Predstavljamo vam recept za pecivo sa suvim grožđem i cimetom, kakvo se tradicoinalno prave u severnim zemljama Evrope.
Sastojci:
275 mililitara mleka
500 grama brašna
Kašika suvog kvasca
Kašičica šećera
Dva jaja
50 grama maslaca
Dve kašičice soli
Šest kašika šećera
Cimet (po ukusu)
200 grama suvog grožđa
Priprema:
Zagrejte mleko da bude toplo, pomešajte ga sa kašičicom šećera i kvascem.
U činiji za mešenje, umutite jaja, zatim postepeno dodajte sve sastojke osim maslaca i suvog grožđa.
Mešajte varjačom oko pet minuta, zatim dodajte omekšali maslac i dobro ga umešajte. Mešavinu prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mesite dok ne dobijete ujednačeno, glatko testo. Na kraju u testo dodajte "razbacano" suvo grožđe i još malo promesite, da se dobro izmeša.
Ostavite testo u pokrivenoj posudi, kako bi naraslo, oko sat vremena. Trebalo bi da se udvostruči.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, pleh prekrijte papirom za pečenje. Od testa napravite 12-18 kuglica, poređajte ih na papir i pecite 15 minuta. Tradicionalno, vruće pecivo se premaže sa još malo maslaca kako bi dobilo lep sjaj. Poslužite ih tople mada su ukusni i na sobnoj temperaturi.
Kako vi spremate slatka peciva? Recite nam u komentarima!
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!
Kakav debakl Hrvatske u košarci, i to od Bosne! Odlazak na Eurobasket će biti nemoguća misija
Mislite da će biti lako? Neće! Savo Milošević zna da će se Partizan mučiti do kraja godine