Božić je izuzetno značajan praznik u Grčkoj i slavi se na više načina. Slično kao i kod nas, mnogi religiozni Grci poste pre Božića, nakon čega slede dani gozbe.

Na raskošnoj trpezi su obavezni slatki kolačići po nazivu "melomakarona". Ova tradicionalna praznična poslastica su zapravo keksići natopljeni medom i posuti iseckanim orasima, a može se reći da podsećaju na naše medenjake.

Prema običaju služe se odmah po završetku posta, odnosno na Božić.

Sastojci:

750 g brašna

1 1/5 šolja ulja

1 prašak za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

3 kašike šećera

1 šolja soka od pomorandže

kora od 1 pomorandže

1 čašica konjaka

2 pune kašičice cimeta

1/2 kašičice karanfilića

1 šaka krupno mlevenih oraha

Preliv:

2 šolje vode

1 šolja meda

2 šolje šećera

malo cimeta u prahu

malo karanfilića

malo iseckanih oraha

Priprema:

"Mokre" sastojke umutiti sa šećerom i sodom bikarbonom. Dodati začine i pomorandžinu koru, a zatim i brašno pomešano sa praškom za pecivo i orasima. Umesiti, pa ostaviti testo da ostoji. Otkidati komadiće testa i oblikovati u kolačiće valjkastog oblika. Ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj reni na 180 stepeni C, otprilike pola sata. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade. Preliv: Pomešati sastojke u šerpici i kuvati na laganoj vatri dok se ne dobije gladak sirup. U šerpicu naizmenično ubacivati kolačiće, da malo upiju sirup, a potom ih vaditi na tacnu za služenje. Posuti iseckanim orasima.