Nastavak putovanja po medijskim kuvaricama
Na internetu ima svega onog za čime kukam, od saveta kako obariti jaje:
preko korak po korak uputstva za pravljenje sušija:
do malog vodiča za pravljenje kobasica u kućnoj radinosti.
Kao i uvek, u svakom žitu ima kukolja, pa je opreznost neophodna. Pre par godina, vlasnik jednog internet kuvara završio je na sudu po tužbi desetina korisnika koji su zaglavili u urgentnom centru zbog trovanja nekim začinom koji je ovaj samoprozvani maestro varjače preporučivao kao neophodan u kombinaciji sa nekim drugim – a mešavina je, ispostavilo se, savršena samo u slučaju da želite grčeve u stomaku koji vode do celodnevnog boravka u toaletu i potpune dehidratacije.
Opet, držati se proverenih saveta i majstora ne samo što je igra na sigurno i pokazuje nedostatak avanturizma, već često znači i vrteti se u krug bez pravog odgovora. Tradicionalni receptopisci će očima prevrtati na, recimo, ubacivanje kriški pomorandže u zelenu salatu ili sitno seckanih breskvi i golica u testenine, a ovakav “va bank” može da donese (pozitivno) spektakularno iskustvo i nepcima i stomaku.
Da ne reklamiram nijednu posebno, sigurno ste već i sami našli svoje omiljene vodiče kroz domaće i svetske kuhinje. Nisam, naravno, sigurna, jer se radi o internetu, ali mi se zaista čini da ne postoji kuhinja koja nije zastupljena makar i najkraćim receptom u slici i reči. Da ne pominjemo “instruktaže”: kako seckati luk a ne zaplakati (ima i onih koji se ipak pridržavaju stare preporuke kuvarice iz jedne beogradske kafane: grickati šibicu, naravno, sa strane gde nema fosfora. Ne znam zašto i kako, ali radi.), kako ovo, kako ono… Ni sa znanjem ne treba preterivati, sve će vam se pomešati u glavi – i dan danas moram da proveravam da li prvo ubaciti ulupana žumanca i šećer u belanca, ili obrnuto.
Pošto sam sačuvala adrese svih internet strana koje ko zna da li ću nekad otvoriti – ali i to je prednost našeg dragog interneta – počela sam da se zabavljam tražeći kulinarske savete od najneočekivanijih aktera. Tako sam otkrila heroja iz pank mladosti i velikog producenta, Stiva Albinija, kao izuzetno maštovitog i spretnog kuvara. Iako se ponekad provuče neka namirnica koja se ovde ne može naći, sam Albini često daje savete čime se šta može zameniti.
I Gvinet Paltrou se ne libi da obelodani svoja omiljena jela na blogu koji je pokrenula 2008, da bi "delila pozitivnu energiju" sa obožavaocima: http://goop.com/recipes. Pored hrane, Gvinet (ili njeni pomoćnici) daju savete i o garderobi, uređenju stana i ostalim zanimacijama.
Domaće blogove ili internet kuvare ste već sigurno i sami otkrili, svakog dana ih je sve više, a nedavno mi je pažnju privukla www.gazdarica.com, sajt na kome se mogu naći i uputstva za pripremu prirodne kozmetike, ali i starovremenskih, skoro zaboravljenih jela.
Da ne bi bilo sve posvećeno samo našem uživanju u hrani, pobrinuli su se i (ponekad zaista čovek pomisli zaludni) ljubitelji pasa i mačaka. Kada je jedan od prvih sajtova posvećenih receptima, www.allrecipes.com pokrenuo deo za pripremu hrane za ljubimce 2009, bilo je onih koji su sumnjali da će i ovi kuvari zaživeti.
Sumnje su bile neosnovane, i pored desetina saveta vlasnika pasa i mačaka, mnoge prehrambene kompanije uvele su rubrike sa savetima kako već postojeću industrijsku hranu za životinje prilagoditi ljubimcima. Uz dosta preterivanja, može se pronaći i što-šta zanimljivo i jednostavno, a moj devetogodišnji mačor dobiće rođendansku tortu napravljenu po jednom od recepata sa sajta www.i-love-cats.com.
preko korak po korak uputstva za pravljenje sušija:
do malog vodiča za pravljenje kobasica u kućnoj radinosti.
Kao i uvek, u svakom žitu ima kukolja, pa je opreznost neophodna. Pre par godina, vlasnik jednog internet kuvara završio je na sudu po tužbi desetina korisnika koji su zaglavili u urgentnom centru zbog trovanja nekim začinom koji je ovaj samoprozvani maestro varjače preporučivao kao neophodan u kombinaciji sa nekim drugim – a mešavina je, ispostavilo se, savršena samo u slučaju da želite grčeve u stomaku koji vode do celodnevnog boravka u toaletu i potpune dehidratacije.
Opet, držati se proverenih saveta i majstora ne samo što je igra na sigurno i pokazuje nedostatak avanturizma, već često znači i vrteti se u krug bez pravog odgovora. Tradicionalni receptopisci će očima prevrtati na, recimo, ubacivanje kriški pomorandže u zelenu salatu ili sitno seckanih breskvi i golica u testenine, a ovakav “va bank” može da donese (pozitivno) spektakularno iskustvo i nepcima i stomaku.
Da ne reklamiram nijednu posebno, sigurno ste već i sami našli svoje omiljene vodiče kroz domaće i svetske kuhinje. Nisam, naravno, sigurna, jer se radi o internetu, ali mi se zaista čini da ne postoji kuhinja koja nije zastupljena makar i najkraćim receptom u slici i reči. Da ne pominjemo “instruktaže”: kako seckati luk a ne zaplakati (ima i onih koji se ipak pridržavaju stare preporuke kuvarice iz jedne beogradske kafane: grickati šibicu, naravno, sa strane gde nema fosfora. Ne znam zašto i kako, ali radi.), kako ovo, kako ono… Ni sa znanjem ne treba preterivati, sve će vam se pomešati u glavi – i dan danas moram da proveravam da li prvo ubaciti ulupana žumanca i šećer u belanca, ili obrnuto.
Pošto sam sačuvala adrese svih internet strana koje ko zna da li ću nekad otvoriti – ali i to je prednost našeg dragog interneta – počela sam da se zabavljam tražeći kulinarske savete od najneočekivanijih aktera. Tako sam otkrila heroja iz pank mladosti i velikog producenta, Stiva Albinija, kao izuzetno maštovitog i spretnog kuvara. Iako se ponekad provuče neka namirnica koja se ovde ne može naći, sam Albini često daje savete čime se šta može zameniti.
I Gvinet Paltrou se ne libi da obelodani svoja omiljena jela na blogu koji je pokrenula 2008, da bi "delila pozitivnu energiju" sa obožavaocima: http://goop.com/recipes. Pored hrane, Gvinet (ili njeni pomoćnici) daju savete i o garderobi, uređenju stana i ostalim zanimacijama.
Domaće blogove ili internet kuvare ste već sigurno i sami otkrili, svakog dana ih je sve više, a nedavno mi je pažnju privukla www.gazdarica.com, sajt na kome se mogu naći i uputstva za pripremu prirodne kozmetike, ali i starovremenskih, skoro zaboravljenih jela.
Da ne bi bilo sve posvećeno samo našem uživanju u hrani, pobrinuli su se i (ponekad zaista čovek pomisli zaludni) ljubitelji pasa i mačaka. Kada je jedan od prvih sajtova posvećenih receptima, www.allrecipes.com pokrenuo deo za pripremu hrane za ljubimce 2009, bilo je onih koji su sumnjali da će i ovi kuvari zaživeti.
Sumnje su bile neosnovane, i pored desetina saveta vlasnika pasa i mačaka, mnoge prehrambene kompanije uvele su rubrike sa savetima kako već postojeću industrijsku hranu za životinje prilagoditi ljubimcima. Uz dosta preterivanja, može se pronaći i što-šta zanimljivo i jednostavno, a moj devetogodišnji mačor dobiće rođendansku tortu napravljenu po jednom od recepata sa sajta www.i-love-cats.com.