Prema starom srpskom običaju, dan pre proslave Božića i mešenja česnice, priprema se posna pogača koja se služi uveče.
U našem narodu se ova pogača zove badnjača, a "lomi" se nakon unošenja slame i paljenja badnjaka.
Sastojci:
1/2 kg brašna
3 dl hladne vode
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
2 kašike sirćeta
Ostalo:
ulje za podmazivanje tepsije
brašno za posipanje
Priprema:
Brašno prosejati dva puta, istresti u vanglu, pa u sredini napraviti udubljenje. U udubljenje istresti prašak za pecivo, hladnu vodu, šećer, so i ulje. Odvojeno pomešati sodu bikarbonu i sirće (ne brinite kad krene da peni), pa dodati u mešavinu s brašnom. Umesiti meko testo (po želji ubaciti dinar za bogatstvo ili zrnca pšenice ili pasulja za dobro zdravlje), pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji otprilike pola sata, da naraste. Oblikovati u okruglu pogaču (po želji, ostaviti malo testa za ukrase) i položiti u prethodno nauljenu i pobrašnjenu tepsiju. Po želji ukrasiti figuricama od testa i premazati uljem. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, otprilike 40 minuta.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina