Prema starom srpskom običaju, dan pre proslave Božića i mešenja česnice, priprema se posna pogača koja se služi uveče.

U našem narodu se ova pogača zove badnjača, a "lomi" se nakon unošenja slame i paljenja badnjaka.

Sastojci:

1/2 kg brašna

3 dl hladne vode

1 kesica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

2 kašike ulja

1 kašika šećera

1 kašičica soli

2 kašike sirćeta

Ostalo:

ulje za podmazivanje tepsije

brašno za posipanje

Priprema:

Brašno prosejati dva puta, istresti u vanglu, pa u sredini napraviti udubljenje. U udubljenje istresti prašak za pecivo, hladnu vodu, šećer, so i ulje. Odvojeno pomešati sodu bikarbonu i sirće (ne brinite kad krene da peni), pa dodati u mešavinu s brašnom. Umesiti meko testo (po želji ubaciti dinar za bogatstvo ili zrnca pšenice ili pasulja za dobro zdravlje), pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji otprilike pola sata, da naraste. Oblikovati u okruglu pogaču (po želji, ostaviti malo testa za ukrase) i položiti u prethodno nauljenu i pobrašnjenu tepsiju. Po želji ukrasiti figuricama od testa i premazati uljem. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, otprilike 40 minuta.