Spanać je pun korisnih vitamina i minerala, i odličan je dodatak zdravoj ishrani AKO ga pripremate na pravi način.
To što smo svi mi odrasli na kuvanom spanaću ne znači da je to jedini način na koji je moguće spremiti ovo zdravo povrće. U stvari, to je najgori mogući način pripreme (mame, žao nam je).
Kad spanać kuvate, "ubili ste" najveći deo korisnih nutrijenata-
"Kuvanjem se gube vitamini rastvorivi u vodi", kaže za Womens's Health dr Samanta Abot, tako da ako spanać kuvate, ne dobijate ni blizu onih količina vitamina C i folata koje ovo povrće sadrži.
Ali, ako spanać jedete sirov, u salati recimo, "u minusu ste" kad je kalcijum u pitanju.
"Sirovi spanać nije dobar izvor kalcijuma jer sadrži oksalnu kiselinu, koja sprečava apsorpciju kalcijuma", objašnjava dr Abot.
Drugim rečima, ako spanać jedete sirov, dobijate vitamin C i folate, ali ne i kalcijum koji ovo povrće takođe sadrži.
Najbolji način za pripremanje je kuvanje na pari, tako ćete iskoristiti sve hranljive sastojke kojima je ovo zdravo povrće bogato. A ako volite smutije, šaka mladog spanaća je dobrodošao dodatak.
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti