Ako nemate kvasac, a želite da napravite domaći, krckavi hleb, predlažemo vam ovaj recept u kojem kvasac menja soda bikarbona.
Recept je veoma jednostavan, i već decenijama se koristi u brojnim zemljama sveta. Zgodno je i to što ga možete prilagoditi - pripremite ga ovako i poslužite uz ručak, ili od njega napravite sendviče, a možete mu dodati šećer i sušeno voće i od njega napraviti slatki hleb.
Za ljubitelje domaćeg peciva, preporučujemo i brze projice i pogaču bez kvasca!
Sastojci:
Četiri šolje pčeničnog brašna
Kašika sode bikarbone
Kašika soli
Četiri kašike maslaca
Dve šolje jogurta
Jedno jaje
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte brašno, so, sodu zatim dodajte hladni maslac i mutite mikserom dok se ne sjedini. Viljuškom odvojeno umutite jaje i jogurt, i zatim dodajte mešavini brašna. Dobićete veoma vlažnu smesu, ali ne brinite.
Površinu za mešenje pospite brašnom i mesite testo oko dva minuta, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Oblikujte je u kuglu, zarežite površinu i prebacite na pleh sa papirom za pečenje. Pecite oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju, a kada kucnete hleb, zvuči kao da je šupalj iznutra.
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!