Iskoristite kraj sezone mekog, ukusnog voća da napravite ovaj jednostavni desert!
Predstavljamo vam oprobani recept za tradicionalni italijanski desert, panakotu. Servirajte je sa sosom od slatkih, zrelih nektarina koji će savršeno dopuniti njen blagi ukus.
Sastojci:
400 ml pavlake za kuvanje
200 ml mleka
75 grama šećera
Ekstrakt ili aroma vanile
Tri listića želatina
Tri kašike šećera
Sok limuna
Četiri zrele nektarine
Kašika maslaca
Priprema:
Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji pet minuta. U šerpi zagrejte mleko, pavlaku i šećer sa tri-četiri kapi vanile, ali ne dozvolite da proključaju. Ocedite listiće želatina, i jedan po jedan ih dodajte u zagrejanu pavlaku uz neprestano mešanje. Kada se želatin u potpunosti rastvorio, sklonite s vatre i izlijte u pripremljene posudice za serviranje.
Panakotu stavite u frižider na najmanje četiri sata, a nektarine oljuštite, iseckajte na kockice i prodinstajte na maslacu. Po želji, dodajte im malo šećera, i krčkajte dok se ne zgusne. Servirajte panakotu sa ohlađenim voćnim sosom na vrhu.
Koji je vaš omiljeni desert sa nektarinama? Recite nam u komentarima!