Predstavljamo vam recept za pecivo sa suvim grožđem i cimetom, kakvo se tradicoinalno prave u severnim zemljama Evrope.

Sastojci:

275 mililitara mleka

500 grama brašna

Kašika suvog kvasca

Kašičica šećera

Dva jaja

50 grama maslaca

Dve kašičice soli

Šest kašika šećera

Cimet (po ukusu)

200 grama suvog grožđa

Priprema:

Zagrejte mleko da bude toplo, pomešajte ga sa kašičicom šećera i kvascem.

U činiji za mešenje, umutite jaja, zatim postepeno dodajte sve sastojke osim maslaca i suvog grožđa.

Mešajte varjačom oko pet minuta, zatim dodajte omekšali maslac i dobro ga umešajte. Mešavinu prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mesite dok ne dobijete ujednačeno, glatko testo. Na kraju u testo dodajte "razbacano" suvo grožđe i još malo promesite, da se dobro izmeša.

Ostavite testo u pokrivenoj posudi, kako bi naraslo, oko sat vremena. Trebalo bi da se udvostruči.

Zagrejte rernu na 180 stepeni, pleh prekrijte papirom za pečenje. Od testa napravite 12-18 kuglica, poređajte ih na papir i pecite 15 minuta. Tradicionalno, vruće pecivo se premaže sa još malo maslaca kako bi dobilo lep sjaj. Poslužite ih tople mada su ukusni i na sobnoj temperaturi.

Kako vi spremate slatka peciva? Recite nam u komentarima!