Predstavljamo vam oprobani recept za tradicionalni italijanski desert, panakotu. Servirajte je sa sosom od slatkih, zrelih nektarina koji će savršeno dopuniti njen blagi ukus.

Sastojci:

400 ml pavlake za kuvanje

200 ml mleka

75 grama šećera

Ekstrakt ili aroma vanile

Tri listića želatina

Tri kašike šećera

Sok limuna

Četiri zrele nektarine

Kašika maslaca

Priprema:

Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji pet minuta. U šerpi zagrejte mleko, pavlaku i šećer sa tri-četiri kapi vanile, ali ne dozvolite da proključaju. Ocedite listiće želatina, i jedan po jedan ih dodajte u zagrejanu pavlaku uz neprestano mešanje. Kada se želatin u potpunosti rastvorio, sklonite s vatre i izlijte u pripremljene posudice za serviranje.

Panakotu stavite u frižider na najmanje četiri sata, a nektarine oljuštite, iseckajte na kockice i prodinstajte na maslacu. Po želji, dodajte im malo šećera, i krčkajte dok se ne zgusne. Servirajte panakotu sa ohlađenim voćnim sosom na vrhu.

Koji je vaš omiljeni desert sa nektarinama? Recite nam u komentarima!