestruke raketne sisteme, avione, taktičke rakete. Oni pokušavaju da unište grad", dodao je Orlov. On kaže da su ruske snage nekoliko kilometara udaljene od grada sa svih strana.

15:28

"Dali su nam ultimatum, borićemo se!"

Ruske snage u Ukrajini krenule su da pojačaju opsadu ključnih gradova, uključujući prestonicu Kijev i južnu luku Mariupolj, pošto je gradonačelnik rekao stanovnicima da mu je dat ultimatum da se preda ili će grad biti uništen granatiranjem.

Na sastanku na otvorenom Artem Semenjihin, gradonačelnik Konotopa, u istočnoj Sumskoj oblasti, rekao je stanovnicima: "Dali su nam ultimatum. Ako počnemo da pružamo otpor, oni će zbrisati grad koristeći artiljeriju. Ako ste za, borićemo se", čuje se Semenjihin kako govori gomili stanovnika. "Ko glasa za borbu?" viče on dok stanovnici uzvraćaju, insistirajući da će se odupreti.

Usred ponovnog snažnog granatiranja, gradonačelnik Harkova, takođe na istoku zemlje, rekao je da nema nameru da se preda.

15:25

Rusi preuzeli nuklearnu elektranu

Ruske snage preuzele su kontrolu nad područjem oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, izjavio je šef nuklearne straže UN Rafael Grosi.

Grosi je u saopštenju naveo da su ruske diplomate u Beču obavestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je osoblje nastavilo sa radom i da nivo radijacije "ostaje normalan".

Nuklearna elektrana u Zaporožju najveća je evropska elektrana i sadrži šest od 15 ukrajinskih nuklearnih energetskih reaktora, navodi se u saopštenju.

14:48

Još jedan igrač napustio ruski klub

Pravi rat u Ukrajini velike probleme ruskim klubovima i sportistima. Suspenzije su već počele da se uvode, oglasili su se prvo FIFA i UEFA, pa Evroliga i FIBA, a igrači su takođe reagovali.

Sve više sportista napušta Ukrajinu, ogromne probleme zbog toga ima moskovski CSKA. Ranije su otišla četvorica igrača, Džoel Bolomboj, Tornike Šengelija, Marijus Grigonis i Johanes Fojtman, posle njih je kofere spakovao i Danijel Heket.

Sve o tome pročitajte OVDE!

14:26

Bombardovanje Srba na ambasadi SAD u Moskvi

Usred Moskve na zgradi ambasade Sjedinjenih Američkih Država, osvanula je projekcija slike naslovne strane TIME magazina iz 1995. godine na kojoj hvale NATO bombardovanje Srba u Bosni.

Na joj je pisalo: "Prisiljavanje Srba na pokornost. Bombaški napad velikih razmera otvara vrata miru."

14:25

Pasoš spasao dečaka!

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je na svom Tviter profilu navelo da je ukrajinski pasoš navodno spasao život 16-godišnjem klincu tokom intenzivnog granatiranja u gradu Mariupolju.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je u sredu podelilo fotografiju pomenutog pasoša, a na njoj se može videti da se na pasošu nalazi komad gelera. Ministarstvo je u svom tvitu navelo da je dečak na operaciji.

14:23

Britanac spreman da brani Ukrajinu!

Na promociji predstojećeg meča protiv Dilijana Vajta (23. april na "Vembliju"), britanski bokser Tajson Fjuri je pričao o stanju u Ukrajini. Tom prilikom je otkrio da je spreman da se pridruži braći Kličko, ali pod jednim uslovom.

"Znate šta, prvi ću da se prijavim za posao ako se Engleska ili Amerika umešaju. Moj otac takođe i svi momci, svi ćemo da se umešamo. Ako ste u toj zemlji ili živite tu, onda morate to da branite. Volite svoju ženu i borite se za svoju zemlju, to je sve što imam da kažem", poručio je Fjuri i dobio aplauze svih u sali.

Izvor: Profimedia

14:21

Teniser uzeo oružje!

Ukrajinski teniser Sergej Stahovski šokirao je mnoge prošle sedmice kada je po početku sukoba u toj zemlji objavio da će otići u rat protiv Rusije. Poznati bivši teniser je svoje obećanje ispunio, a sada se u vojničkoj uniformi obratio svetskim medijima, govoreći da je spreman i da zapuca ako bude bilo potrebe.

"Vojska je otvorila mesto za rezervne vojnike, za sve koji žele da se bore, da uzmu oružje i budu deo teritorijalne odbrane. Puno je dobrovoljaca, među njima sam i ja, potpisao sam pristupnicu prošle nedelje, ali nisam imao dokumente potrebne za to. Sada su poništili proceduru pa se svako može pridružiti. Nemam vojno iskustvo, ali znam rukovati oružjem", rekao je 36-godišnji Stahovski i pitao svet što su radili prethodnih osam godina.

Izvor: twitter/screenshot/@GMB

13:40

Grci ne smeju da mrdnu

Sa ruskim snagama koje opsedaju Mariupolj, u kojem živi više od 120.000 etničkih Grka, iz SKAI News su razgovarali sa Grkom Kiouranasom koji živi u gradu i tvrdi da ukrajinski "fašisti" ubijaju ljude zbog pokušaja da napuste grad.

Na pitanje da li planira da napusti grad, Kiouranas je odgovorio: "Kako mogu da odem? Kada pokušate da odete, rizikujete da naletite na patrolu ukrajinskih fašista, bataljona Azov. Ubili bi me i oni su za sve odgovorni", dodao je on.

13:36

Oleg Tinkov izgubio status milijardera

Oleg Tinkov jedan je od 11 bogatih Rusa koji su izgubili status milijardera nakon pada ruske berze i rublje, koji je usledio posle Putinove invazije na Ukrajinu. Tinkov je postao jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji kad je posle prodaje piva i knedli pozicionirao svoju digitalnu banku Tinkoff na londonskoj berzi.

Međutim, piše Index, nakon napada na Ukrajinu deonice Tinkofa ubrzo su pale za više od 90 posto. Ruski bankar je tako za manje od mesec dana izgubio više od 5 milijardi dolara, a onda i svoj status milijardera. Tako se svrstao među najmanje 10 bivših ruskih bogataša koji su ispali iz kluba milijardera zbog pada ruskih deonica i rekordno niske vrednosti rublje u odnosu na dolar, a sve zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji.

12:56

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko za CNN

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko rekao je za CNN da je trenutno "veoma ponosan što je Ukrajinac".

"Borimo se sa jednom od najjačih armija na svetu. Volja da budemo nezavisni je glavni prioritet za nas. I mi branimo svoje porodice, naš grad, našu zemlju i našu budućnost", rekao je bivši svetski šampion u boksu u teškoj kategoriji. Kličko je takođe pozvao zemlje da podrže Ukrajinu.

Izvor: printscreen/cnn

12:54

Još četiri osobe poginule u Harkovu

Još četiri osobe su poginule, a devet je ranjeno u napadima ruske vojske koji se dogodio u sredu ujutru na grad Harkov na severoistoku Ukrajine, saopštile su lokalne službe za vanredne situacije i gradonačelnik Igor Terehov.

U onlajn video snimku, novinska agencija Rojters izveštava da je rekao:

"Harkov je grad koji govori ruski. Svaka četvrta osoba u Harkovu ima rođake u Ruskoj Federaciji. Ali stav grada prema Rusiji danas je potpuno drugačiji od onoga što je ikada bio ranije. Nikada nismo očekivali da će se ovo dogoditi: potpuno uništenje, i genocid nad ukrajinskim narodom - to je neoprostivo".

12:46

Konačan stav Kine - "Nećemo se pridružiti"

Kina je glavni kupac ruske nafte i gasa i jedina velika vlada koja se uzdržavala od kritikovanja napada Moskve na Ukrajinu, a sada su se oglasili po pitanju sankcija koje nameću druge velike zemlje sveta.

"Peking se protivi sankcijama", rekao je Guo Šućing, predsednik kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

"Nećemo se pridružiti takvim sankcijama i održavaćemo normalnu ekonomsku, trgovinsku i finansijsku razmenu sa svim relevantnim stranama. Ne odobravamo finansijske sankcije, posebno one koje su uvedene unilateralno, jer nemaju mnogo pravne osnove i neće imati dobre efekte", rekao je on na konferenciji za medije.

12:38

Ponovo se oglasio Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je imao "koordinisane akcije" sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

11:59

Putin napravio 2 velike greške?!

Sedmi je dan invazije, a činjenica da je Moskva pristala u ponedeljak na pregovore, govori kako im nije sve išlo po planu, ističe Branko Caratan.

"Otpor Ukrajine je izvan međunarodnih očekivanja, a pregovori koje je Moskva ponudila koriste se kao dodatni pritisak. Ovo što se u nedelju dogodilo, da ja zakazan nastavak razgovora, otvara nadu, a situacija na terenu zavisiće i od toga kako će pregovori dalje ići. Ukoliko se Ukrajinu i okupira, otpor će biti takav da će napraviti veliku štetu Rusiji, ne samo međunarodnu, već i unutar zemlje. Činjenica jesta da će Moskva ići i na vojno i na pregovaračko rešenje, ali onaj ko glatko dobija rat, ne ide za pregovarački sto", objašnjava Caratan za "Večernji list".

11:57

Činjenice koje niste znali o Zelenskom

Kad se Vladimir Zelenski prvi put pojavio na televizijskim ekranima kao ukrajinski predsednik, učinio je to kao glumac u popularnoj humorističkoj seriji. Ali onda se u aprilu 2019. godine život ugledao na umetnost i on je stvarno postao predsednik. On sada vodi zemlju od 44 miliona ljudi i suočava se sa ruskom vojnom pretnjom na svojim granicama. Činjenice koje niste znali o njemu.

11:39

Oglasio se Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će ruska delegacija danas biti "na mestu" za novu rundu pregovora sa Ukrajinom, ali nije dao dodatne detalje o lokaciji ili formatu razgovora. 

"Danas popodne, u kasnim popodnevnim satima, naša delegacija će biti na mestu i čekati ukrajinske pregovarače. Naša delegacija će večeras biti spremna da nastavi razgovor", rekao je Peskov u konferencijskom razgovoru sa novinarima.

Peskov je odbio da navede lokaciju mogućih razgovora. Portparol Kremlja je rekao da ne može da predvidi da li će se ukrajinska delegacija pojaviti, dodajući da se nada da će se to dogoditi.

11:09

Treći svetski rat bi bio nuklearni

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas da se očekuje da ukrajinska i ruska delegacija nastave pregovore, kako je ranije dogovoreno. On je istakao da je Moskva spremna za drugu rundu, i da će delegacija čekati, ali da "ukrajinska strana kupuje vreme u skladu sa instrukcijama SAD".

Lavrov je rekao da je Zapad odbio da ispuni zahteve Rusije o formiranju nove evropske bezbednosne arhitekture. Istakao je i da Rusija neće dozvoliti Ukrajini da nabavi nuklearno oružje. "Treći svetski rat bi bio nuklearni i destruktivan", poručio je Lavrov.

11:07

"Preživeli smo naciste, i ovo ćemo"

Ovo je 68-godišnja Katerina Bilik: "Želela sam da dam primer svojim unucima, bez obzira na to koliko godina imate, možete da napravite razliku. Ovde sam živeo ceo život i preživeli smo naciste, i verujem u zalaganje za ono što je ispravno".

11:04

Nove sankcije Belorusiji

Diplomate Evropske unije odobrile su nove sankcije Belorusiji zbog njene podrške u invaziji Rusije na Ukrajinu, potvrdilo je francusko predsedavanje EU.

Sankcije će takođe pogoditi "neke ekonomske sektore, a posebno građu, čelik i kalijum", navodi se u saopštenju.

11:02

Ukrajinska zastava skinuta sa ambasade u Moskvi

Ukrajinska zastava skinuta je sa ambasade u Moskvi, javila je u sredu ruska državna novinska agencija RIA. Takođe znak koji je ukazivao da je zgrada bila dom ukrajinske ambasade takođe je uklonjen, a vrata su zapečaćena.

Ukrajinska vlada prekinula je diplomatske odnose sa Rusijom 24. februara, nakon što je Moskva naredila invaziju na zemlju.

10:57

Šta srpska poljoprivreda dobija, a šta gubi ukrajinskom krizom?

Ukrajina nije među glavnim spoljnotrgovinskim partnerima Srbije, ali sa robnom razmenom od oko 319 miliona dolara godišnje saradnja nije zanemarljiva. Prema podacima Privredne komore Srbije, oko 70 odsto ukupnog uvoza iz Ukrajine su gvožđe i metali, zatim drvo i proizvodi od drveta, mašine, a izvozili smo mineralna đubriva, podne pokrivače, automobilske gume, hartiju, karton, beli lim, lekove. Ukrajina je bila i prečica do Rusije, prenosi RTS.

Stručnjaci smatraju da je rusko-ukrajinski sukob dve agrarne sile "dolio ulje na vatru" na globalno tržište hrane, već uzdrmano poremećenim lancima snabdevanja, protekcionističkim merama koje su neke zemlje uvodile i nemoći Svetske trgovinske organizacije da to spreči. Šta to znači za Srbiju?

10:36

Britanski ministar odbija molbu Ukrajine!

Britanski ministar odbrane ponovo je odbacio odobravanje zone zabrane letova iznad Ukrajine, rekavši da bi to bilo kontraproduktivno. Međutim, on je upozorio da postoji rizik da Vladimir Putin počne da "nemilosrdno udara" gradove iz vazduha.

Ben Volas je odbacio pozive Ukrajine za zonu zabrane letova jer bi to "dovelo do rata protiv Rusije širom Evrope". Takođe je rekao da će to sprečiti ukrajinske pilote da gađaju Rusiju iz vazduha, dajući prednost Moskvi, koja ima jače kopnene trupe i tenkove.

"Da imate zonu zabrane letova u Ukrajini, ogroman broj ruske vojske bi mogao nekažnjeno da se vozi okolo, što trenutno ne može", rekao je ministar odbrane za Skaj njuz.

Volas je rekao da se konvoj ruskih tenkova koji je krenuo ka Kijevu kretao tako sporo zbog logističkih problema i niskog morala.

10:16

Rusija pogodila 1.502 vojna cilja u Ukrajini

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov rekao je danas da su Oružane snage Rusije od početka specijalne operacije pogodile 1.502 vojna cilja u Ukrajini.

"Formacije Luganske Narodne Republike uz vatrenu podršku Oružanih snaga Ruske Federacije, nastavljajući uspešna ofanzivna dejstva, uspostavile su kontrolu nad naseljima Starobeljsk i Svatovo. Od početka specijalne vojne operacije dubina napredovanja iznosi 75 kilometara", rekao je Konašenkov, a preneli ruski mediji.

10:14

Fotografije iz Hersona

Pogledajte najnovije fotografije iz Hersona:

10:08

Ukrajina: Herson nije pao

Ministarstvo odbrane Ukrajine demantovalo je da je grad Herson zauzet, i navelo da se borbe u njemu i dalje odvijaju.

10:01

Sberbanka napušta evropsko tržište

Sberbanka je danas najavila napuštanje evropskog tržišta, navodi se u saopštenju najveće ruske banke. "U trenutnoj situaciji Sberbanka je odlučila da napusti evropsko tržište. Filijale se suočavaju sa nenormalnim odlivom sredstava i bezbednosnom pretnjom za osoblje i kancelarije", saopštila je banka.

Prema instrukciji ruske Centralne banke, Sberbanka neće moći da obezbedi likvidnost evropskim filijalama, navodi se u saopštenju. "U međuvremenu, filijale Sberbanke imaju visok nivo kapitala i kvalitet sredstava, depoziti klijenata su obezbeđeni u skladu sa lokalnim zakonima. Sredstva banke su dovoljna za isplate svim deponentima", saopštila je banka.

9:53

Ubijeno 6.000 Rusa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je skoro 6.000 Rusa ubijeno u prvih šest dana ruske invazije na Ukrajinu, kao i da Kremlj neće moći da osvoji njegovu zemlju bombama i vazdušnim udarima.

Aludirajući na ruski napad na Babin Jar, mesto gde su nemačke okupacione trupe i ukrajinski kolaboracionisti tokom Drugog svetskog rata izvršili masakr nad Jevrejima, Zelenski je kazao da taj napad dokazuje da je za mnoge ljude u Rusiji "naš Kijev apsolutno stran".

Obraćanje Zelenskog
Izvor: Youtube/24 Канал

9:46

Bocan-Harčenko: Mi nismo započeli ovaj rat

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, rekao je u Jutarnjem programu da Rusija nije započela ovaj rat, ali da će ga završiti. Pročitajte kako je prokomentarisao sukob Rusije i Ukrajine!

Izvor: TV Prva

9:45

Zašto je važan Herson?

Ovaj grad na jugozapadu Ukrajine ima oko 300.000 stanovnika, a ukoliko je tačno da je pao u ruke ruske vojske, to je najveći do sada osvojeni grad.

Strateški je Herson važan jer bi mogao da postane baza za vojsku i omogući joj lakše napredovanje ka sledećim ciljevima u centru zemlje i na zapadu. Ka Odesi, koji je navodno sledeći cilj Rusije, vojsci bi bilo lakše da napreduje ukoliko prethodno zauzme Herson.

Kontrola nad ovim gradom, koji je važan industrijski centar i luka, znači i da bi snabdevanje vodom bilo u rukama Rusa. Ukrajina je branom presekla Severni krimski kanal nakon što je Rusija zauzela Krim, čime je snabdevanje vodom u toj regiji ograničeno. Jedna od prvih meta ruske vojske bila je upravo ta brana i njenim uklanjanjem je snabdevanje Krima vodom olakšano.

9:22

Gradonačelnik Hersona: Grad i dalje stoji!

Gradonačelnik Hersona, grada za koji ruska vojska tvrdi da je "pao", oglasio se i rekao da to nije tačno.

"Mi smo i dalje Ukrajina, i dalje čvrsto stojimo", napisao je gradonačelnik Igor Kolikajev na Fejsbuku. Guverner regiona u kojem se Herson nalazi potvrdio je samo da je grad opkoljen ruskim snagama.

8:41

Putin sprema invaziju na Moldaviju?

Izgleda da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nagovestio da snage Vladimira Putina planiraju invaziju na Moldaviju. Dok se Lukašenko juče obraćao zvaničnicima bezbednosti stajao je ispred borbene mape koja izgleda da prikazuje planiranu operaciju ka ukrajinskom susedu, navodi Daily Mail.

Mapa je takođe navodno pokazala borbene planove za ruske trupe u Ukrajini. Kako Daily Mail navodi, na mapi su detaljno opisane ruske linije napada prema Ukrajini, od kojih su neke materijalizovane u prvih nekoliko dana invazije.

8:24

Rusija: Herson je pao

Ruska vojska je saopštila da je zauzela Herson, do sada najveći ukrajinski grad koji je pao pod kontrolu njenih snaga. Tokom čitave noći pojavljivali su se izveštaji o prisustvu ruske vojske u tom gradu, kao i snimci.

Herson snimci od utorka
Izvor: youtube/CNN

8:14

Putin neće odgovoriti Bajdenu

Ruski predsednik Vladimir Putin najverovatnije neće odgovoriti na reči koje mu je uputio američki predsednik Džo Bajden u obraćanju na televiziji uživo.

Bajden je rekao Putinu da "dolazi po njega" i da je sam kriv za eskalaciju sukoba, i podsetio da je "istorija pokazala" da diktatori naprave još veći haos kada ne plate visoku cenu za svoje postupke.

8:02

Sprečen atentat na Zelenskog

Sprečen je pokušaj atentata na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog od strane elitne grupe čečenske paravojske, objavili su ukrajinski zvaničnici.

7:58

Vladimir Putin izgleda "bledo i naduto"

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se juče sa guvernerom Sankt Petersburga Aleksandrom Beglovim. Tema razgovora bila je situacija sa Ukrajinom, a mnogi korisnici društvenih mreža su prokomentarisali da Vladimir Putin izgleda "bledo i naduto".

7:07

CNN novinar objavio fotografije i snimke bega njegove sestre

Hoseini je na Tviteru detaljno opisao ceo tok bega njegove sestre. Kako je on rekao, njegova sestra je bila "zarobljena" u Ukrajini u kojoj je bila sa grupom ljudi, odnosnu u Kijevu, odakle je onda morala da beži od rata ka Poljskoj. Bijan je u objavama koje je delio sa celim svetom rekao da je njegova mlađa sestra tokom bega iz Ukrajine doživela rasizam, besane noći i dane, ali i imala brojne povrede zbog kojih je morala da bude hospitalizovana.

7:02

Putin potpisao rešenje

Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je dekret o zabrani izvoza gotovine iz Rusije u stranoj valuti čija je vrednost veća od 10.000 dolara od 2. marta, navodi se u saopštenju Kremlja.

Ukratko

  • Ruska vojska tvrdi da je zauzela Herson
  • Bajden zapretio Putinu
  • Putin sprema invaziju na Moldaviju?
  • Rusi preuzeli nuklearnu elektranu Zaporožje
  • Kina neće uvesti sankcije Rusiji
  • Još četiri osobe poginule u Harkovu
  • Vitali Kličko pozvao zemlje da podrže Ukrajinu
učitaj još +