Isprobajte ovaj recept za domaći pesto sa pečenim slanim bademima.

Sastojci:

¼ šolje maslinovog ulja

Jedan manji crni luk, isečen na kolutove

Kašičica soli

450 grama testenine koju volite (trebalo bi da bude šira i kraća, da se sos zadrži)

1¼ šolje sitno seckanog svežeg peršuna

¾ šolje sitno rendanog parmezana

½ šolje pečenih slanih badema

Jedna i po kašičica sitno rendane kore limuna

Dve supene kašike sveže ceđenog soka od limuna

Jedan čen belog luka, sitno iseckan

Priprema:

Ulje zagrejte na srednju temperaturu pa ispržite kolutove luka, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Luk izvadite, stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće, i malo posolite.

Ulje prespite u manju činijicu, i dodajte još malo maslinovog ulja.

Pastu skuvajte prema uputstvima sa kutije, u slanoj vodi. Jednu šolju vode u kojoj se kuvala sačuvajte.

U blender stavite peršun, parmezan, bademe, koricu limuna, sok od limuna i beli luk, i blendirajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dodajte ulje, malo više od polovine šolje vode u kojoj se kuvala testenina i još malo soli, i blendirajte dok se ne ujednači. Ukoliko je sos previše gust, dodajte još malo vode od kuvanja paste.

U većoj činiji pomešajte testeninu i pesto sos, stavite odozgo pržene kolutiće luka u služite toplo.

Sve što treba da znate o pasti